SDNA sprite sdna-2019-sports-sprite
MENU

Το δεύτερο μισό της σεζόν είναι προ των πυλών για την ΑΕΚ, η οποία θέλει να παρουσιαστεί ακόμα πιο ισχυρή σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση προχώρησε σε δύο πολύ δυνατές κινήσεις. Από τη μία επέστρεψε ο Ντελρόι Τζέιμς στην Ένωση, ενισχύοντας την φροντ λάιν της ομάδας, από την άλλη αποκτήθηκε ο Τζόρνταν Θίοντορ, με τον Αμερικανό γκαρντ να αλλάζει επίπεδο την «κιτρινόμαυρη» περιφέρεια, με την παρουσία του.

Όλα αυτά, φυσικά, χάρη στις κινήσεις του Μάκη Αγγελόπουλου. Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ ΑΕΚ έχει αποδείξει, εμπράκτως, πως δεν φοβάται να βάλει το χέρι στην τσέπη, ιδίως όταν πρόκειται για το καλό της ομάδας. Αυτό έκανε, εξάλλου και στην περίπτωση του 29χρονου γκαρντ, ο οποίος αναμένεται να γίνει με το... καλημέρα ένας από τους ηγέτες τοιυ συνόλου.

Η μεγάλη μεταγραφή του Θίοντορ, όμως, δεν ήταν η μοναδική, επί θητείας Αγγελόπουλου στην ΑΕΚ. Κι αυτό γιατί από τα τέλη του 2014 έως και σήμερα δεν είναι λίγα τα ηχηρά ονόματα που έχουν φορέσει την κιτρινόμαυρη φανέλα.

Με αφορμή, λοιπόν, την μεγάλη μεταγραφή του Τζόρνταν Θίοντορ, ο οποίος θα κάνει ντεμπούτο σε λίγες ώρες με αντίπαλο τον Κολοσσό Ρόδου, στο κλειστό του ΟΑΚΑ, το SDNA θυμάται τις πιο σημαντικές μεταγραφές της ΑΕΚ επί των ημερών του Μάκη Αγγελόπουλου.

Οι 8 «βόμβες» μεγατόνων της ΑΕΚ

Ποπς Μενσά Μπονσού

Παίκτης που για χρόνια έπαιξε στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, ενώ στο παρελθόν είχε και θητεία στο ΝΒΑ (2006-07 με τους Μάβερικς, 2010-11 με τους Χόρνετς). Στα μέσα της σεζόν 2014-15 η ΑΕΚ έριξε την μεγάλη βόμβα και έντυσε στα κιτρινόμαυρα τον Βρετανό σέντερ, ο οποίος λίγους μήνες νωρίτερα είχε «κοπεί» από τον Ολυμπιακό, για ιατρικούς λόγους.

Από τα πρώτα παιχνίδια του με τη φανέλα της ΑΕΚ ο Μενσά Μπονσού κατάφερε να ξεχωρίσει για οτν δυναμισμό και το επιβλητικό παιχνίδι του. Ήταν ένα από τα σημεία αναφοράς της ομάδας του Ντράγκαν Σάκοτα και ο παίκτης που έκανε τη διαφορά κοντά, αλλά και μακριά από το καλάθι. Μάλιστα είχε και τον τρόπο να ξεσηκώνει το πλήθος με τα καρφώματά του.

Ο Μενσά Μπονσού αγαπήθηκε από τον κόσμο της ΑΕΚ, όμως δεν έμελλε να μείνει για πολλά χρόνια στην Ένωση. Κι αυτό γιατί το καλοκαίρι του 2015 πιάστηκε ντοπέ, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί άδοξα η πορεία του τόσο στην ομάδα, όσο και στα παρκέ. Πλέον είναι GM στους Capital City Go-Go, θυγατρική ομάδα των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς.

Καρλ Ίνγκλις

Ήταν η πρώτη -χρονικά- μεταγραφική «βόμβα» του Μάκη Αγγελόπουλου. Ο Καναδός σουτέρ που είχε καταγράψει σπουδαία καριέρα στα ευρωπαϊκά παρκέ αποκτήθηκε λίγο μετά την έναρξη της σεζόν, με σκοπό να ανεβάσει το επίπεδο του ρόστερ, αγωνιστικά.

Δυνατό σημείο του ήταν η επαφή με το καλάθι, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο «εκτελούσε» τις αντίπαλες άμυνες. Ο Ίνγκλις κατάφερε να ξεχωρίσει για την αποτελεσματικότητά του, αλλά και την επικοινωνία του με τον κόσμο. Άλλωστε, ήταν από τους πιο αγαπητούς παίκτες της σεζόν 2014-15.

Μετά την ΑΕΚ συνέχισε την πορεία του στα παρκέ, ενώ πλέον αγωνίζεται στο πρωτάθλημα του Καναδά με τη φανέλα των St. John's Edge.

Γιόνας Ματσιούλις

Το περασμένο καλοκαίρι ο Μάκης Αγγελόπουλος κατάφερε να τρελάνει και πάλι τον κόσμο της ΑΕΚ. Κι αυτό γιατί ο Γιόνας Ματσιούλις ντύθηκε στα κιτρινόμαυρα για έναν χρόνο. Ο Λιθουανός φόργουορντ, που διακρίνεται για το δυναμικό παιχνίδι του, αλλά και την αυταπάρνησή του πάνω στο παρκέ, έχει ένα «βαρύ» βιογραφικό, το οποίο τον καθιστά ως ένα από τα πιο λαμπερά ονόματα που έχουν φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια.

Ο «Ταύρος» από τη Λιθουανία έχει κατακτήσει την Euroleague με την Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ τη διετία 2014-16 φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού, με τον οποίο πανηγύρισε ισάριθμα νταμπλ στην Ελλάδα. Παράλληλα, είναι διεθνής με την εθνική ομάδα της χώρας του έχοντας ενεργή συμμετοχή σε όλες τις επιτυχίες του λιθουανικού μπάσκετ τα τελευταία χρόνια!

Ρόκο Λένι Ούκιτς

Στο φινάλε της προετοιμασίας για τη σεζόν 2016-17 η ΑΕΚ πυροδότησε μία ακόμα «βόμβα». Κι αυτό γιατί ο Ρόκο Λένι Ούκιτς φόρεσε την κιτρινόμαυρη φανέλα και αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες του Γιούρι Ζντοβτς. Ο Κροάτης γκαρντ, με την μακρά θητεία σε Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια και Φενέρμπαχτσε, μεταξύ άλλων, ενώ πέρασε και από το ΝΒΑ τη διετία 2008-10, για λογαριασμό των Τορόντο Ράπτορς και Μιλγουόκι Μπακς.

Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας της Κροατίας, που είχε περάσει και από τον Παναθηναϊκό την διετία 2014-16, ήταν από τους παίκτες που ξεχώρισαν τη σεζόν εκείνη, καθώς προσέφερε ισορροπία στο παιχνίδι της ΑΕΚ και οδήγησε εκ του ασφαλούς στην τρίτη θέση την Ένωση τη σεζόν εκείνη.

Έκτοτε, ο 34χρονος γκαρντ φόρεσε τη φανέλα της Τσεντεβίτα, αλλά και της Λεβαλουά, ενώ παραμένει ενεργός όσον αφορά την εθνική ομάδα της χώρας του.

Μαλίκ Χέρστον

Παίκτης που είχε χρόνια εμπειρίας στην Euroleague ντύθηκε στα κιτρινόμαυρα στα μέσα της σεζόν 2014-15. Ο Μαλίκ Χέρστον, που στο παρελθόν αγωνίστηκε σε Γαλατασαράι και Σιένα, είπε το ναι στην πρόταση που του είχε καταθέσει η ΑΕΚ, ώστε να ενισχύσει την ομάδα.

Με το... καλημέρα «κόλλησε» με τον Ποπς Μενσά Μπονσού και συνέθεσαν ένα καυτό δίδυμο που οδήγησε εκ του ασφαλούς. Στην ΑΕΚ έμεινε και τη σεζόν 2015-16, δίχως όμως να κάνει τη διαφορά καθώς παρουσίασε κάμψη στην πορεία του. Διακρινόταν για το αθλητικό παιχνίδι του. Τα στοιχεία αυτά, άλλωστε, έκαναν την ΑΕΚ να κινηθεί με δυναμισμό και να τον αποκτήσει στα μέσα της σεζόν 2014-15.

Λουκάς Μαυροκεφαλίδης

Το καλοκαίρι του 2015 ο Μάκης Αγγελόπουλος έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και έκανε μια μεγάλη υπέρβαση με την απόκτηση του Λουκα Μαυροκεφαλίδη! Ο διεθνής σέντερ, που στο παρελθόν είχε αγωνιστεί σε Μπαρτσελόνα, Λοτοκάτικα Ρόμα, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ έγινε με το... καλημέρα ο ηγέτης της ΑΕΚ, χάρη στην επαφή του με το αντίπαλο καλάθι.

Ο «Λου» φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ τη σεζόν 2015-16, αλλά και στα μέσα της σεζόν 2016-17, ενώ από τότε αγωνίστηκε σε Λιέτουβος Ρίτας και πλέον φορά τη φανέλα του Ιωνικού Νικαίας, αγωνιζόμενος στην Α2 κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ.

Μάνι Χάρις

Τπ καλοκαίρι του 2017 η ΑΕΚ βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο. Ο λόγος ήταν ο Μάνι Χάρις! Ο «Michigan Mamba» είπε το ναι στην πρόταση που του κατέθεσε η ΑΕΚ, η οποία έφτασε κοντά στις 300 χιλιάδες, με σκοπό να πει ο Αμερικανός σκόρερ το μεγάλο «ναι». Αυτό έγινε και η Ένωση έβαλε στη μηχανή της έναν πραγματικό... εκτελεστή.

Ο Χάρις ήταν από τους παίκτες που ξεχώρισαν αμέσως στο παιχνίδι της Ένωσης. Η έφεσή του στο σκοράρισμα, αλλά και το γεγονός πως έβγαινε μπροστά όταν η μπάλα ήταν... βαριά, ήταν δύο από τα στοιχεία που τον έκαναν να ξεχωρίσει. Σημαντικός παράγοντας στις επιτυχίες της ΑΕΚ την περσινή σεζόν, καθώς αναδείχθηκε MVP του τελικού Κυπέλλου, κόντρα στον Ολυμπιακό, αλλά και MVP της σεζόν στο Champions League.

Τζόρνταν Θίοντορ

Η τελευταία -χρονικά- βόμβα της ΑΕΚ επί εποχής Μάκη Αγγελόπουλου. Ο 29χρονος γκαρντ την τελευταία διετία βρίσκεται σε ανοδική πορεία, καθώς κατέκτησε το βραβείο του MVP του Champions League με την Μπάνβιτ, ενώ... εξαργύρωσε την πολύ καλή σεζόν του στην τουρκική ομάδα, με την μεταγραφή του στην Αρμάνι Μιλάνο.

Με την ιταλική ομάδα αγωνίστηκε στην Euroleague, ενώ κατέκτησε και το πρωτάθλημα Ιταλίας τη σεζόν 2017-18. Παρ' όλα αυτά, δεν βρισκόταν στα πλάνα του Σιμόνε Πιανιτζιάνι για τη σεζόν 2018-19 και έτσι λίγο πριν «φύγει» το 2018 έμεινε ελεύθερος, με την Ένωση να κινείται δυναμικά και να τον κάνει δικό της μέχρι το τέλος της σεζόν.

Οι 2 «βόμβες» που δεν έπιασαν ποτέ

Ντάνιελ Όρτον

Παίκτης με τρομερά αθλητικά προσόντα, που είχε όλες τις προδιαγραφές για να κάνει καριέρα στο ΝΒΑ. Αυτό ανέφεραν, άλλωστε, όλα τα scouting reports από την εποχή που ήταν στο NCAA και ετοιμαζόταν για το επόμενο μεγάλο βήμα του. Παρ' όλα αυτά, δεν κατάφερε να κάνει καριέρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ένας λόγος ήταν ο χαρακτήρας του.

Ο Μάκης Αγγελόπουλος έκανε μία ακόμα κίνηση-ματ, ώστε να τον φέρει στην ΑΕΚ και να ενισχύσει την φροντ λάιν, έπειτα από εισήγηση του Ντράγκαν Σάκοτα. Παρ' όλα αυτά, ο εκρηκτικός σέντερ έιμεν λίγες εβδομάδες στην Ένωση και αποχώρησε, λόγω του χαρακτήρα του, καθώς δημιουργούσε προβλήματα στα αποδυτήρια.

Μετά την ΑΕΚ προσπάθησε να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο, δίχως αποτέλεσμα, ενώ κατά τη διάρκεια της σεζόν 2016-17 φόρεσε τη φανέλα της Κύμης.

Κλιάντονι Έρλι

Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος αναζητούσε έναν παίκτη στη θέση «3», με σκοπό να δώσει το κάτι παραπάνω στο ρόστερ που είχε δομηθεί το καλοκαίρι του 2017. Παρ' όλα αυτά, ο Έρλι δεν έκλεισε ούτε μία εβδομάδα στην ΑΕΚ.

Αιτία για την ξαφνική αποχώρησή του ήταν ο χαρακτήρας, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούσε στην ομάδα με την παρουσία το, με τους ανθρώπους της Ένωσης να παίρνουν την απόφαση να τον... τελειώσουν σε ένα τουρνουά που βρισκόταν η ομάδα στο Βέλγιο.