MENU
Melo Pereira

Ο Λάκοβιτς το δήλωσε ξεκάθαρα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Βγαίνουμε από τα… ποδοσφαιρικά Μνημόνια μετά τη λήξη της συγκεκριμένης θητείας της ΕΠΟ. Η επόμενη διοίκηση θα βρει το ελληνικό ποδόσφαιρο χωρίς «Επιτροπεία». Με δυο λόγια «Κόψτε το λαιμό σας μόνοι σας, εμείς ό,τι ήταν να κάνουμε με εσάς, το πράξαμε».

Εντάξει, εδώ που τα λέμε δεν έχουμε σκίσει φλέβες με τις… παρεμβάσεις και τη βοήθεια του Χέρμπερτ Χούμπελ (εντεταλμένος εκπρόσωπος ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ στην Ομοσπονδία) στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όμως τουλάχιστον η ύπαρξη της συγκεκριμένης «ομπρέλας» (κατ΄ άλλους «μπαμπούλα») λειτουργεί ώστε οι κύριοι στο ΔΣ της ΕΠΟ να αισθάνονται ορισμένες… συστολές. Και δεν «ξεφεύγουν» (πολύ!) όπως αναμφισβήτητα θα έπρατταν δίχως τη συγκεκριμένη «Επιτροπεία». Ή ενδεχομένως όπως θα πράξουν από το φθινόπωρο του 2020 όταν θα έχουν αποχωρήσει οι… Θεσμοί από το ελληνικό ποδόσφαιρο και στο ΔΣ της ΕΠΟ κάποιοι θα θελήσουν να παίξουν μπάλα πιο ανοιχτά!

Για να είμαστε ειλικρινείς όμως, εκείνο που «καίει» άπαντες είναι τι θα γίνει με τη διαιτησία. Αυτή είναι η περιφερόμενη «χειροβομβίδα» η οποία δεν πρέπει να σκάσει στα χέρια κανενός. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΟΥΕΦΑ έχει διαμηνύσει στην ΕΠΟ πως και μετά το πέρας της «Επιτροπείας» δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας. Δηλαδή ότι θα παραμείνει ξένος στην κεφαλή.

Δεν ξέρω αν θα συνεχίσει ο Μέλο Περέϊρα. Πιθανότατα δύσκολο αφού ο Πορτογάλος έχει υποπέσει σε αρκετά «φάουλ» και ήδη έχει μεγάλο μέρος των ισχυρών «απέναντί» του. Ο Ολυμπιακός τον έχει κάνει… viral με τα «διαγγέλματα» του Σάββα Θεοδωρίδη έπειτα από κάθε ματς, η ΑΕΚ τον έβγαλε στη σέντρα έπειτα από τις αλλαγές (!) των διαιτητών στον περσινό τελικό, ο Παναθηναϊκός «τρελάθηκε» εσχάτως μετά την πριονοκορδέλα στο ματς με την Ξάνθη, αλλά και αρκετοί «μεσαίοι» όπως ο Ατρόμητος και η Λάρισα τα χώνουν συχνά πυκνά.

Ομολογώ ότι δεν θα έδινα δεκάρα για το τι λένε οι ομάδες, αν όντως ο Μέλο Περέϊρα δεν είχε προσφέρει αρκετές αφορμές για κριτική. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δείχνει πως «τα έφαγε τα ψωμιά του και το επόμενο καλοκαίρι θα επιστρέψει στην πατρίδα του».

Αντίθετα πολύ καλή είναι η άποψη των περισσότερων στο χώρο για την δουλειά που κάνει ο Ισπανός Μάριν. Κι αυτός μέλος της ΚΕΔ, όμως αντιμετωπίζεται εντελώς διαφορετικά απ΄ότι ο Πορτογάλος. Πολλοί δεν αποκλείουν την περίπτωση να δοθεί σε εκείνον το χρίσμα της ηγεσίας στη «μετά Επιτροπείας» εποχή. Διόλου περίεργο αφού διαθέτει γνώση και εμπειρία στο «σπορ» εν Ελλάδι.

Όπως κι αν έχει όμως, ένα είναι το ζητούμενο, το αναγκαίο, το σωστό: ο αρχιδιαιτητής ΠΡΕΠΕΙ να είναι ΞΕΝΟΣ. Όχι για… λίγο ακόμη, αλλά ξένος μέχρι να βγάλει ο ήλιος κέρατα!

Είτε τον λένε Περέϊρα, είτε Μάριν, είτε… Τρεχαγυρευούπολιτς, το ζητούμενο είναι να μην ονομάζεται… Περεϊράκης! ΟΧΙ Έλληνας. Κατηγορηματικά και αδιαπραγμάτευτα.

Το περιβάλλον είναι τρομερά τοξικό. Ουδείς εμπιστεύεται τους Έλληνες διαιτητές πλέον ούτε για το var. Όχι επειδή οι ξένοι μας έκλεψαν την καρδιά με τα σφυρίγματα δικαιοσύνης τους, αλλά γιατί οι Έλληνες δεν έχουν δώσει ούτε ψήγμα εμπιστοσύνης ότι έγιναν καλύτεροι ή αν προτιμάτε πως είναι ωριμότεροι ώστε να αντέχουν τις σκληρές συνθήκες πίεσης που αναπτύσσεται από ομάδες και… media. Πόσο μάλλον για εκείνον που θα κληθεί να βγάλει τους πίνακες και να έχει την ευθύνη των ορισμών.

Η ΟΥΕΦΑ, λοιπόν, μπορεί να αποσύρει τους «τοποτηρητές» της από τη χώρα, όμως πρώτα ΟΦΕΙΛΕΙ να μεριμνήσει το ερχόμενο καλοκαίρι, πριν από τις εκλογές της ΕΠΟ, για τον νέο ΞΕΝΟ αρχιδιαιτητή. Και να διασφαλίσει πως η καινούργια διοίκηση της ΕΠΟ –όποια κι αν προκύψει από τις επόμενες εκλογές, όπως κι αν διαμορφωθούν οι συσχετισμοί εντός Συμβουλίου- δεν θα του τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια αποσκοπώντας στην τοποθέτηση Έλληνα στη θέση του. Η ηγεσία (αλλά και η συγκρότηση της ΚΕΔ) αποτελούν βασική προϋπόθεση για να υπάρχουν (όχι ηρεμία, αυτό δυστυχώς είναι αδύνατο, αλλά) «μειωμένες εχθροπραξίες» στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό σε τούτο το ποδόσφαιρο.

Επαναλαμβάνω: δεν δίνω δεκάρα αν θα μείνει ή θα φύγει ο Περέϊρα. Αυτό που θεωρώ επιβεβλημένο όμως είναι ΚΑΙ ο επόμενος να έχει ξένη ταυτότητα. Στην περίπτωση αυτή είμαι κάθετα αντίθετος με τα ελληνικά προϊόντα!

Ξένος αρχιδιαιτητής, μέχρι να βγάλει ο ήλιος κέρατα!
EVENTS