MENU
:root { --competition-primary-color:#8a1538 ; --competition-secondary-color:#3f071d; --competition-solid-color:#3f071d; }
FIFA WORLD CUP 2022
ΑΝΑΛΥΣΗ LIVE LIVE
MUNDIAL
ANT1
Γαλλία
ΓΑΛΛΙΑ
2 1
Δανία
ΔΑΝΙΑ
ΔΕΙΤΕ ΤΟ LIVE
Σκορερς
  • 61' Μπαπέ
  • 86' Μπαπέ
Σκορερς
  • 65' Κρίστενσεν

Το 2018, στην ηλικία των 20, ο Κιλιάν Εμπαπέ με τα 4 γκολ του οδήγησε τη Γαλλία στον δεύτερο παγκόσμιο τίτλο της ιστορίας της. Στα 24 του πλέον, πιο ώριμος και αποτελεσματικός από ποτέ, ο Γάλλος «Μίδας» οδηγεί ξανά τους «τρικολόρ» προς ένα ιστορικό back to back! Με δύο γκολ (και φτάνοντας ήδη τα τρία) ο επιθετικός της Παρί «καθάρισε» τη μαχητική Δανία με 2-1 στο «Στάδιο 974» της Ντόχα, με τους Γάλλους να προκρίνονται έτσι στους «16» της διοργάνωσης μια αγωνιστική πριν το φινάλε του 4ου ομίλου, παρά τις πολλές και μεγάλες απουσίες τους (σ.σ. Μπενζεμά, Ενκουνκού, Πογκμπά, Καντέ, Κιμπεμπέ, Λούκας Ερναντέζ), στέλνοντας ένα ηχηρότατο μήνυμα σε όλους όσους θα προσπαθήσουν να πάρουν το τρόπαιο από τα χέρια τους! 

Παράλληλα, με την πρόκρισή τους αυτή, έσπασε και η πρόσφατη κατάρα που ήθελε τους τρεις τελευταίους παγκόσμιους πρωταθλητές να μένουν εκτός διοργάνωσης από τον όμιλο, ενώ ο ίδιος ο Εμπαπέ έφτασε και σε ένα ιστορικό ορόσημο με την Εθνική Γαλλίας: από τα 24 του, βρίσκεται πλέον στην 7η θέση των σκόρερ για τους «τρικολόρ», πιάνοντας τα 31 του Ζινεντίν Ζιντάν! Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως με τη νίκη αυτή, η Γαλλία έφτασε τις 6 σερί νίκες σε Μουντιάλ για πρώτη φορά στην ιστορία της, με τελευταία ομάδα που το έχει πετύχει να είναι η Ισπανία το 2010. Έγινε και η τέταρτη διαφορετική κάτοχος του τροπαίου που ξεκινά το επόμενο τουρνουά με 2 νίκες στον όμιλο μετά την Ιταλία )1938), την Ουρουγουάη (1950) και τη Βραζιλία (1998, 2006). Τέλος, η νίκη επί των Δανών συγκεκριμένα ίσως αποτελεί και έναν... οιωνό για τη Γαλλία, αφού στις προηγούμενες τρεις κόντρες της με τους «Βίκινγκ», στις δύο πήρε τελικά το τρόπαιο και την τρίτη ήταν ήδη η κάτοχος.

«Πέταξε» το πρώτο τέταρτο αλλά... πήρε μπρος

Όσον αφορά στην εικόνα και την εξέλιξη του αγώνα, στο πρώτο τέταρτο ουσιαστικά δεν παίχτηκε ποδόσφαιρο και αυτό ήταν ευθύνη της Γαλλίας. Οι «τρικολόρ» είχαν αποφασίσει να θυσιάσουν την κατοχή της μπάλας και να περιμένουν στο μισό γήπεδο τους Δανούς με σκοπό να χτυπήσουν στην κόντρα με τα «βέλη» τους, όμως οι «βίκινγκ» δεν έκαναν... αποδεκτό το γκαμπί. Πέρασαν 10-15 λεπτά για να διαπιστώσουν οι παγκόσμιοι πρωταθλητές ότι η αντίπαλός τους ουδέποτε είχε πρόθεση να ξεμυτίσει από την περιοχή της και όταν πια συνέβη αυτό, γρήγορα έγιναν οι απόλυτοι κυρίαρχοι του αγώνα, διατηρώντας τον έλεγχο χωρίς πρόβλημα. Το πρόβλημα των Γάλλων ήταν απλώς ότι αστόχησαν στις φάσεις που είχαν για γκολ.

Πρώτη φάση του ματς ήταν στο 10' όταν ο Ζιρού δεν κατάφερε να τελειώσει από κοντά μετά απο κεφαλιά-πάσα του Ραμπιό. Αυτός αντίστοιχα είχε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία του αγώνα, στο 21', όταν η γυριστή κεφαλιά του μετά το γύρισμα του εξαιρετικού καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου μέρους, Ντεμπελε, αποκρούστηκε εντυπωσιακά από τον Σμάιχελ. Δέκα ακόμη λεπτά αργότερα, στο 31', ο Εμπαπέ έκανε το γύρισμα, ο Κουντέ έπιασε ένα αδύναμο σουτ και ο Σμάιχελ μπλόκαρε εύκολα. Αξιοσημείωτο της εικόνας του πρώτου 45λεπτου ήταν ότι οι Δανοί έκαναν την πρώτη από τις δύο τελικές τους στο 36', ένα καλό διαγώνιο σουτ του Κορνέλιους άουτ, σε αντεπίθεση, με τον Γιορίς πάντως να ελέγχει την πορεία της μπάλας. Άουτ πέρασε η κεφαλιά του Ζιρού στο 37' και στο 40' μετά από νέα εξαιρετική προσπάθεια και γύρισμα του Ντεμπελέ προς το ύψος του πέναλτι, ο Εμπαπέ έχασε μοναδική ευκαιρία, σουτάροντας ψηλά άουτ χωρίς πίεση. Το ημίχρονο βρήκε τις δύο ομάδες με διψήφια διαφορά τελικών, στο 12-2!

Ο Εμπαπέ το «ξεκλείδωσε»...

Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, οι Γάλλοι συνέχισαν να έχουν τον έλεγχο και να κρατούν τη μπάλα στα πόδια ψάχνοντας το προβάδισμα. Στο 57', ο Σμάιχελ απέκρουσε το σουτ του Εμπαπέ μετά το εντυπωσιακό σόλο του Γάλλου και στο 60' ο Γκριεζμάν αστόχησε από εξαιρετικά πλεονεκτική θέση, μετά από άψογο κατέβασμα σε γέμισμα του Ντεμπελέ. Στο 61' πια, όλα έδειξαν να παίρνουν το δρόμο τους. Οι Γάλλοι έφυγαν στην κόντρα, ο Εμπαπέ έκανε την κάθετη στην πλάτη της άμυνας για τον Τεό Ερναντέζ, αυτός του γύρισε ξανά τη μπάλα και ο σταρ της Παρί με δεξί πλασέ στην κίνηση έκανε το 1-0. Το γκολ των Γάλλων, ειδικά μετά την εικόνα που είχε το ματς απέναντι σε μια εξαιρετικά παθητική και ακίνδυνη Δανία, έδειξε πως τα τελείωνε πρακτικά το παιχνίδι από αυτό το σημείο...

...οι Δανοί στόπερ το... ξανακλείδωσαν!

Ο μόνος τρόπος να σκοράρει η Δανία σε αυτό το ματς ήταν από το... πουθενά, πιθανώς από μια στημένη φάση. Όπως και έγινε, μόλις επτά λεπτά μετά το 1-0! Ήταν το κόρνερ του 68ου λεπτού, ο Έρικσεν το εκτέλεσε, ο ένας στόπερ, Άντερσεν, πήρε την πρώτη κεφαλιά από το πρώτο δοκάρι, ο δεύτερος, ο Αντρέας Κρίστενσεν, τη δεύτερη από κοντά και νίκησε τον Γιορίς για το 1-1. Μετά την ισοφάριση, οι Δανοί ξεθάρρεψαν και οι Γάλλοι έδειξαν να χάνουν την αυτοκυριαρχία τους. Στο 73' η Δανία έχασε και μεγάλη ευκαιρία, όταν ο Μέλε έκανε το γύρισμα, ο Λίντστρομ το σουτ στην κίνηση και ο Γιορίς απέκρουσε δύσκολα. Κάπου εκεί... ξαναξύπνησαν όμως οι Γάλλοι!

Αν έχεις Κίλιαν, διάβαινε...

Στο 80' ο Ραμπιό χάνει ευκαιρία για τους Γάλλους με εντυπωσιακό ανάποδο ψαλίδι, ένα λεπτό μετά ο Μπρέιθγουεϊτ για τους Δανούς αστοχεί με πλασέ που βρήκε και στο εξωτερικό του δοκαριού και έτσι το ματς φτάνει στη φάση του 86'. Μια άψογη σέντρα του Γκριεζμάν στο πίσω δοκάρι βρίσκει τον Εμπαπέ στην κίνηση και αυτός από κοντά ουσιαστικά μπαίνει με τη μπάλα στα δίχτυα, για το 2-1 των Γάλλων! Τίποτα δεν άλλαξε ως το φινάλε, με τη Γαλλία να γίνεται η πρώτη ομάδα που εξασφαλίζει την πρόκριση στη φάση των «16». Η τελευταία αγωνιστική θα δείξει αν θα προκριθεί ως 1η, που είναι και το λογικότερο, με μια ισοπαλία απέναντι στην Τυνησία. Αντίθετα, η Δανία θέλει νίκη απέναντι στην Αυστραλία αν θέλει να προκριθεί και αυτή στα νοκ-άουτ...

Οι συνθέσεις των ομάδων: 
Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάμπ / 4-2-3-1)
: Γιορίς, Τ. Ερναντέζ, Ουπαμεκανό, Βαράν (75' Κονατέ), Κουντέ, Ραμπιό, Τσουαμενί, Εμπαπέ, Γκριεζμάν (92' Φοφανά), Ντεμπελέ (75΄Κομάν), Ζιρού (63' Τουράμ).
Δανία (Κάσπερ Χιούλμαντ / 3-4-3): Σμάιχελ, Νέλσον, Α. Κρίστενσεν, Άντερσεν, Μέλε, Έρικσεν, Χόιμπιεργκ, Ρ. Κρίστενσεν (92' Μπα), Ντάμσγκααρντ (73' Ντόλμπεργκ), Λίντστρομ (85' Νόργκααρντ), Κορνέλιους (46' Μπρέιθγουεϊτ).
Διαιτητής: Σιμόν Μαρτσίνιακ (Πολωνία)
Βοηθοί: Πάβελ Σοκολνίτσκι (Πολωνία), Τόμας Λιστκίεβιτς (Πολωνία)
Τέταρτος: Μα Νινγκ (Κίνα)
VAR: Τόμας Κβιατκόφσκι (Πολωνία)
AVAR: Χουάν Μαρτίνεθ Μουνουέρα (Ισπανία)

Η βαθμολογία
Γαλλία 6 (6-2)
Αυστραλία 3 (2-4)
Δανία 1 (1-2)
Τυνησία 1 (0-1)

Η τελευταία αγωνιστική (30/11)
17:00 Αυστραλία – Δανία 
17:00 Τυνησία – Γαλλία 

https://player.glomex.com/integration/1.852.0/iframe-player.html?origin=fullpage&pageUrl=https%3A%2F%2Fplayer.glomex.com%2Fintegration%2F1.852.0%2Fiframe-player.html%3FintegrationId%3D4059a01gkwqlwgw4%26playlistId%3Dv-comfboiuq4q9&integrationId=4059a01gkwqlwgw4&playlistId=v-comfboiuq4q9&playlistIndex=0

Λεφτά στην Τράπεζα: Κίλιαν Εμπαπέ

Δύο γκολ απέναντι στη Δανία και ήδη 3 στο Μουντιάλ, πλησιάζοντας τα 4 του προηγούμενου. Ιδιαίτερες συστάσεις δεν χρειάζεται ο συγκεκριμένος τύπος, ούτε το πόσο πιο... φαβορί είναι η Γαλλία με αυτόν στη σύνθεσή της. Ένα ακόμη ματς υψηλού επιπέδου με αντίστοιχη εμφάνιση για τον 24χρονο φορ.

Γίνε Πρόεδρος: Τεό Ερναντέζ

Αντικατέστησε τον αδερφό του που τραυματίστηκε στο ματς με την Αυστραλία και στα δύο αυτά ματς η απόδοσή του είναι αντίστοιχη με τις ικανότητές του: παγκόσμιας κλάσης. Μια ακόμη ασίστ κόντρα στους Δανούς, η δεύτερη στο τουρνουά και γενικά απόδοση γεμάτη θετικές ενέργειες σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες σε άμυνα και επίθεση. Πολύ κοντά του σε απόδοση πάντως και ο Αντουάν Γκριεζμάν.

Lockdown: Η επιθετική γραμμή της Δανίας

Και οι έξι που αγωνίστηκαν στις τρεις θέσεις της επίθεσης σε αυτό το 3-4-4 έκαναν μια... τρύπα στο νερό, στις ελάχιστες πάντως φάσεις που είχαν την ευκαιρία για κάτι καλό.

Τελετές «Το Κοράκι»

Κανένα απολύτως πρόβλημα για τον καλό Πολωνό ρέφερι και την ομάδα του, σε ένα ματς χωρίς απαιτητικές φάσεις.

Πόση αλήθεια αντέχεις; 

Είναι μέχρι τώρα η καλύτερη και πιο σταθερή ομάδα του τουρνουά. Είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια, είναι η πιο «γεμάτη» ομάδα παρά τις πολλές, σημαντικές απουσίες, είναι αυτή με τον καλύτερο νέο παίκτη στον κόσμο. Έχουν πάρα πολλή και δύσκολη δουλειά μπροστά τους, οι επίδοξοι επόμενοι παγκόσμιοι πρωταθλητές...

Γαλλία – Δανία 2-1