MENU

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα εργαστήρια κι αν προσπαθήσουν, εμβόλιο για την ασθένεια της… Super League δύσκολα θα βρεθεί. Η Ελλάδα διεκδικεί την παγκόσμια πρωτιά, να συνεδριάζει εν μέσω καραντίνας ένας οποιοσδήποτε συνεταιρισμός και να μετατρέπεται η συζήτηση σε φαρ ουέστ. Κι όχι για το θέμα του κορωνοϊου, για μία πιθανή, δημιουργική διαφωνία σχετικά με την επανέναρξη ή τη διακοπή, αλλά για κάποιο τρίτο ζήτημα, εκτός ατζέντας, που απλά επειδή μαζεύτηκαν είπαν να το συζητήσουν.

Για την… πολυιδιοκτησία! Ως συνήθως, την πιστολιά του αφέτη έριξε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ένας άνθρωπος που ζει, τρέφεται από την αντιπαράθεση, εξ ου και οι συνεργάτες που θέλει δίπλα του. Μπορείς να πολεμήσεις στο πλευρό του χωρίς όρια απέναντι στον «εχθρό»; Είσαι φίλος του. Έχεις διαφωνία κύριε Κωστούλα; Είσαι βαλτός, κι εσύ, κι ο Βόλος κι η Ξάνθη και όλοι που πολεμάνε το μεγαλείο του άξιου πρεσβευτή του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως αποκλήθηκε αυτάρεσκα. 

Ένας πρεσβευτής που ταξιδεύει στα πέρατα της γης τις τελευταίες μέρες. Μπορεί να παίζει σχεδόν ανελλιπώς στο Ch.League ή στο Europa εδώ και 25 χρόνια αποκομίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια έσοδα, αλλά τελικά ο Ολυμπιακός έγινε θέμα σε όλα τα media του πλανήτη γιατί βρέθηκε να ελέγχει το ελληνικό ποδόσφαιρο, να του χρεώνουν 9 ομάδες που έκαναν τα κέφια του (sic), να βάζει διαιτητές που έπαιζαν 100-0, να είναι κατηγορούμενος σε τρία «χειραγωγημένα» ματς και τον ιδιοκτήτη του να αντιμετωπίζει ποινή ισόβιου αποκλεισμού από το ποδόσφαιρο. Η πρόταση υποβιβασμού έγινε βασικό θέμα σε όλο τον κόσμο, αλλά για τον Ολυμπιακό το βασικό ζητούμενο ήταν η σχέση του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη.

Κι εμείς που νομίζαμε ότι εκεί «συναντήθηκαν» για να συζητήσουν την επανέναρξη του ελληνικού ποδοσφαίρου, τελικά ξεκίνησε μια ακόμα πολεμική συζήτηση.

Με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να παραβιάζει ακόμα και τους όρους της στοιχειώδους ευγένειας, μιλώντας ενώπιον σχεδόν όλων των ιδιοκτητών, με προσωπικούς χαρακτηρισμούς για κάποιον τρίτο που απουσιάζει, αλλά αυτό είναι μάλλον το πιο ασήμαντο μπροστά στην ουσία. Γιατί η ουσία είναι ότι το ποδόσφαιρο γίνεται σήμερα θέμα στα σάιτ, τις εφημερίδες, τα κανάλια για μία ατελέσφορη αντιπαράθεση, με την τοξικότητα να αναβλύζει, και κανένα πρόβλημα να μην λύνεται. 

Ο Μαρινάκης έριξε απλά το απαραίτητο λάδι στη φωτιά, λειτουργώντας για ακόμα μία φορά με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του Ολυμπιακού, και απόλυτα υπονομευτικά ως προς τον υπόλοιπο συνεταιρισμό, όπως αποδείχθηκε και στην ψηφοφορία της κεντρικής διαχείρισης. 

Δεν έχει κανένα νόημα, να συζητήσουμε εδώ για το θέμα του Τζήλου, των στημένων, τη διάλυση του ελληνικού ποδοσφαίρου στην οποία πρωταγωνίστησε ο Ολυμπιακός, ούτε για την πολυιδιοκτησία του ΠΑΟΚ, της Ξάνθης, του Ολυμπιακού, του Εργοτέλη, της Καλλονής, της Βέροιας και των άλλων. 

Ας αποφασίσουν τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα, η Επιτροπή Δεοντολογίας, η Εφέσεων, το CAS. Στους τακτικούς δικαστές και στη δικαιοσύνη υπάρχει εμπιστοσύνη, είτε είναι Έλληνες, είτε ξένοι. 

Εμπιστοσύνη και θετική διάθεση δεν υπάρχει όπου συζητούν άνθρωποι οι οποίοι τρέφονται από το μίσος, την τοξικότητα και ενδιαφέρονται μόνο για το «εγώ» τους, «πυροβολώντας» τα πόδια του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται κάθαρση αλλά δεν είναι το πρώτο πρόβλημα οι διαιτητές, οι δικαστές, οι δορυφόροι. Το πρώτο πρόβλημα είναι οι ιδιοκτήτες. Από εκείνους ξεκινούν όλα και καταλήγουν σε όσους είναι πρόθυμοι να κάνουν την απαραίτητη εξυπηρέτηση.

ΥΓ1. Υπάρχει ποδοσφαιρική σύσκεψη στην οποία έχει συμμετάσχει ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ολοκληρώθηκε χωρίς φραστικά επεισόδια; Από τη Λίγκα μέχρι το Big 4 στο κέντρο της Αθήνας.

ΥΓ2. Η απόφαση επανεκκίνησης είναι η ορθή και λογική για όλους τους επαγγελματίες του ποδοσφαίρου, ανεξαρτήτως ιδιότητας. Τώρα μένει να δούμε αν πραγματικά θα ξεκινήσει και πώς θα ολοκληρωθεί.

ΥΓ3. Επισήμως πλέον, οι ΠΑΕ λένε κατά πλειοψηφία «Ναι» στην παρανομία. Όσοι χρωστάνε, όσοι είναι μπαταχτσήδες, θα ξεκινήσουν από την ίδια αφετηρία με τους υπόλοιπους. Διότι αυτό είναι το πρωτάθλημα που έχουμε! Μια επαίσχυντη απόφαση που επιβεβαιώνει ότι η Λίγκα είναι... αυτό που νομίζουμε.

ΥΓ4. Η εισήγηση της ανακρίτριας Σπανού μπορεί να χειραγωγήθηκε εντός των τειχών, αλλά οι παλμοί έχουν ανέβει επικίνδυνα γιατί το κατηγορητήριο δεν αστειεύεται και δεν μαζεύεται. Κι ο αναπόφευκτος παγκόσμιος διασυρμός ήταν τελικά πιο επώδυνος από τη διασπορά εντός Ελλάδος… Όσοι δεν είχαν αντιληφθεί πόσο σοβαρά έχουν πάρει την κατάσταση, το διαπίστωσαν σήμερα. Τέτοια αντίδραση βγάζει μόνο όποιος ρωτάει και ανησυχεί…

Για τον κορωνοϊό θα βρεθεί εμβόλιο, για το «πρόβλημα» του ελληνικού ποδοσφαίρου όχι