MENU

Το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό επανήλθε δυναμικά στην επικαιρότητα τις τελευταίες ώρες, μετά τις δηλώσεις του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη κι τις τοποθετήσεις του Γενικού Γραμματέα, Αλέξανδρου Τσιατσιάμη για τις εξελίξεις στο θέμα της χρηματοδότησης του έργου.

Η αλήθεια είναι πως το προηγούμενο διάστημα είχε προκληθεί μία αμφισβήτηση, ίσως και καχυποψία, κάτι που φαντάζει λογικό, λόγω των καθυστερήσεων πολλών ετών στην υπόθεση του νέου “σπιτιού” των πρασίνων”, που είχε βαλτώσει για χρόνια δίχως να διαφαίνεται λύση. Φαίνεται όμως ότι αυτή τη στιγμή πολλές από τις εξαγγελίες που τότε έμοιαζαν ως βαρύγδουπα λόγια, μεταξύ άλλων και από επίσημα κυβερνητικά χείλη, έχουν αρχίσει να γίνονται πράξη και να έχει μπει για τα καλά πλέον στις... ράγες για να δρομολογηθεί το μεγαλεπήβολο έργο που αποτελεί όνειρο δεκαετιών για την πράσινη οικογένεια. 

Επ' αυτού, μάλιστα, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας αποκλειστικά στο SDNA τονίζει την ευλαβική τήρηση των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων και καθιστά σαφές με απόλυτο τρόπο, ότι πρόκειται για μία υπόθεση που έχει ουσιαστικά “κλειδώσει”.

«Τηρούνται στο έπακρον τα χρονοδιαγράμματα που είχαμε θέσει. Όπως είχα τονίσει η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Το πρότζεκτ έχει κλειδώσει και το βλέπετε ήδη στην πράξη πλέον. Το είπαμε και γίνεται!», επισήμανε στην αρχική του τοποθέτηση ο Άδωνις Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας πως:

«Ο Παναθηναϊκός θα έχει ένα υπέροχο γήπεδο, η Αθήνα θα αποκτήσει ένα στολίδι και στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης θα ομορφύνει η πόλη».

Τα επόμενα βήματα για τον Βοτανικό

Από χθες έγινε πλέον γνωστό, το επιβεβαίωσε άλλωστε και στις δηλώσεις του στο SDNA ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, ότι ουσιαστικά η χρηματοδότηση του πρότζεκτ έχει «κλειδώσει», με την έγκριση του κονδυλίου ύψους σχεδόν 89 εκατ. ευρώ. Τι περιμένουμε λοιπόν να συμβεί από εδώ και πέρα;

Μέσα στο 2021 θα περάσει το εν λόγω ποσό στο πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων. Εντός του έτους θα γίνει η πίστωση κι από το 2022 θα αρχίσει η εκταμίευση ώστε να ξεκινήσουν οι εργολάβοι να βάζουν μπροστά το έργο.

Διαγωνισμός το καλοκαίρι, στόχος να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους

Ο διαγωνισμός για τη δημοπράτηση του έργου, θα γίνει πιθανότατα στο τέλος του καλοκαιριού, αλλά με μικρό χρονικό ορίζοντα, καθότι, όπως έχουμε αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν, με βάση τον νέο νόμο επισπεύδονται οι διαγωνισμοί και δεν υπάρχουν πλέον χρονοβόρες διαδικασίες.

Άρα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στο τέλος του έτους δεν αποκλείεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Αυτό βεβαίως εξαρτάται κι από άλλους παράγοντες (τυχόν ενστάσεις κλπ.) κι από το σημείο που θα υπάρχει η τεχνική μελέτη του έργου η οποία είναι σε φάση ολοκλήρωσης, υπολογίζεται ότι δύναται να ξεκινήσει η κατασκευή του μέσα στο επόμενο έτος, δηλαδή εντός του 2022. Σημειώνεται ότι η αρχική δέσμευση είναι πως το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό θα παραδοθεί το 2024. Κι αυτό βέβαια είναι το μεγάλο στοίχημα Κυβέρνησης, Δήμου και Παναθηναϊκού, να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα χωρίς παρεκκλίσεις με στόχο να μην καθυστερήσει καθόλου το εγχείρημα. 

Είναι δεδομένο λοιπόν ότι το πρότζεκτ «τρέχει» με fast track διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα. Μία εξίσου σημαντική παράμετρος δε, είναι ότι όπως φάνηκε και στη χθεσινή απόφαση του Δήμου Αθηναίων που δημοσιεύτηκε, η κατασκευαστική άδεια του γηπέδου παραμένει σε ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ο Παναθηναϊκός και γενικά οι φορές που εμπλέκονται στο έργο να εκδώσουν νέες άδειες, το οποίο πιθανότατα θα έφερνε νέες καθυστερήσεις.  

SDNA Google news
ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Άδωνις Γεωργιάδης στο SDNA: «Το είπαμε και γίνεται: Ο Παναθηναϊκός αποκτά το γήπεδό του»!
EVENTS