MENU

Έπειτα από μια συνεδρίαση που κράτησε περίπου 4 ώρες, στον ΕΣΑΚΕ πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του πρωταθλήματος. Οι ιθύνοντες των ομάδων κάθισαν στο τραπέζι και μέσα από την πολύωρη κουβέντα που είχαν χάραξαν την πορεία για το πρωτάθλημα της νέας σεζόν.

Αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε είναι πως για πρώτη φορά, από καταβολής ΕΣΑΚΕ, μπαίνουν κριτήρια για την συμμετοχή των ομάδων στο πρωτάθλημα της νέας σεζόν. Ο Γιώργος Πανταζόπουλος, μαζί με το νομικό επιτελείο του ΕΣΑΚΕ, θα συγκεντρώσουν κάποιες προϋποθέσεις και θα τις παρουσιάσουν τις επόμενες μέρες. Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανό να διεξαχθεί ΔΣ στον ΕΣΑΚΕ και την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα κριτήρια σχετίζονται με το μπάτζετ των ομάδων, που από τη νέα σεζόν θα ανέρχεται στα 800.000 ευρώ, ενώ τέθηκε επί τάπητος και το θέμα της χωρητικότητας των γηπέδων, με ελάχιστη χωρητικότητα να βρίσκεται στις 1.200 θέσεις. Επιπλέον η εγγυητική θα φτάνει στα 200.000 ευρώ (60.000 η εγγυητική, 140.000 στα ταμεία του ΕΣΑΚΕ).

Καμία αντικατάσταση, καμία κουβέντα για τον Ολυμπιακό

Το σημαντικό στην υπόθεση αυτή είναι πως η ομάδα που δεν θα πάρει μέρος, για τον οποιονδήποτε λόγο, δεν αντικαθίσταται. Τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα, αν η ΕΟΚ δώσει το εισιτήριο ανόδου στην 2η ομάδα της Α2, τον Διαγόρα Δρουποιδέων, ο οποίος έχει ακουστεί πως δεν θέλει να συμμετάσχει, και εκείνος με τη σειρά του δεν μπορεί να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα, τότε δεν θα αντικατασταθεί από τον 3ο της Α2. Όπως επίσης, αν κάποια ομάδα της Basket League δεν κατέβει στο πρωτάθλημα της νέας σεζόν, δεν θα αντικατασταθεί.

Γι αυτό το λόγο, παρ' ότι η συζήτηση κράτησε περίπου 4 ώρες, δεν ακούστηκε ούτε μία φορά το όνομα του Ολυμπιακού. Κι αυτό είναι ένα δείγμα πως οι ομάδες έχουν πάρει την απόφαση να πορευτούν χωρίς να υπάρχει στο... κάδρο ο Ολυμπιακός.

Από τη στιγμή, άλλωστε, που οι Πειραιώτες δεν βρίσκονται σε μια από τις... προνομιούχες θέσεις, μ' αυτό τον τρόπο έχασε το «τρένο» της ανόδου και ο μοναδικός τρόπος για άνοδο, είναι η ΕΟΚ να δώσει το εισιτήριο για απευθείας άνοδο στον 6ο της Α2. Κάτι που στην παρούσα φάση μοιάζει απίθανο.

Μεταξύ άλλων, μάλιστα, ειπώθηκε πως ακόμα και αν μείνει μονός αριθμός ομάδων, τότε το πρωτάθλημα θα συνεχίσει με μονό αριθμό ομάδων. 

Αυτή τη στιγμή οι ομάδες που ξεκινούν το πρωτάθλημα είναι 15 και θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο το κατά πόσο θα μπορέσουν να τηρήσουν και οι 15 τις προτάσεις αυτές, καθώς ήδη για κάποιες ΚΑΕ έχουν... σφίξει πολύ τα λουριά!

Στήριξη από το κράτος και δάνειο 25% του τζίρου

Μια ακόμα πρόταση που κατατέθηκε στη σύσκεψη και συζητήθηκε σχετίζεται με τη στήριξη από το κράτος στις ομάδες. Ο Μάκης Αγγελόπουλος, άλλωστε, τις προηγούμενες μέρες είχε σειρά επαφών με στελέχη της Κυβέρνησης, αναλύοντας τις προτάσεις του, οι οποίες είχαν αρκετούς υποστηρικτές.

Μια από τις προτάσεις που επικράτησαν, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης είναι να μπορούν οι ομάδες να δανειοδοτηθούν το 25% του τζίρου της τρέχουσας σεζόν. Με απλά μαθηματικά, αν μια ομάδα είχε τζίρο 4 εκατ. τότε να μπορεί να πάρει δάνειο ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Στο τραπέζι και το στοίχημα

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε και το θέμα του στοιχήματος, που αποτέλεσε «γάγγραινα» στο πρωτάθλημα.

Επί του θέματος αυτού υπήρξε μια πρόταση να οριστεί μια εταιρεία ελέγχου, όπως η SportsRadar στο ποδόσφαιρο, η οποία θα ελέγχει τους στοιχηματισμούς και εφόσον κρίνει ότι υπάρχει ύποπτο παιχνίδι, θα στέλνει φάκελο και θα υπάρχει τιμωρία κατ' αναλογία.

Εντύπωση σε όλους τους παρευρισκομένους έκανε πως φανατικός υπέρμαχος σε αυτή τη θέση ήταν και ο ισχυρός άνδρας του Πανιωνίου, Γιώργος Χριστοδουλόπουλος.

Και στο βάθος... Super Cup

Επιπλέον, με δεδομένο πως οι ομάδες θα είναι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς αγώνες συζητείται έντονα η ύπαρξη κάποιων event (Super Cup και άλλοι παράλληλοι αγώνες) που θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν χορηγικό ενδιαφέρον πριν την εκκίνηση του πρωταθλήματος.

SDNA Google news
ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι αποφάσεις και τα κριτήρια για το νέο πρωτάθλημα βγάζουν εκτός κάδρου τον Ολυμπιακό
EVENTS