MENU

Ο Άρης αποκλείστηκε από τον Ιωνικό στο Κύπελλο Ελλάδος και πραγματικά βλέποντας τα σχόλια των φιλάθλων του, ένιωσα ότι ήρθε το «Τέλος του κόσμου», η απόλυτη καταστροφή μιας και μία ομάδα με μπάτζετ 3 εκ. ευρώ έχασε από έναν αντίπαλο που κατέβασε ομάδα την τελευταία στιγμή.

Γυρνώντας βέβαια λίγο πίσω τον χρόνο, διαπίστωσα ένα «ντεζαβού» μιας και κάθε χρόνο στον Άρη βιώνουμε μία… επανάληψη. Ένας αποκλεισμός ή μία κακή ήττα και ξαφνικά να… φύγουν όλοι. Οι παικταράδες του καλοκαιριού έγιναν… παλτά και η συνέχεια γνωστή.

Και το κοινό σημείο όλων αυτών των τελευταίων χρόνων είναι ότι ο Αρειανός δεν βλέπει το δάσος αλλά το δέντρο. Κάποιες φορές ορισμένοι τον οδηγούν εκεί, στο δέντρο. Αλλά πλέον έφτασε η στιγμή να δει το δάσος. Γιατί αυτό κινδυνεύει να… καεί μια και καλή.

Όπου εννοώ δάσος αναφέρομαι στα χρέη που υπάρχουν εδώ και πολλά, πολλά χρόνια. Και όπου δέντρο στον αποκλεισμό του Κυπέλλου Ελλάδος μιας και μιλάμε για φέτος.

Αποκλείστηκε ο Άρης από τον Ιωνικό. Και; Τι έγινε; Δηλαδή με όσα έχει βιώσει ο οργανισμός Άρης τα τελευταία χρόνια του πέφτει… βαριά μία ήττα εκτός έδρας από μία ομάδα που κατέβηκε με έξι ξένους και δύο καλούς Έλληνες; Για όποιους ισχύει κάτι τέτοιο, μάλλον έχουν μείνει στην εποχή του «Αυτοκράτορα» και δεν βλέπουν την πραγματικότητα, κάτι που φυσικά ισχύει εδώ και χρόνια, γι’ αυτό και φτάσαμε εδώ.

Και αγωνιστικά να το δούμε αν περνούσε ο Άρης θα έπαιζε με τον Κολοσσό και μετά με τον Προμηθέα, πιθανότατα σε ένα άδειο Αλεξάνδρειο. Δεν πάω παρακάτω, μένω εκεί.

Τα είπαμε για το δέντρο, πάμε και στο δάσος τώρα.

Ο Άρης έκανε ένα αξιοπρεπές ρόστερ από  μία συγκεκριμένη «δεξαμενή» παικτών λόγω του ban. Έπρεπε να βρει ξένους που έπαιζαν πέρυσι στην Α1. Αυτό τον οδήγησε σε… αναγκαστικές επιλογές και ορισμένα υψηλά συμβόλαια, για τα δεδομένα της ομάδας.

Σε μία περίοδο εξυγίανσης το μπάτζετ είναι αρκετά υψηλό, αλλά αναγκαστικά γιατί λόγω ban, ο Καμπερίδης δεν μπορούσε να ψάξει στην αμερικανική αγορά για να βρει δύο παίκτες με τα λεφτά του Σούλερ για παράδειγμα ή του Ντραγκίσεβιτς. Οπότε αυτό ήταν ήδη ένα πρόβλημα.

Η χρονιά θα έχει μειωμένα έσοδα κυρίως από το κομμάτι των εισιτηρίων. Και ο Άρης επηρεάζεται σημαντικά καθώς είναι μία ομάδα που βγάλει ένα 30% του μπάτζετ από τα εισιτήρια αγώνα και τα διαρκείας. Επίσης από θέμα διαφημίσεων με την οικονομία να έχει υποστεί βαρύ πλήγμα λόγω κορωνοϊού, είναι δύσκολο να πείσεις μεγάλες εταιρείες για χορηγίες. Ειδικά σε άδεια γήπεδα.

Το τηλεοπτικό είναι μία μεγάλη ανάσα, αλλά η διαφορά καλύπτεται από την απώλεια των εισιτηρίων.

Θα πρέπει να προσθέσουμε τις συμφωνίες που έχουν γίνει με τους παίκτες για τα ban, ένα ποσό αρκετά σημαντικό, οι δόσεις πρέπει να τηρηθούν για να προχωρήσει η… άτυπη συμφωνία με την FIBA.

Η διοίκηση της ΚΑΕ έχει επίσης να πληρώνει και το άρθρο 99 προς το Δημόσιο που μπορεί η δόση να έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά παραμένει ένα αξιοσέβαστο ποσό για τα δεδομένα της ομάδας.

Για το τέλος άφησα τις παλιές συμφωνίες που έχουν γίνει είτε μέσω 99, είτε εκτός 99, ένα χρέος που πρέπει να πληρώσει η τωρινή διοίκηση από προηγούμενες χρονιές.

Το… δάσος είναι αυτά τα χρέη που πρέπει να πληρωθούν και λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης λόγω κορωνοϊού, αν ο προγραμματισμός ήταν για δύο χρόνια στην καλύτερη, τώρα θα πάει για τέσσερα. Και όταν λοιπόν σωθεί το… δάσος, τότε μα μόνο τότε, ο Άρης θα μπορέσει να προσελκύσει έναν αξιόλογο επιχειρηματία. Για να του προσφέρει μία ΚΑΕ «καθαρή» από χρέη, η οποία με σωστές και μελετημένες κινήσεις να μπορεί να φτάσει στο επίπεδο της… αυτοσυντήρησης.

Οι στόχοι του Άρη φέτος δεν είναι να κατακτήσει το Κύπελλο ή να παίξει στην Ευρώπη.

Είναι να σωθεί νωρίς, να προσπαθήσει να παίξει καλό μπάσκετ, να φανεί συνεπής στις συμφωνίες αποπληρωμής κάτι που θα σημαίνει μείωση των χρεών.

Διαφορετικά σε λίγο καιρό το… δάσος θα έχει καεί και θα είναι αργά.

Υ.Γ. Μετά την διεξαγωγή του Super Cup, το οποίο κατέκτησε ο Προμηθέας και μπράβο του, έδωσε άλλη νότα στο ελληνικό μπάσκετ, ήρθε η ώρα να επισημοποιηθεί και ο 22ος τίτλος του Άρη. Αναφέρομαι στο Super Cup του 1986 όπου ο Πρωταθλητής Άρης είχε επικρατήσει του Κυπελλούχου Παναθηναικού με 117-85 στο Αλεξάνδρειο και με 104-88 στο ΣΕΦ. Βέβαια μετά το Super Cup ξεχάστηκε αφού ο Άρης έκανε τέσσερα «νταμπλ» και δεν υπήρχε νόημα... 

 

 

 

 

Ο Αρειανός πρέπει να κοιτάει το… δάσος και όχι το δέντρο
EVENTS