MENU

Ο ΠΑΟΚ ιδρύθηκε το 1926. Κοντεύει τα 100. Στην ουσία όμως, «ιδρύθηκε» νωρίτερα. Από την γενοκτονία των Ποντίων, μέχρι την Μικρασιατική καταστροφή. Έτσι «γεννήθηκαν» οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Έτσι υπήρξε η ιδέα της δημιουργίας ενός σωματείου που θα έχει στα… σπλάχνα του, τις δυσκολίες, το κυνηγητό, την άδικη συμπεριφορά, αλλά συγχρόνως την περηφάνια, το μεγαλείο και το να μπορεί να σταθεί κάποιος όρθιος όσες «πέτρες» κι αν του πετούν. 

Από τότε που οι πρόσφυγες ήταν για τους… ντόπιους «Τουρκόσποροι», πέρασε περίπου ένας αιώνας. Σε αυτόν τον αιώνα, οι πρόσφυγες έγιναν τα θεμέλια του τόπου. Από κάθε άποψη. Όμως, φτάσαμε στο 2021 για να θυμίζει καθημερινά η πολιτεία, το κράτος το ίδιο, τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας. 

Το γήπεδο της Τούμπας για όσους γνωρίζουν, δεν είναι απλά ένα γήπεδο. Είναι ένα σημείο που μόχθησαν και «σήκωσαν» το γήπεδο, κυρίως οι πρόσφυγες με τα ίδια τους τα χέρια. Πρακτικά, όσο υπερβολικό κι αν φανεί σε πολλούς, δεν είναι μια αθλητική εγκατάσταση ενός μεγάλου σωματείου της χώρας. Είναι «μουσείο» προσφυγικού ελληνισμού που έπρεπε να τυγχάνει ανάλογου σεβασμού. Όπως κάθε σημείου τέτοιου επιπέδου στη χώρα. 

Υπάρχουν τα καπρίτσια ενός υφυπουργού που ζει στο δικό του σύννεφο και κοιτά μόνο να εξυπηρετεί και να «βολεύει» τα θέλω της μόνης πλευράς που τον στηρίζει και -για πολλούς- παίζει ρόλο στο να διατηρείται στη θέση του, παρότι ο πλέον αποτυχημένος της κυβέρνησης. Ο συγκεκριμένος πολιτικός, δεν επιτρέπει ουσιαστικά στον ΠΑΟΚ, να μείνει στην πόλη του. Να μείνει στο σημείο που «γεννήθηκε». Δεν τον αφήνει να ΠΛΗΡΩΣΕΙ για να χρησιμοποιήσει ως έδρα το «Καυτανζόγλειο». 

Η Θεσσαλονίκη φυσικά και δεν έχει άλλο γήπεδο που να μπορεί να φιλοξενήσει τον ΠΑΟΚ. Άρα, ο Αυγενάκης τον κάνει ξανά πρόσφυγα. Όχι πως έπαψε ποτέ να είναι, όχι πως υπήρξε έστω μία μέρα που δεν το είχε καμάρι, αλλά ποιος δίνει το δικαίωμα στον κάθε υφυπουργό να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο; Υπό την ανοχή των υπόλοιπων πολιτικών φυσικά, που δεν σέβονται ούτε το δικό τους τόπο εκλογής, ούτε τη δική τους καταγωγή πολλές φορές. Αφήνοντας τον άνθρωπο που έχει κάνει το Ηράκλειο αθλητικό κέντρο της Ευρώπης λόγω των ασταμάτητων διοργανώσεων που λαμβάνουν χώρα εκεί, να κάνει αυτό που γουστάρει. 

Το να πάει ο ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, φαντάζει απλό για πολλούς. Θα έχει κόσμο στις αναμετρήσεις του, θα ικανοποιηθούν οι φίλοι του που δε ζουν μόνιμα στη βόρεια Ελλάδα. Αυτό δε σημαίνει πως είναι και σωστό όμως. Γιατί να πρέπει οι περισσότεροι οπαδοί του Δικέφαλου να πληρώνουν λεφτά για μετακινήσεις; Γιατί θα πρέπει να τους βάζουν στη διαδικασία του ταξιδιού; Γιατί θα πρέπει να πάρει ρίσκα το κράτος, για μια μέρα που θα παίζει ο ΠΑΟΚ Ευρωπαϊκό αγώνα ή ματς Κυπέλλου στην έδρα του και ταυτόχρονα θα έχει αγώνα μπάσκετ ο Παναθηναϊκός στην έδρα του, λίγα μέτρα δίπλα δηλαδή; Τα σκέφτηκε όλα αυτά κανείς άραγε; 

Πάμε παρακάτω. Ακόμη κι αν δεν προχωρήσει τελικά η λύση του ΟΑΚΑ και πάει ο ΠΑΟΚ σε πιο κοντινές λύσεις. Π.χ. Λάρισα ή Σέρρες. Θα πρέπει να… χαρεί κιόλας; Που τον αναγκάζουν να γίνει ξανά πρόσφυγας αλλάζοντας πόλη; Αν η δικαιολογία του «δεν είναι μακριά μωρέ οι Σέρρες ή η Λάρισα» χρησιμοποιείται στα σοβαρά, τότε κι εμείς θα πούμε το απλό: Γιατί λοιπόν να μην παίξει ο Ολυμπιακός στην Τρίπολη, ο Παναθηναϊκός στη Λιβαδειά και η ΑΕΚ στην Πάτρα; Σιγά τις αποστάσεις! 

Ο ΠΑΟΚ δε θα κάθεται να κλαίγεται, θα βρει λύση. Όπου κι αν είναι αυτή. Όμως η οργή δεν μπορεί να κρυφτεί. Οργή για το γεγονός πως τον αναγκάζουν να γίνει ξανά πρόσφυγας. Οργή επειδή χωρίς τον παραμικρό λόγο, δεν του επιτρέπουν να χρησιμοποιήσει ένα γήπεδο υπό διάλυση, το οποίο θα πληρώσει για να γίνει ξανά λειτουργικό, αφήνοντάς το παρακαταθήκη στην πόλη μόλις γυρίσει «σπίτι» του. Οργή επειδή είναι ξεκάθαρο πως ο ρυθμός… τα ζώα μου αργά, είναι αυτός που υπάρχει για τη Νέα Τούμπα. Πέρα απ’ τον ίδιο τον ΠΑΟΚ, κανείς δεν αγχώνεται, κανείς δεν πιέζει, κανείς δεν «τρελαίνεται». Ούτε καν οι προερχόμενοι απ’ τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει μόνο να καρπωθεί απ’ όλη αυτή τη διαδικασία. 

Μία φορά πρόσφυγας, για πάντα πρόσφυγας. Μία φορά σε αντιμετωπίζουν μειονεκτικά, για πάντα θα το κάνουν. Αλλά, όταν κατορθώνεις να σταθείς όρθιος και να γιγαντωθείς σε τέτοιο σημείο που τους… κρύβεις τον ήλιο, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα το επαναλάβεις. 

SDNA Google news
ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
100 χρόνια μετά, ξανά πρόσφυγες…
EVENTS