Μεξικό-Πολωνία (29' Σάντσες, 56' Μορένο - 76' Φρανκόφσκι)
Αργεντινή-Μεξικό (22' Αραούχο, 50' Γκουτιέρεζ, 66' Ερέρα, 89' Αρβαλάδο)
Σαουδική Αραβία-Μεξικό (16' Αλβάρεζ)
Πολωνία-Σαουδική Αραβία (15' Κίβιορ, 16' Κας, 19' Μίλικ)
Αργεντινή-Πολωνία (78' Κρικόβιακ)
Κι όμως, έφτασε σε αυτό: Η ισορροπία του τρόμου. Ο Γκεγκόρζ Κρικόβιακ παίρνει την κίτρινη κάρτα και μειώνει το σκορ σε 7-5. Απομένουν περίπου 15 με είκοσι λεπτά για τη λήξη του αγώνα. 15 με 20 λεπτά για τη λήξη των αγώνων. Η Πολωνία πρέπει να προσέξει. Όχι μόνο δεν πρέπει να δεχτεί άλλο γκολ, όχι μόνο περιμένει να μάθει αν το Μεξικό θα πετύχει άλλο γκολ, αλλά το σημαντικότερο εκείνη τη στιγμή μοιάζει να μην δεχτεί άλλη κίτρινη κάρτα. Οι παίκτες της, προ πολλού το έχουν πάρει απόφαση ότι ποδόσφαιρο δε θα παίξουν.
Δε μπορούν, δεν θέλουν, κάπου στη μέση η απάντηση. Και να ήθελαν να προσπαθήσουν, έμοιαζε αδύνατον να απειλήσουν την Αργεντινή. Τι κάνουν, λοιπόν; Αμύνονται… Σθεναρά, αλλά από απόσταση. Με ζήλο, αλλά και πειθαρχία. Με αυταπάρνηση, και τίμιο, αυθεντικό, παλαιάς κοπής social distancing. Αποφεύγουν μαρκαρίσματα, τάκλιν, φανέλες, χέρια… Αποφεύγουν τους Αργεντινούς. Μέχρι το σφύριγμα της λήξης, ακολουθεί κάτι που μοιάζει με παρωδία. Φάρσα, το έχουν αποκαλέσει κάποιοι. Το έβδομο κριτήριο της FIFA, σαν άλλη έβδομη πληγή στο ποδόσφαιρο, θα καθορίσει ποιος θα πάρει την πρόκριση. Εν μέρει την καθόρισε. Στο άλλο ματς, το Μεξικό πίεζε με ό,τι είχε για να πετύχει το τρίτο γκολ και εντέλει το δέχτηκε. Πίεζε γιατί είχε περισσότερες κίτρινες κάρτες.
Είναι αυτό αληθινό ποδόσφαιρο; Είναι σίγουρο ότι όλες οι κάρτες ήταν σωστές; Είναι σίγουρο ότι υπήρξαν περιπτώσεις που έχριζαν κάρτας και δεν δόθηκε; Μήπως έπρεπε να είχε πάρει κάρτα ο Σέζνι για το πέναλτι που υπέπεσε στον Λιονέλ Μέσι; Είναι, αλήθεια, αυτή μια συζήτηση που μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο συμπέρασμα; Πιθανώς όχι! Αλλά δεν παύει να είναι μια συζήτηση που αξίζει να γίνει!
Το 2018, η προχθεσινή θριαμβεύτρια Σενεγάλη, έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι από την Ρωσία. Ήταν το πρώτο «θύμα» του νέου κριτηρίου που είχε εισάγει η ΦΙΦΑ. Πίσω από τους βαθμούς, πίσω από τη διαφορά γκολ, πίσω από την καλύτερη επίθεση, πίσω από το μεταξύ τους ματς, πίσω από τη διαφορά γκολ στο μεταξύ τους ματς, πίσω από την καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους ματς, και πριν την κλήρωση έρχεται αυτό: Κάθε ομάδα χάνει ένα βαθμό για κάθε κίτρινη κάρτα, τρεις βαθμούς για κόκκινη κάρτα, και τέσσερις για απευθείας κόκκινη κάρτα. Στην βαθμολογία, λοιπόν, το Μεξικό είχε μείον εφτά και η Πολωνία μείον πέντε. Ο Κρικόβιακ βγήκε από το χθεσινό ματς πέντε λεπτά μετά την κίτρινη κάρτα που δέχτηκε! Ευφυέστατο, το δίχως άλλο! Δεύτερη κίτρινη κάρτα και αποβολή – έστω από την λεγόμενη κακιά στιγμή – θα πήγαινε την Πολωνία στο μείον οκτώ!
«Είπα στους παίκτες μου να αποφύγουν τις χαζές κάρτες. Ήταν κάτι που φοβόμασταν. Τους είπαμε να μην μιλάνε στον διαιτητή, να μην τραβάνε φανέλες», παραδέχτηκε μετά το ματς ο Τσέσλαβ Μιχνίεβιτς και αυτό εντέλει έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πρόκριση, όπως προκύπτει και από τα λόγια του Τάτα Μαρτίνο. «Έπρεπε να κυνηγήσουμε το τρίτο γκολ. Γνωρίζαμε ότι η Πολωνία έχει λιγότερες κίτρινες κάρτες από μας, επειδή πήραμε τόσες πολλές στο ματς με την Αργεντινή, και δεν είχαμε άλλη επιλογή. Γι’ αυτό επιλέξαμε στο τέλος να παίξουμε με δύο επιθετικούς».
Πίσω, όμως, στο 2018… Στον όγδοο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στον οποίο κάπως συμπτωματικά συμμετείχε και η Πολωνία, μπαίνουμε στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων στις 28 Ιουνίου. Η Κολομβία έχει τρεις βαθμούς, η Σενεγάλη έχει τέσσερις βαθμούς, η Ιαπωνία έχει τέσσερις βαθμούς. Η Κολομβία κερδίζει την Σενεγάλη 1-0. Η Πολωνία κερδίζει την Ιαπωνία 1-0. Το αποτέλεσμα; Η Κολομβία προκρίνεται ως πρώτη, και η Ιαπωνία με την Σενεγάλη είναι ισόβαθμες στους τέσσερις βαθμούς. Έχουν ρεκόρ 1-1-1 στον όμιλο, έχουν τέρματα 4-4, ενώ το μεταξύ τους ματς έχει έρθει ισόπαλο 2-2. Η Σενεγάλη θα μείνει εκτός συνέχειας του μουντιάλ επειδή είχε δεχτεί έξι κίτρινες κάρτες έναντι τεσσάρων της Ιαπωνίας.
Ο σχολιαστής του BBC και βετεράνος ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ, Μαρκ Λόρενσον, έγραφε τότε: «Αυτό το κριτήριο είναι τρελό. Θα μπορούσαν να μετράνε τα γκολ στα προκριματικά, γιατί τα γκολ είναι το πιο σημαντικό στο ποδόσφαιρο. Οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει μια κίτρινη. Είναι εξευτελιστικό για την ΦΙΦΑ, είναι μια φάρσα».
Πιο σημαντικό, όμως, είναι τι δήλωνε ο Αλιού Σισέ μετά τον αποκλεισμό της Σενεγάλης. Ο τεχνικός των «λιονταριών» υπήρξε δεικτικός, όσο και στωικός με τις δηλώσεις του μετά τον αποκλεισμό της ομάδας του το 2018. «Είμαι οι κανόνες του παιχνιδιού, αυτούς έχει αποφασίσει η ΦΙΦΑ και πρέπει να τους σεβαστούμε, παρότι θα προτιμούσαμε να έχουμε αποκλειστεί με κάποιο άλλο τρόπο. Οι παίκτες μου γνώριζαν ποια ήταν η κατάσταση. Δεν πρόκειται, όμως, να ζητήσω από τους ποδοσφαιριστές μου να βγουν στο γήπεδο και να αποφύγουν τις κάρτες. Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι επαφής».
Η συζήτηση ανοίγει. Είναι από τις περιπτώσεις που μοιάζει με σπαζοκεφαλιά. Θα μπορούσε να υπάρχει πιο δίκαιο κριτήριο; Πιο ποδοσφαιρικό ίσως. Πιο αντικειμενικό. Τα κόρνερ; Η κατοχής μπάλας στο μεταξύ τους ματς; Μια έκτακτη διαδικασία πέναλτι; Ένα ματς μπαράζ; Ένα ημίχρονο μπαράζ; Ο καθένας μπορεί να έχει μια διαφορετική άποψη, μια διαφορετική ιδέα. Η ΦΙΦΑ είναι εκείνη που πρέπει να βρει τις απαντήσεις. Προς το παρόν η συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο ως προς αυτό που συνέβη. Το γεγονός. Οι κίτρινες κάρτες, παρότι εντέλει δεν έκριναν, καθόρισαν την ομάδα που πήρε τη δεύτερη θέση στον όμιλο. Η δική σας άποψη ποια είναι;