Η ήττα του Ιράν την περασμένη Τρίτη στην Ντόχα από τον ορκισμένο εχθρό και ο αποκλεισμός από την συνέχεια του Μουντιάλ προκάλεσαν τόσο σκηνές χαράς, όσο και απόγνωσης στους Ιρανούς, σε μια χώρα διχασμένη απέναντι στο κίνημα διαμαρτυρίας που άρχισε πριν από δύο μήνες.
Ο 27χρονος Μεχράν Σαμάκ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ οδηγούσε κορνάροντας το αυτοκίνητό του στην πόλη Μπαντάρ Ανζάλι στα παράλια της Κασπίας Θάλασσας, βορειοδυτικά της Τεχεράνης, σύμφωνα με την εν λόγω οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο νεαρός άνδρας «στοχοποιήθηκε άμεσα και πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τις δυνάμεις ασφαλείας, μετά την ήττα της εθνικής ομάδας από την Αμερική», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της Iran Human Rights.
Μια άλλη ΜΚΟ, το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (CHRI), με έδρα την Νέα Υόρκη, υποστήριξε επίσης ότι ο νεαρός άνδρας σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας ενώ παρευρέθηκε στους εορτασμούς.
Ο Ιρανός διεθνής μέσος Σαϊντ Εζατολαχί, ο οποίος γεννήθηκε στην Μπαντάρ Ανζάλι και έπαιξε στον αγώνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποκάλυψε ότι γνώριζε τον Σαμάκ και μάλιστα, δημοσίευσε μια φωτογραφία τους μαζί σε μια ποδοσφαιρική ομάδα νέων.
«Η είδηση του θανάτου σου έβαλε φωτιά στην καρδιά μου», έγραψε σε ανάρτηση του στο Instagram, ο Εζατολαχί, περιγράφοντας τον Σαμάκ ως «συμπαίκτη της παιδικής ηλικίας» του.
Αποφεύγοντας να σχολιάσει τις συνθήκες του θανάτου του, ο Εζατολαχί πρόσθεσε: «Μια ημέρα θα πέσουν οι μάσκες, η αλήθεια θα αποκαλυφθεί. Αυτό δεν αξίζει στους νέους μας. Αυτό δεν αξίζει στο έθνος μας».
Σύμφωνα με το BBC, η κηδεία του εκλιπόντα τελέσθηκε στην Μπαντάρ Ανζάλι παρουσία ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας. Σε βίντεο από την κηδεία, που δημοσιεύει το CHRI, ακούγεται το πλήθος που συγκεντρώθηκε για την τελετή να φωνάζει «Θάνατος στον δικτάτορα».
Αυτό το σύνθημα, που στρέφεται εναντίον του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, φωνάζουν οι διαδηλωτές στις συγκεντρώσεις του κινήματος διαμαρτυρίας που πυροδότησε ο θάνατος της 22χρονης Μάσα Αμίνι, μίας Ιρανής κουρδικής καταγωγής που πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη μετά την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την IHR, τουλάχιστον 448 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 60 παιδιά κάτω των 18 ετών, έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια της καταστολής διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας.