MENU
Χρόνος ανάγνωσης 6’

Οι τέσσερις άξονες... στέψης του Παναθηναϊκού και οι φάσεις-κλειδιά του Game 5 (vids)

0

Το πρωτάθλημα κατέληξε σε... πράσινα χέρια με τον Παναθηναϊκό Superfoods να πανηγυρίζει τον 37ο τίτλο του έπειτα από μία σειρά για γερά νεύρα με τον Ολυμπιακού που διέψευσε όσους περίμεναν ότι θα χάσει εύκολα, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει στην κούπα.

Με τη σκόνη του απόηχου να έχει καταλαγιάσει, ο Ισίδωρος Κουτσός περνά στο τελευταίο κομμάτι της τακτικής του ανάλυσης για την σειρά των τελικών. Από τον πρώτο τελικό μέχρι το φινάλε της σειράς, ο assistant coach της Κύμης οπτικοποίησε όσα ενδιαφέροντα συνέβησαν στη σειρά και με πρωτοποριακό τρόπο και... μουσική επένδυση παρουσίασε τα key points κάθε αγώνα. Στο τελευταίο part της διαφωτιστικής του ανάλυσης, ξεχωρίζει τέσσερις παράγοντες-άξονες που είχαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη σειρά και απομονώνει plays και φάσεις που σημάδεψαν το Game 5 και έβγαλαν πρωταθλητή τον Παναθηναϊκό.

Ξεκινάμε λοιπόν από τους τέσσερις παράγοντες που ξεχώρισαν και τελικά... έβγαλαν πρωταθλητή:

1. Η αθλητικότητα

Στο μεγαλύτερο μέρος των πέντε παιχνιδιών, είδαμε τις δύο ομάδες να εφαρμόζουν άμυνα αλλαγών. Όπως αποδείχθηκε, αυτό ήταν κάτι που μπορούσε να υποστηρίξει καλύτερα σε σειρά αγώνων ο μηχανισμός του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι», αμυντικά, ήταν καλύτεροι στο ένας εναντίον ενός και περιόριζαν τις απώλειες στα miss match χάρη στο μεγάλο βαθμό αθλητικότητας στο σύνολο του ρόστερ τους.

Με εξαίρεση το πρώτο ματς του ΟΑΚΑ, που οι παίκτες του Πασκουάλ έμοιαζαν πράγματι εγκλωβισμένοι στις αλλαγές, επιτέθηκαν πολύ καλύτερα από τον Ολυμπιακό. Επί της ουσίας, ο Τσάβι Πασκουάλ διάβασε τι πήγε στραβά στο πρώτο κιόλας ματς και οι παίκτες του φρόντισαν ώστε στη συνέχεια να μην υπάρξει ίδιο πρόβλημα σε τόσο μεγάλο βαθμό. Οι περισσότεροι ξένοι του Παναθηναϊκού, συν τους Αντετοκούνμπο και Όγκαστ, έκαναν σημαντική δουλειά σε διαφορετικές περιπτώσεις όσον αφορά σ' αυτό το κομμάτι.

Την ίδια στιγμή, ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να υποστηρίξει για πέντε παιχνίδι την άμυνα αλλαγών, ούτε να είναι το ίδιο αποτελεσματικός σ' όλα τα ματς όταν χρειαζόταν να επιτεθεί απέναντι σε αυτήν. Σε μία σειρά που πάει σε πολλά παιχνίδια (5) πλεονέκτημα έχει η ομάδα που είναι πιο γεμάτη και είχε λιγότερους τραυματισμούς μες στη σεζόν. Παίζει ρόλο μάλιστα και το recovery, πόσο γρήγορα δηλάδη επανέρχονται σε καλή κατάσταση οι παίκτες εν όψει του επόμενου αγώνα που ακολουθεί σε τρεις ημέρες. Ο Ολυμπιακός δεν πήρε πολλά από παίκτες του προηγούμενο διάστημα ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς, όπως ο Πρίντεζης κι ο Μιλουτίνοφ.

2. Το τρίπτυχο που νικά την στρατηγική

Σε τέτοιας κρισιμότητας παιχνίδια, η τακτική δεν είναι το παν, ούτε σου εξασφαλίζει σίγουρες νίκες. Η στρατηγική μπορεί πολλές φορές να νικηθεί, εφ' όσον λειτουργεί σωστά το τρίπτυχο αποφασιστικότητας, συγκέντρωσης και κινήτρου. Σε κάθε ένα από τα πέντε παιχνίδια της σειράς, κέρδισε η ομάδα που έδειξε από νωρίς να το θέλει περισσότερο και ήταν πιο πιστή στο πλάνο της.

Κοιτώντας τη σειρά συνολικά, είναι γεγονός πως ο Παναθηναϊκός είχε σε περισσότερους αγώνες και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την απαιτούμενη αποφασιστικότητα και συγκέντρωση που τον οδήγησε σε ακόμη έναν τίτλο.

3. Το στοιχείο της νευρικότητας

Στους τελικούς, το θέαμα δεν ήταν το καλύτερο δυνατό, αλλά αυτό είναι λογικό. Οι τελικοί ήταν εξαιρετικά κρίσιμοι για τις δύο ομάδες, αφού ο ηττημένος θα έμενε χωρίς κανέναν τίτλο. Αυτή η κρισιμότητα βγήκε σε... νευρικότητα και για τις δύο ομάδες.

Αγωνιστικά, το κομμάτι στο οποίο η νευρικότητα φάνηκε περισσότερο από κάθε άλλο ήταν το επιθετικό transition. Οι δύο ομάδες έκαναν πολλά φτηνά λάθη στο κομμάτι των επιθέσεών τους από τα 0 έως τα 8 δευτερόλεπτα και ήταν πολλές οι φορές που δεν μπόρεσαν να μετατρέψουν σε καλάθι μία καλή τους άμυνα.

Την ίδια ώρα, η νευρικότητα ήταν προφανής και στα ποσοστά από τη γραμμή του τριπόντου. Οι παίκτες των δύο ομάδων έχασαν πολλά εύκολα σουτ, ενώ το ίδιο συνέβη και με τους αδιαμφισβήτητους ηγέτες, Καλάθη και Σπανούλη.

4. Οι καινοτομίες που δεν τους... βγήκαν

Πασκουάλ και Σφαιρόπουλος ανήκουν ασφαλώς στο υψηλότερο επίπεδο της ευρωπαϊκής, προπονητικής σκηνής και όπως είναι λογικό προσπάθησαν να παρέμβουν στην εξέλιξη της σειράς με τακτικές προσαρμογές. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, τα καινούργια πράγματα που επιχείρησαν να εφαρμόσουν δεν τους... βγήκαν.

Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για κάθε μία από τις δύο ομάδες. Μετά την ήττα στο Game 1 του ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός παρουσίασε στο πρώτο ημίχρονο του ΣΕΦ μία match up ζώνη 3-2 που είχατε δει και στην video-ανάλυση του Game 2. Παρ' όλο που η ιδέα αυτή μπέρδεψε τους «ερυθρόλευκους», δεν τους εμπόδισε να κάνουν ένα από τα καλύτερά τους επιθετικά ημίχρονα πριν υποστούν την καθίζηση του δεύτερου μέρους.

Από την άλλη, στον Ολυμπιακο δεν βγήκε καθόλου η «καινοτομία» που εφάρμοσε σε Game 2 και Game 3 με αλλαγές που γίνονταν μακριά από την μπάλα. Ο Ισίδωρος Κουτσός είχε παρουσιάσει, με τη βοήθεια βίντεο, πώς ο Παναθηναϊκός είχε καταφέρει να τιμωρήσει το συγκεκριμένο πλάνο.

Φάσεις-κλειδιά από το Game 5

Στην ανάλυση για τον τελικό των τελικών, ο Κουτσός ξεχώρισε χαρακτηριστικές φάσεις που είχαν ιδιαίτερη σημασία για την αναμέτρηση.

Αρχικά, μπορείτε να δείτε πώς ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έκανε... πλεονέκτημα για την επίθεση του Παναθηναϊκού το γεγονός πως ο Ολυμπιακός τού έδινε το σουτ. Ένα screen στην πλάτη του παίκτη του Ματ Λοτζέσκι (Παπανικολάου) ήταν αρκετό, ώστε ο σουτέρ του «τριφυλλιού» να βρει πεδίο δράσης.

https://streamable.com/2yqh3

Παράλληλα, υπήρχαν και φάσεις που ο Καλάθης έδειξε τις αρετές του ακόμη κι αν ο πέμπτος τελικός δεν ήταν από τα καλύτερα παιχνίδια της σεζόν για εκείνον. Ένα κομμάτι του παιχνιδιού του που δεν έχει... αποθεωθεί αρκετά είναι το πώς διαβάζει τις φάσεις ακόμη κι όταν δεν έχει την μπάλα στα χέρια του. Δείτε στην παρακάτω φάση πως διαβάζει την αδράνεια του Παπανικολάου και κάνει ένα από τα αγαπημένα κοψίματά του στην baseline.

Στη συνέχεια του βίντεο, βλέπετε πώς με την άμυνά του οδηγεί σε μία πάσα προς τον Στρέλνιεκς για άστοχο σουτ, αφού έπιασε την μπάλα με όχι ενδεδειγμένο τρόπο.

https://streamable.com/37zxs

Παρακάτω θα δείτε δυο καθοριστικές φάσεις στην τέταρτη περίοδο που έβαλαν... τέλος στα όνειρα επιστροφής του Ολυμπιακού.

https://streamable.com/8csae

Mία ακόμη φάση που αξίζει προσοχής είναι μία συνεργασία του Θανάση Αντετοκούνμπο με τον Τζέιμς Γκιστ που δείχνει ότι ο διεθνής φόργουορντ γίνεται όλα και καλύτερος στη δημιουργία από το low post. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τιμώρησε το λάθος της άμυνας.

https://streamable.com/uc6uh

Συνεχίζοντας, περνάμε σε μία πολύ ωραία επίθεση του Ολυμπιακού με σωστές αποστάσεις, όμορφη κίνηση της μπάλας και ιδανικό τελείωμα της φάσης με close out του Παπαπέτρου.

https://streamable.com/e0x12

Τέλος, υπάρχει ένα ωραίο και γρήγορο play που συνηθίζει να παρουσιάζει ο Πασκουάλ και ξεκινά με early pick, συνεχίζεται με hand off και καταλήγει σε σουτ του Ρίβερς.

https://streamable.com/plwzb

Θυμηθείτε την ανάλυση των προηγούμενων τελικών:

Game 1: Video-ανάλυση: έτσι «εγκλώβισε» τον Παναθηναϊκό η άμυνα του Ολυμπιακού

Game 2: Video-ανάλυση: Το πλάνο του Πασκουάλ που έφερε την ισοφάριση

Game 3: Video-ανάλυση: Το 2-1 του Παναθηναϊκού με... τιμωρία αλλαγών

Game 4: Video-ανάλυση: Επιθετική άμυνα, ΜακΛιν και όχι μόνο έφεραν τον... τελικό των τελικών

Οι τέσσερις άξονες... στέψης του Παναθηναϊκού και οι φάσεις-κλειδιά του Game 5 (vids)