Το δημοσιογραφικό κλισέ που αφορά το αδιαχώρητο σε κάθε είδους χώρο, από καλλιτεχνική πίστα μέχρι στάδιο και ή κλειστό αθλητικό χώρο, είναι γνωστό επί δεκαετίες: «Μεγάλες πιένες θα γνωρίσει απόψε…», κι ακολουθούσε το όνομα του χώρου και τα ονόματα των καλλιτεχνών ή των ομάδων. Τιμής ένεκεν ξεκινάμε το κείμενο με κλισέ από το παρελθόν, δεδομένου ότι εκεί αναφέρεται και το κείμενό μας για τις δόξες που γνώρισε το ΟΑΚΑ στα ματς της εθνικής ομάδας.
Μεγάλες πιένες, λοιπόν, απόψε εναντίον της Αγγλίας. Sold out των 50.000 εισιτηρίων μέσα σ’ ένα δίωρο, κάτι που δεν είχε χρονικό προηγούμενο ακόμα και τους μήνες του παροξυσμού με την εθνική, αμέσως μετά την κατάκτηση του Euro 2004, όταν ακόμα και ένας αγώνας με αντίπαλο το Καζακστάν στο γήπεδο «Καραϊσκάκης» συγκέντρωνε 31.800 θεατές. Λόγω χωρητικότητας, βέβαια, το ΟΑΚΑ κατέχει τα σχετικά ρεκόρ, μάλιστα τρεις φορές οι θεατές που πλήρωσαν για να δουν από κοντά παιχνίδι της εθνικής μας ξεπέρασαν τους 60.000!
Το απόλυτο ρεκόρ εισιτηρίων της εθνικής μας είναι 68.324. Τόσα είχαν διατεθεί για το παιχνίδι της Ελλάδας απέναντι στην Πολωνία στις 29 Απριλίου 1987, που το πήραμε μάλιστα με 1-0 με μια σουτάρα του Σαραβάκου στο 56’ που «έπνιξε» o Πολωνός γκολκίπερ Καζιμιέρσκι, ο οποίος αργότερα έπαιξε και στον Ολυμπιακό. Έναν μήνα πριν η Ελλάδα είχε πάρει παλικαρίσια ισοπαλία 1-1 από την Ολλανδία στο Ρότερνταμ (προηγήθηκε και ισοφαρίστηκε στο 85’ από τον Φαν Μπάστεν) και η γενική αίσθηση είναι ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει τους «οράνιε» και να προκριθεί στο Euro 1988 της Δυτικής Γερμανίας. Τη νίκη τότε την πήραμε, αλλά όπως είναι γνωστό δεν πήραμε την πρόκριση. Οι Ολλανδοί όχι μόνο τερμάτισαν πρώτοι στον όμιλο, αλλά κατέκτησαν και τη διοργάνωση.
Το δεύτερο «εξηντάρι» παιχνίδι της εθνικής μας έγινε δέκα χρόνια αργότερα και μας αφήνει μια πικρή γεύση. Η μεγάλη ευκαιρία να προκριθούμε στο Μουντιάλ της Γαλλίας του 1998 χτύπησε στο μεγάλο κορμί του Πέτερ Σμάιχελ. Η Ελλάδα αναδείχτηκε ισόπαλη 0-0 με τη Δανία, με τον Αλέκο Αλεξανδρή να χάνει μια μοναδική ευκαιρία δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της κανονικής διάρκειας του αγώνα, το πλασέ του να αποκρούεται από τον περίφημο Δανό διεθνή γκολκίπερ. Στο παιχνίδι αυτό η ΕΠΟ είχε ανακοινώσει την πώληση 64.272 εισιτηρίων.
Το τρίτο και τελευταίο (για την ώρα;) ματς με 60.000+ θεατές ήταν το Ελλάδα-Ουγγαρία, επίσης για την προκριματική φάση του Euro 1988, που έγινε στις 12 Νοεμβρίου 1986. Η Ελλάδα νίκησε με 2-1, με γκολ των Μητρόπουλου και Αναστόπουλου, το δεύτερο δε ήταν ένα γκολ-ποίημα που κοσμούσε επί χρόνια τους τίτλους αρχής της «Αθλητικής Κυριακής». Για την Ουγγαρία είχε σκοράρει ο Ίμρε Μπόντα, που αργότερα έπαιξε και στην Ελλάδα (Ολυμπιακό Βόλου και ΟΦΗ).
Πριν τη λειτουργία του Ολυμπιακού Σταδίου, το απόλυτο ρεκόρ εισιτηρίων ήλθε από το «Καυτατζόγλειο» της Θεσσαλονίκης στο αποφασιστικό ματς (έτσι περιμέναμε) με την Ελβετία για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1970, στο οποίο φτάσαμε κοντά στην πηγή, αλλά νερό δεν ήπιαμε. Το γήπεδο γέμισε, ανακοινώθηκαν 47.458 εισιτήρια και χαρήκαμε πολύ μια άνετη νίκη με 4-1, που μας κρατούσε στην κορυφή του ομίλου, αλλά δυστυχώς τον επόμενο μήνα μείναμε στο 1-1 εκτός με τη Ρουμανία και αποκλειστήκαμε.
Λίγους μήνες αργότερα σημειώθηκε και το απόλυτο ρεκόρ στο παλιό στάδιο «Καραϊσκάκης». Εκδόθηκαν 40.000 εισιτήρια και εξαντλήθηκαν μέχρι ενός για το φιλικό παιχνίδι της Ελλάδας στις 22 Νοεμβρίου 1970 με τη Δυτική Γερμανία. Αυτό είναι και το φιλικό ματς με τη μεγαλύτερη θέαση στην ιστορία της εθνικής ομάδας. Για την ιστορία, χάσαμε 3-1.
Όσο για το νέο «Καραϊσκάκης», το ρεκόρ εισιτηρίων με τη νέα διαρρύθμιση ανήλθε στα 33.500 εισιτήρια για τον αγώνα με την Ουκρανία, το αποφασιστικό παιχνίδι πρόκρισης στο Μουντιάλ της Γερμανίας 2006. Ο αγώνας έγινε στις 8 Ιουνίου 2005 και με την ήττα της 1-0 η εστεμμένη πρωταθλήτρια Ευρώπης Ελλάδα έχασε κάθε ελπίδα πρόκρισης.
Τέλος, τα δύο sold out της εθνικής στο γήπεδο «Απόστολος Νικολαϊδης» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ήταν 26.000 (σχεδόν διπλάσια χωρητικότητα απ’ αυτή που επιτρεπόταν αργότερα) και έγιναν με διαφορά σχεδόν 15 μηνών. Το πρώτο ήταν το εμβληματικό ματς με την Σοβιετική Ένωση, το σφράγισμα της πρόκρισής μας στην τελική φάση του Euro 1980 με το γκολ του Τάκη Νικολούδη (1-0) στις 12 Σεπτεμβρίου 1979. Ίδιο ενδιαφέρον και sold out και στις 6 Δεκεμβρίου 1980, με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει την Ιταλία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1982. Στο παιχνίδι εκείνο, Τετάρτη μεσημέρι, κάναμε καλή εμφάνιση, αλλά χάσαμε 2-0 από την ομάδα που κατάφερε να κατακτήσει και τη διοργάνωση.
* Για την ιστορία, ο αγώνας Ελλάδα-Ρωσία του 1993 που σφράγισε την πρώτη θέση της εθνικής μας στον προκριματικό όμιλο του Μουντιάλ 1994 είχε επισήμως 40.151 εισιτήρια κι αυτός ο αριθμός είχε καταγραφεί. Βεβαίως είχαν μοιραστεί χιλιάδες προσκλήσεις σε σχολεία, σωματεία και άλλους "ενδιαφερόμενους", μόνο που αυτοί δεν καταγράφονται επισήμως στους θεατές.