MENU

Όπως διαβάσατε την Τρίτη (23/11) στο sdna.gr, ο παρατηρητής διαιτησίας του ντέρμπι του ΣΕΦ, Κώστας Μουζάκης, απένειμε τα εύσημά του στην τριπλέτα των ρέφερι (Ηλίας Κορομηλάς, Γιάννης Φούφης και Γιώργος Πουρσανίδης). 

Πρόκειται για ένα παιχνίδι που παρά την νίκη του Παναθηναϊκού ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο «τριφύλλι», για τα αρκετά διαιτητικά λάθη που έγιναν εις βάρος της ομάδας του Δημήτρη Πρίφτη. Μάλιστα, η διαμαρτυρία της «πράσινης» ΚΑΕ απέκτησε... επίσημη υπόσταση μέσω της σχετικής ανακοίνωσης. Θυμίζουμε πως το κεντρικό μήνυμα του Παναθηναϊκού ήταν το εξής: «Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δηλώνει ρητά και προς πάσα κατεύθυνση πως δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει σε κανέναν να παίζει με τον ιδρώτα και την προσπάθεια των αθλητών και των προπονητών της».

Ωστόσο, παρά τα εξόφθαλμα διαιτητικά λάθη και την ανακοίνωση των νταμπλούχων Ελλάδας, ο Μουζάκης είχε μόνο καλά λόγια να γράψει για τη διαιτητική τριάδα της αναμέτρησης. 

Διαβάσε αναλυτικά το σχόλιο του παρατηρητή διαιτησίας για κάθε ρέφερι του ντέρμπι:

ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ ΗΛ.: «Ήταν ένας αγώνας με διακυμάνσεις και ανατροπές στο σκορ στον οποίο οι διαιτητικές αποφάσεις δεν προσδιόρισαν το τελικό αποτέλεσμα. Στο τέλος υπήρξε ένα καθαρό αποτέλεσμα που καθορίσθηκε μόνο από τις αμυντικές και επιθετικές προσπάθειες των παικτών. O ρόλος του ως crew chief θεωρώ ότι ήταν επιτυχημένος με κύρια χαρακτηριστικά την σωστή διαχείριση του αγώνα, την επικοινωνία με τους συμμετέχοντες και την ίση αντιμετώπιση των δύο ομάδων. Από την αρχή του αγώνα καθόρισε σωστά και ομοιόμορφα κριτήρια στον καταλογισμό των φάουλ με εμφανή πρόθεση να μην αδικήσει κάποια από τις δύο ομάδες. Τα όποια λάθη που έγιναν ήταν μοιρασμένα και στα χρονικά σημεία που έγιναν δεν έδωσαν την εντύπωση εύνοιας ή αδικίας της μιας ή της άλλης ομάδας. Είχε πολύ καλή συνεργασία με στους συναδέλφους του χωρίς παρεμβάσεις στο χώρο ευθύνης τους και για το λόγο αυτό δεν υπήρξαν και διπλά σφυρίγματα. Δεν υπήρξε ιδιαίτερο πρόβλημα πειθαρχικού ελέγχου αφού και οι δύο ομάδες έδειξαν με την συμπεριφορά τους εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Εν κατακλείδι η γενική του παρουσία κρίνεται πολύ καλή και οι αποφάσεις του βοήθησαν να διεξαχθεί ένας αγώνας χωρίς εντάσεις και διαμαρτυρίες και με ένα δίκαιο αποτέλεσμα».

ΦΟΥΦΗΣ ΙΩΑΝ.: «Η συνολική του παρουσία σε ένα τόσο κρίσιμο και με ιδιαιτερότητες παιχνίδι ήταν θετική. Έδειξε εξ αρχής την πρόθεσή του να αντιμετωπίσει ισόνομα τις δύο ομάδες και να μη δώσει δικαίωμα για διαμαρτυρίες. Θεωρώ όμως ότι θα μπορούσε να αποφύγει κάποια φάουλ που χρέωσε σε marginal επαφές, όπως και να χρεώσει αντίστοιχα κάποια άλλα που οι επαφές ήταν πιο illegal. Κράτησε μια συνέπεια στα κριτήριά του μέχρι το τέλος του αγώνα, αποφεύγοντας το μεγάλο λάθος. Πολύ καλή συνεργασία με τους άλλους δύο έμπειρους συναδέλφους του, που φάνηκε και σε μια περίπτωση λάθους άουτ που έδωσε. Πολύ καλή επικοινωνία με παίκτες και προπονητές των οποίων η συμπεριφορά έδειξε εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του ακόμα και σε περιπτώσεις που θεωρούσαν ότι είχε πάρει λάθος απόφαση. Πιστεύω ότι με τον τρόπο που αντιμετώπισε τον συγκεκριμένο αγώνα βοήθησε ώστε να διεξαχθεί μέσα σε αθλητικά πλαίσια χωρίς εντάσεις και διακοπές και το τελικό αποτέλεσμα να μην αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης».

ΠΟΥΡΣΑΝΙΔΗΣ Γ.: «Είχε συνολικά μια πολύ καλή παρουσία, με προσεκτικά επί το πλείστων σφυρίγματα και μέσα στο πνεύμα και την εικόνα του αγώνα. Ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισε τον συγκεκριμένο αγώνα δείχνει να διαθέτει εμπειρία και καλή ανάγνωση αυτού του ιδιαίτερου είδους αγώνων. Με τις αποφάσεις του δεν έδωσε δικαίωμα για διαμαρτυρίες αφού ήταν εμφανής η πρόθεσή του να αντιμετωπίσει με τα ίδια κριτήρια τις επαφές και των δύο ομάδων. Πιστεύω όμως ότι, για την εμπειρία του θα μπορούσε να αποφύγει κάποιες περιπτώσεις σφαλμάτων που χρέωσε σε marginal επαφές, αν κρατούσε λίγο το σφύριγμα διαβάζοντας την εξέλιξη των φάσεων. Πολύ καλή φυσική κατάσταση, είχε πάντα έγκαιρες τοποθετήσεις με πολύ καλή χρήση της μηχανικής για σωστές αποφάσεις. Κανένα πρόβλημα πειθαρχικού ελέγχου αφού η συμπεριφορά των συμμετεχόντων απέναντί του ήταν πολύ καλή. Θεωρώ ότι η παρουσία τριών έμπειρων διαιτητών στον συγκεκριμένο αγώνα, η προετοιμασία που έκαναν και η εικόνα συνεργασίας που είχαν κατά τη διάρκεια του αγώνα, αποτέλεσαν τα κύρια χαρακτηριστικά μιας επιτυχημένης συνολικά διαιτησίας».

Το report του παρατηρητή του ντέρμπι: «Αγώνας χωρίς εντάσεις, μοιρασμένα τα λάθη»