MENU

Τα κέρδη που μπορείς να έχεις στο ποδόσφαιρο κάνοντας χρήση του Video Assistant Referee, αναφορικά με την αξιοπιστία του αποτελέσματος και την όσο το δυνατόν πιο δίκαιη έκβαση ενός αγώνα, τα είχαμε ακούσει και τα γνωρίζαμε, όμως στο Μουντιάλ της Ρωσίας τα διαπιστώνει και όλος ο πλανήτης.

Στην FIFA είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με την χρήση του VAR ως τώρα και τα πρώτα δείγματα είναι άκρως θετικά. Και δεν είναι και λίγα τα ματς στα οποία έχει χρησιμοποιηθεί.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι χωρίς το VAR θα είχαν αλλοιωθεί αποτελέσματα στο Μουντιάλ και θα υπήρχαν δικαιολογημένες διαμαρτυρίες, ενώ ο Ελληνάρας οπαδός θα μίλαγε φυσικά για στημένες διαιτησίες και μεθοδεύσεις της FIFA να σπρώξει αυτούς που θέλει.

Όχι ότι δεν τα έχουμε δει και αυτά. Φυσικά τα έχουμε δει: Θυμηθείτε το Μουντιάλ του 2002, όπου οι διαιτητές «πήραν από το χεράκι» την Ιαπωνία και την Κορέα και τους έσπρωχναν προκλητικά, με προφανή σκοπιμότητα να διατηρηθεί και μετά την φάση των ομίλων το ενδιαφέρον των Ιαπώνων και των Κορεατών φιλάθλων.

Το VAR έχει προβλήματα, δεν είναι τέλειο. Όπως ότι καμιά φορά το ματς συνεχίζεται και περνούν αρκετά δευτερόλεπτα ζωντανού παιχνιδιού μέχρι να γυρίσει πίσω μία φάση. Ή ότι υπάρχουν φάσεις που ο διαιτητής το παίρνει πάνω του και οι χειριστές του VAR δεν τον ειδοποιούν ότι υπάρχει λάθος.

Όμως όσα στραβά και να έχει, είναι απείρως προτιμότερο να υπάρχει!

Τα διαιτητικά λάθη ή η αμφιβολία ενός διαιτητή για μια φάση, μειώνονται σε εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό και αυτό μόνο καλό κάνει στο σπορ. Το ποδόσφαιρο κερδίζει από την τεχνολογία, χωρίς καμία αμφιβολία.

Το έχω πει πολλές φορές και αποτελεί δόγμα για μένα: Στον αθλητισμό πρέπει να κερδίζει ο καλύτερος ή ο πιο τυχερός. ΠΟΤΕ ο πιο ευνοημένος από εξωτερικούς παράγοντες. Ο αθλητής έχει δικαίωμα στο λάθος, ο διαιτητής ΟΧΙ! Διότι ο διαιτητής έχει τον ρόλο του «δικαστή» στον αγώνα, η δουλειά του είναι να αποδίδει δικαιοσύνη και να εφαρμόζει τους κανονισμούς. Ο «δικαστής» δεν μπορεί να αδικεί, παρά να εφαρμόζει το νόμο ορθά. Δεν γίνεται, λοιπόν, μια ομάδα (ή ένας αθλητής) να ηττάται από το λάθος ενός τρίτου, παρά μόνο από τα δικά της λάθη.

Επειδή, όμως, όλοι δεχόμαστε ότι οι διαιτητές είναι άνθρωποι και θα κάνουν λάθη, κάθε βοήθημα προς αυτούς πρέπει όχι απλά να γίνεται ευχαρίστως δεκτό, αλλά να είναι και ζητούμενο!

Βέβαια, είναι και εκείνοι που λένε ότι το VAR… «χαλάει την ομορφιά του αθλήματος». Καμία ομορφιά δεν χαλάει! Ούτε καν καθυστερεί ιδιαίτερα το παιχνίδι, αφού βλέπουμε ότι οι αποφάσεις μέσω VAR (με καλή εκπαίδευση των χειριστών) λαμβάνονται σχετικά γρήγορα.

Στην Ελλάδα, που κάποια στιγμή μέσα στην προσεχή σεζόν θα αρχίσει να εφαρμόζεται το VAR, έχει και ένα άλλο καλό: Ότι θα εξαφανιστεί εκείνο το παρασιτικό είδος που ευδοκιμούσε και προσπαθούσε να μας πείσει ότι… «εντάξει μωρέ, τα λάθη του διαιτητή είναι και αυτά μέσα στο παιχνίδι», ή το άλλο το κλισέ των οπαδών της «εγκληματικής» ότι… «όλες οι μεγάλες ομάδες παίρνουν σφυρίγματα»!

Απλά στην χώρα μας τύχαινε να τα παίρνει για δεκαετίες μόνο ένας τα σφυρίγματα, λες και δεν υπήρχαν άλλες μεγάλες ομάδες να πάρουν και εκείνες κανένα!

Δυστυχώς, το VAR δεν μπορεί να λειτουργήσει αναδρομικά, για την προηγούμενη εικοσαετία, επανεξετάζοντας όλες εκείνες τις φάσεις που οι διαιτητές προσπαθούσαν να μας βγάλουν τρελούς!

Και αν κάποιος… πονηρός ρωτήσει για ποιο λόγο αναφέρομαι μόνο στην προηγούμενη εικοσαετία και όχι για όσα συνέβαιναν νωρίτερα, η απάντηση είναι εύκολη:

Διότι την τελευταία εικοσαετία, κάθε σφύριγμα που έσπρωχνε προς τον τίτλο, ήταν παράλληλα και σπρώξιμο προς μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το Τσάμπιονς Λιγκ!

Πιο πριν, τα σφυρίγματα σου πρόσθεταν απλώς άλλο ένα τρόπαιο στη βιτρίνα. Κανένα άλλο κέρδος.

Το VAR θα βοηθήσει ώστε και το τρόπαιο και τα εκατομμύρια, να πηγαίνουν σε εκείνον που πιθανότατα τα άξιζε περισσότερο…

Στερνό μου VAR να σ’ είχα πρώτα…