MENU
Χρόνος ανάγνωσης 11’

Τα «καυτά» ονόματα του καλοκαιριού στην Euroleague

0

Μία σεζόν... non-stop ολοκληρώθηκε με τις διεθνείς διοργανώσεις και τα εθνικά πρωταθλήματα να ρίχνουν αυλαία σιγά-σιγά το ένα μετά το άλλο. Πλέον, οι παίκτες παίρνουν τις απαραίτητες ανάσες πριν την επόμενη, απαιτητική σεζόν, αλλά παραμένουν στο προσκήνιο ως πρωταγωνιστές. Αυτή τη φορά βέβαια μένουν εκτός παρκέ και φιγουράρουν σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων, κεντρικά θέματα ιστοσελίδων και σε... καφενειακές συζητήσεις.

Ποιος είναι ελεύθερος, ποιος μπορεί να φύγει, πού θα πάει αυτός, πού θα καταλήξει ο άλλος; Τα σενάρια είναι πολλά κι ακόμη δεν έχει μπει ο Ιούλιος, αλλά είναι δεδομένο πως οι ομάδες με τους προπονητές τους έχουν ήδη βγάλει... χαρτί και μολύβι και φτιάχνουν τις λίστες με τους μεταγραφικούς στόχους για τη νέα σεζόν.

Oι ομάδες της Euroleague τραβούν τα περισσότερα βλέμματα και το SDNA συγκέντρωσε τα πιο «δυνατά» ονόματα παικτών που είναι ελεύθεροι αυτή τη στιγμή ή μοιάζει πιθανό ακόμη και να αποδεσμευθούν από το τρέχον συμβόλαιό τους. Η λίστα περιλαμβάνει από φτασμένους stars της Euroleague μέχρι παίκτες των «αιωνίων» και αθλητές από το ΝΒΑ, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Οι... δικοί μας

Όπως είναι γνωστό, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός Superfoods έχουν βάλει σε πρώτο πλάνο τις ανανεώσεις, καθώς συμβόλαια κομβικών παικτών ολοκληρώθηκαν και ο προγραμματισμός τους κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από το μέλλον τους.

Στα του πρωταθλητή Παναθηναϊκού, το ζήτημα του Νικ Καλάθη είναι το πιο «καυτό». Ο ηγέτης της ομάδας, μετά την εκπληκτική χρονιά που πραγματοποίησε (14.5π., 8ριμπ., 1.7κλ.), πήρε στα χέρια του μία τεράστια πρόταση από τους «πράσινους», αλλά η απάντησή του δεν ήταν αυτή που περίμενε η διοίκηση της ομάδας που κοιτάζει για το plan b της. Όπως και να 'χει πάντως ο Καλάθης είναι ίσως ο πιο «καυτός» ελεύθερος της Euroleague και όλοι περιμένουν νεότερα για το μέλλον του.

Ελεύθερος κυκλοφορεί και ο Μάικ Τζέιμς (16.2π., 4.1ασ. στην Euroleague), του οποίου η «μετοχή» είναι στα ύψη. Ο πρόεδρος της Αρμάνι Μιλάνο παραδέχθηκε πως υπάρχουν συζητήσεις με την πλευρά του παίκτη, την ώρα που για την απόκτησή του... καραδοκεί και η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Δεν πρέπει να αποκλειστεί πάντως και το ενδεχόμενο να παραμείνει στα πράσινα. Μετά τους πολύ καλούς τελικούς του, ο Κρις Σίνγκλετον (10.3π., 5.8ριμπ. στην Euroleague) ψάχνει το επόμενο συμβόλαιο της καριέρας του με τους Τούρκους να εμπλέκουν την Φενέρμπαχτσε στην περίπτωσή του.

Άλλοι δύο «πράσινοι» που είναι ελεύθεροι και το όνομά τους έχει χρηματιστηριακή αξία είναι οι Νίκος Παππάς και Κέι Σι Ρίβερς. Ο πρώτος (8.2π. στην Euroleague) θέλει να μείνει στον Παναθηναϊκό Superfoods, την ώρα που την περίπτωσή του εξετάζει η Λοκομοτίβ Κουμπάν. Από την άλλη, ο Αμερικανός (8.5π. στην Euroleague) που είχε πτωτική πορεία στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν δεν μοιάζει πιθανό να συνεχίσει στο «τριφύλλι» και θα μελετήσει τις προτάσεις που θα βρεθούν στα χέρια του. Και του Ματ Λοτζέσκι (5.7π. στην Euroleague) το συμβόλαιο ολοκληρώθηκε, αλλά έχει αυξημένες πιθανότητες σε σχέση με τον Ρίβερς να παραμείνει.

Από πλευράς Ολυμπιακού, οι ελεύθεροι που... ενθουσιάζουν άλλες ομάδες είναι οι τρεις Έλληνες. Ο αρχηγός Βασίλης Σπανούλης (14π., 5.6ασ. στην Euroleague) δεν δεσμεύεται αυτή τη στιγμή με συμβόλαιο, αλλά είναι σαφές πως πρόθεση και των δύο πλευρών είναι να συνεχίσουν μαζί. Ο Ολυμπιακός, μόλις κλείσει το κεφάλαιο του προπονητή, θα βάλει σε προτεραιότητα τις συζητήσεις για την παραμονή του «Kill Bill».

Την ίδια ώρα, ελεύθεροι κυκλοφορούν οι «Παπ» (Παπανικολάου, Παπαπέτρου). Ο πρώτος πραγματοποίησε γεμάτη χρονιά (8.3π., 4.3ριμπ., 2.1ασ.) και ο Ολυμπιακός θέλει σίγουρα να τον κρατήσει με μία αύξηση στις απολαβές του. «Καυτό» όνομα στο μεταγραφικό παζάρι αυτό του Ιωάννη Παπαπέτρου (6.8π., 3.6ριμπ. στην Euroleague), με τον Παναθηναϊκό Superfoods να ενδιαφέρεται για την απόκτησή του, την ώρα όμως που υπάρχει ενδιαφέρον και από το ΝΒΑ.

Επίπεδο Euroleague: καλοί, καλύτεροι και... κορυφαίοι

Παίκτες πολύ υψηλού επιπέδου χωρίς συμβόλαιο υπάρχουν και από άλλες ομάδες της διοργάνωσης. Ο Κέβιν Πάνγκος ολοκλήρωσε την παρουσία του στην Ζαλγκίρις (12.7π., 5.9ασ.), αλλά μοιάζει σχεδόν βέβαιο πως θα συνεχίσει την καριέρα του στην Μπαρτσελόνα που προνόησε από νωρίς για να τον «κλείσει». Για προχωρημένες συζητήσεις με την Μπαρτσελόνα ακούγεται και το όνομα του Μπραντ Ουαναμέικερ για τον οποίο όμως στο παιχνίδι είναι και οι Μπόστον Σέλτικς κι άλλες ομάδες του ΝΒΑ.

Πριν συνεχίσουμε με τους υπόλοιπους ελεύθερους, πρέπει να γίνει μία παρένθεση για τον Τόρνικε Σενγκέλια. Το καλύτερο «4άρι» της φετινής Euroleague (13.7π., 6.1ριμπ.) έχει ακόμη συμβόλαιο με την Μπασκόνια, αλλά οι μεγάλες ομάδες τον θέλουν και ο ίδιος σε δηλώσεις του τόνισε πως «δεν ξέρω τι θα γίνει». Πάντως, η λογική λέει πως οι Βάσκοι θα κάνουν τα πάντα για να τον κρατήσουν, ώστε του χρόνου να προσπαθήσουν να χτυπήσουν μία θέση στο Final Four που γίνεται στο «σπίτι» τους πλαισιώνοντας του με τον υπάρχοντα κορμό και ποιοτικές προσθήκες. Ελεύθερος από την Μπασκόνια έμεινε και ο Γερμανός σέντερ, Γιόαν Βόιγκτμαν (8.7π., 4.4ριμπ., 1.6ασ.) που είναι ένας από τους πιο... μπασκετικούς ψηλούς της διοργάνωσης και σε εξαιρετική ηλικία (26). Χωρίς συμβόλαιο και ο ικανός σουτέρ Ματ Τζάνινγκ (8.3π., 39% 3π.) που έχει ακουστεί σε αρκετές περιπτώσεις για τους «αιώνιους», αλλά και γι' αυτόν υπάρχει η αίσθηση πως η Μπασκόνια θα κάνει δυναμική κίνηση για να τον κρατήσει.

Τι μπορεί να προκύψει από την Φενέρμπαχτσε; Πέραν του Ουαναμέικερ, ελεύθερος μένει και ο Τζέισον Τόμπσον, ο οποίος όμως στην πρώτη του σεζόν στην Euroleague δεν άφησε ιδιαίτερα καλές εντυπώσεις (5π., 3.9ριμπ.). Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και το συμβόλαιο του αξιόπιστου πρώην παίκτη της Καβάλας, Τζέιμς Νάναλι (9.3π., 55% 3π.).

Εφές και Μακάμπι φαντάζουν ως μία «δεξαμενή» για παίκτες που μπορεί να απασχολήσουν ομάδες της Euroleague. Ο Σόνι Ουίμς επέστρεψε στην Ευρώπη για την τουρκική ομάδα στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν κι έδειξε πως παραμένει... καλαθομηχανή (15.5π.), την ώρα που δεν περνούν αδιάφοροι και οι Έρικ ΜακΚόλουμ (14.6π.), Τόνι Ντάγκλας (7.9π., 2ασ.) και Ντέρικ Μπράουν (7.2π., 2.3ριμπ.). Aπό πλευράς Μακάμπι, το δίδυμο Νόρις Κόουλ (12.6π., 3.8ασ.) - Πιερ Τζάκσον (14.5π., 4.2ασ.)... ιντριγκάρει αρκετές ομάδες, αφού πρόκειται για παίκτες με δεδομένη ποιότητα. Για τον δεύτερο πάντως υπάρχει option ανανέωσης στην πλευρά των Ισραηλινών και δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί.

Ένας ακόμη Αμερικανός γκαρντ, του οποίου το όνομα είναι πάντα στο προσκήνιο, είναι free agent και συγκεκριμένα ο Άντριου Γκάουντλοκ (12.3π. στην Euroleague). Αν και αναδείχθηκε MVP των ιταλικών τελικών με την Αρμάνι, όλα δείχνουν πως δεν θα συνεχίσει την καριέρα του στο Μιλάνο.

Ενδιαφέρον για τις θέσεις κοντά στο καλάθι παρουσιάζει η περίπτωση του Τόμας Ρόμπινσον που αγωνίστηκε στην Χίμκι (8.2π., 5.8ριμπ.), αλλά ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και πλέον κυκλοφορεί ελεύθερος. Πάντως, στα 27 του, είναι σε ιδανική ηλικία και προσφέρει ένα ελκυστικό πακέτο. Από την ομάδα-μοντέλο του Σαρούνας Γασικεβίτσιους, Ζαλγκίρις, ελεύθερος θα μείνει ο Εντγκάρας Ουλανόβας και τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως το όνομά του... πουλά ακόμη και για κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης. Γεγονός είναι πάντως πως πραγματοποίησε μία πολύ καλή σεζόν (7.5π., 4.1ριμπ., 2.1ασ.).

Λύσεις μπορεί να προκύψουν και από ομάδες που έμειναν εκτός Euroleague για την επόμενη σεζόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μπάμπεργκ: Ο Ντορέλ Ράιτ φαντάζει ως ελκυστική επιλογή, αφού πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις σε μία άσχημη σεζόν για την ομάδα του (11.6π., 42% 3π., 5.4ριμπ., 1.7ασ.) και έδειξε πως ανήκει στο υψηλότερο επίπεδο. Όρο με opt out για ομάδες της Euroleague έχουν οι Νίκος Ζήσης (6.3π., 2.8ασ., 2.1ριμπ.) και Ντάνιελ Χάκετ (9.6π., 3.4ασ., 2.7ριμπ.), την ώρα που πολύ καλή rookie χρονιά πραγματοποίησε ο Όγκουστιν Ρούμπιτ (10.1π., 4.7ριμπ.).

Από τον Ερυθρό Αστέρα, το πιο ενδιαφέρον project φαίνεται πως είναι ο εξελίξιμος Γάλλος ψηλός, Ματίας Λεζόρ. Στα 23 του, προέρχεται από μία αξιόλογη rookie σεζόν (8.5π., 5.7ριμπ.) και φάνηκε πως ταιριάζει στον τρόπο, με τον οποίο παίζουν οι περισσότερες ομάδες πλέον. Στη λίστα των free agents και δύο παλιοί μας γνώριμοι, οι Τζέιμς Φελντέιν (11.6π., 2.9ασ. στην Euroleague) και Έρικ Γκριν (14.4π., 1.7ασ. στην Euroleague).

Οι... εκτός Euroleague «χτυπούν» την πόρτα

Δεν είναι λίγοι οι παίκτες που πέρσι δεν αγωνίζονταν στην Euroleague, αλλά μπορεί να βρίσκονται στα παρκέ της από τον Οκτώβρη. Πρώτος και... καλύτερος ο Σκότι Ουίλμπεκιν που ήταν MVP στο Eurocup με την τροπαιούχο Νταρουσάφακα (19.7π., 4.8.ασ, 2.4ριμπ., 1.6κλ.). Ο 24χρονος αρέσει σε πολλές ομάδες, αλλά το γεγονός πως πήρε τουρκικό διαβατήριο έχει κάνει τις Φενέρμπαχτσε και Εφές να δίνουν «μάχη» για την απόκτησή του. Ένας ακόμη πρώην παίκτης της ΑΕΚ, ο Μάικλ Έρικ, άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στο Eurocup με την «Νταρού» (7.7π., 5.7ριμπ.) και δεν αποκλείεται να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του. Προς το παρόν, έχει ακουστεί για την Ουνικάχα Μάλαγα που δεν παίζει στην Euroleague, αλλά παλιότερα απασχόλησε και την Μπαρτσελόνα.

Ο «δικός» μας, Στέφαν Λάσμε, εντυπωσίασε με την Ούνικς του Δημήτρη Πρίφτη (14.6π., 6.4ριμπ., 2.5κοψ.) και φαίνεται να οδεύει προς επιστροφή στην Εφές του Εργκίν Αταμάν που τον ξέρει καλά από την Γαλατάσαραϊ. Ενδιαφέρον «υλικό» προκύπτει και από την Μπάγερν που είναι πλέον ομάδα Euroleague μετά την κατάκτηση του γερμανικού πρωταθλήματος. Πιο «δυνατές» περιπτώσεις αυτές του ψηλού Ντέβιν Μπούκερ (13.6π., 5.3ριμπ.) που άρεσε κάποτε στον Ολυμπιακό, αλλά και του εκρηκτικού γκαρντ Τζάρεντ Κάνινγχαμ (12.4π., 2.4ριμπ., 1.9ασ.) που έχει θητεία στο ΝΒΑ. Η φημολογία πάντως αναφέρει πως θα τα... δώσει όλα για επιστροφή στον «μαγικό κόσμο», την ώρα που η ομάδα του Μονάχου θα καταθέσει πρόταση για να τους κρατήσει.

Ένας εξαιρετικός σουτέρ αγωνιζόταν στο Eurocup και ήδη το όνομά του έχει «παίξει» και για την Μπαρτσελόνα. Ο 29χρονος Κάιλ Κούριτς αγωνίστηκε στην Ζενίτ και άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις (15.3π., 43% 3π.) που δεν αποκλείεται να αποτελέσουν συστατική επιστολή για την Euroleague.

Υπάρχουν πάντως και λιγότερο διαφημισμένοι παίκτες που έκαναν αίσθηση στο Eurocup. Ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος, στα 24 του, ενθουσίασε στην rookie ευρωπαϊκή του σεζόν με την Παρτιζάν (17π., 6.7ασ., 2.8ριμπ., 1.6κλ.) και πρέπει να σημειωθεί πως είναι πάντα υπό το... στενό μαρκάρισμα του Ολυμπιακού. Εξαιρετικό «πακέτο» και ο 24χρονος γκαρντ-φόργουορντ Σέιβον Σιλντς της Τρέντο (11.7π., 3.1ριμπ., 2.3ασ, 1.2κλ. στο Eurocup) που απογειώθηκε στη διάρκεια των ιταλικών τελικών και μπήκε στο «μάτι» της Μπασκόνια κι όχι μόνο.

Αξιόλογες περιπτώσεις μπορούν να προκύψουν βέβαια και από το Basketball Champions League που φιλοξένησε πολύ καλούς παίκτες φέτος. Οι Τόμας Ουόκαπ (από Λούντβιγκσμπουργκ στην Ζαλγκίρις) και Κέντρικ Ρέι (από Νίμπουρκ στην Μακάμπι) πιθανότατα δεν θα είναι οι μόνοι που μας απασχόλησαν. Από εξαιρετική σεζόν προέρχεται ο Αμερικανός ψηλός της Καρσίγιακα, Τζαρόντ Τζόουνς (17.8π., 6.6ριμπ. στο BCL), ενώ πολύ συζητιέται και το όνομα του 24χρονου σέντερ της Τενερίφης, Μάικ Τόμπι (13.5π., 7ριμπ. στο BCL).

Μπορείτε να κρατήσετε πάντως και το όνομα του 34χρονου πρώην NBAer, Γκάρι Νιλ, που έκανε... θραύση φέτος με την φανέλα της Σαραγόσα μετρώντας 20.6 πόντους κατά μέσο όρο στην ACB.

Τι μπορεί να μας... έρθει απ' το ΝΒΑ

Όπως κάθε καλοκαίρι βέβαια, έτσι και φέτος, οι ομάδες της Euroleague θα κάνουν κινήσεις κατευθείαν από το «ράφι» του ΝΒΑ. Η δεξαμενή εκεί είναι τεράστια και είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς με ακρίβεια πιθανούς στόχους. Σίγουρα, πάντως, υπάρχουν δύο ονόματα που ενδείκνυνται ώστε να αποτελέσουν mega «βόμβες».

Πρόκειται για τους Μάλκολμ Ντιλέινι και Μίλος Τέοντοσιτς με αμφότερους να έχουν ήδη ακουστεί ως μεγάλοι στόχοι της Φενέρμπαχτσε. Ο πρώτος είναι free agent μετά τη σεζόν που ολοκλήρωσε στην Ατλάντα και φυσικά οι ευρωπαϊκές ομάδες, έχοντας την εικόνα του παίκτη που έκανε σπουδαίες εμφανίσεις με Μπάγερν Μονάχου και Λοκομοτίβ Κουμπάν, ενθουσιάζονται στο ενδεχόμενο να τον κάνουν δικό τους. Ο Μίλος, από την άλλη, έκανε opt in για τη δεύτερη σεζόν του συμβολαίου του με τους Λος Άντζελες Κλίπερς, αλλά φαίνεται πως η ομάδα του L.A. θα τον αποδεσμεύσει στο χρονικό περιθώριο που έχει (μέχρι 15 Ιουλίου). Παράλληλα, στο «παιχνίδι» της επιστροφής στην Ευρώπη βρίσκεται και το όνομα του Ζοφρί Λοβέρν, ο οποίος προέρχεται από μία καλή τριετία σε Νάγκετς, Θάντερ, Μπουλς και Σπερς. Φυσικά, το ότι ομάδες της Euroleague τούς... ορέγονται, δεν σημαίνει πως η παραμονή τους στις ΗΠΑ είναι απίθανο σενάριο...

Τα «καυτά» ονόματα του καλοκαιριού στην Euroleague