Η δεύτερη «διαβολοβδομάδα» της Euroleague πέρασε με τον καλύτερο τρόπο για τον Παναθηναϊκό. Το «τριφύλλι» κατάφερε να πάρει δύο πολύτιμες εκτός έδρας νίκες, απέναντι σε Ζαλγκίρις και Μπάγερν Μονάχου, ανεβαίνοντας στο 6-4, με το πέρας 10 αγωνιστικών.
Οι «πράσινοι», που ετοιμάζονται για την επιστροφή του Ρικ Πιτίνο στον πάγκο της ομάδας, έφτασαν τις τρεις νίκες μακριά από το ΟΑΚΑ, δείχνοντας πως έχουν βρει πλέον τον τρόπο να κερδίζουν και μακριά από το κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, το οποίο παραδοσιακά είναι η «δύναμή» τους στην Euroleague.
Τόσο στο παιχνίδι του Κάουνας, την περασμένη Τρίτη, όσο και σε αυτό του Μονάχου, ο Παναθηναϊκός έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης στο επιθετικό κομμάτι, δείχνοντας πολλές από τις αρετές του. Είναι χαρακτηριστικό πως και στις δύο αναμετρήσεις οι παίκτες του Γιώργου Βόβορα πέτυχαν πάνω από 85 πόντους. Για την ακρίβεια, απέναντι στην Ζαλγκίρις πέτυχαν 86, ενώ κόντρα στην Μπάγερν σταμάτησαν στους 87 πόντους.
Και στις δύο αναμετρήσεις έγινε κάτι παραπάνω από φανερό πως η επίθεση είναι το μεγάλο «ατού» του φετινού Παναθηναϊκού. Κάτι που μπορεί να αποτυπωθεί και με την γλώσσα των αριθμών.
Πριν συνεχίσουμε, πρέπει να γίνει μία απαραίτητη υποσημείωση: στην επίσημη κατάταξη της Euroleague περιλαμβάνονται μόνο οι πόντοι που έχουν επιτευχθεί σε 40λεπτα και όχι οι πόντοι παρατάσεων. Αρα, στη στήλη του Παναθηναϊκού αναφέρονται 856, ενώ συνολικά οι «πράσινοι» έχουν σημειώσει 873, οι 17 εκ των οποίων στις δυο παρατάσεις του ματς επί της Άλμπα. Αυτό συμβαίνει γιατί η διοργανώτρια αρχή δεν λαμβάνει υπ' όψην για πιθανές ισοβαθμίες τους πόντους που έχουν επιτευχθεί σε παρατάσεις αγώνων.
Με το πέρας 10 αγωνιστικών στην φετινή Euroleague, λοιπόν, οι «πράσινοι» σκοράρουν κατά μέσο όρο 85,6 πόντους ανά 40λεπτο και μαζί με την Χίμκι, που και αυτή σκοράρει 85,6 πόντους μέσο όρο, έχουν την κορυφαία επίθεση της διοργάνωσης. Ο μέσος όρος τους στους αγώνες συνολικά όμως είναι 87,3 αν συμπεριλάβουμε και αυτούς του έξτρα χρόνου στο ματς με την Άλμπα.
Τον Παναθηναϊκό και την Χίμκι ακολουθούν η Μακάμπι Τελ Αβίβ (84,6 πόντοι στην επίθεση) και η Μπάρτσελόνα (84,4 πόντοι κατά μέσο όρο), ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνει η Ρεάλ Μαδρίτης, που σκοράρει 83,3 πόντους κατά μέσο όρο στα παιχνίδια της Euroleague.
Το «τριφύλλι» παίρνει σκορ από κάθε παίκτη του στα παιχνίδια της Euroleague, με τους ΝτεΣόν Τόμας (14,2 πόντοι), Τζίμερ Φριντέτ (13,3 πόντοι) και Ιωάννη Παπαπέτρου (11,2 πόντοι) να προσφέρουν σημαντικές λύσεις. Κομβική, όμως, είναι και η παρουσία του Νικ Καλάθη, ο οποίος σκοράρει 14 πόντους, ενώ μοιράζει και 9,1 ασίστ κατά μέσο όρο, κινώντας τα... νήματα στην «πράσινη» επίθεση.
Το καλοκαίρι μπορεί πολλοί να είχαν αμφιβολίες που αφορούν τον τρόπο ανάπτυξης της ομάδας στα χέρια του Αργύρη Πεδουλάκη, ωστόσο τα νούμερα δείχνουν πως ο Παναθηναϊκός δομήθηκε σωστά και κάθε άλλο παρά πρόβλημα αντιμετώπισε για να βρει εύκολους δρόμους προς το αντίπαλο καλάθι.
Η πολύ καλή συγκομιδή του Παναθηναϊκού στο επιθετικό κομμάτι είναι αποτέλεσμα δύο συνθηκών: της πολύ καλής εκτέλεσης, αλλά και της δημιουργίας.
Στο πρώτο σκέλος, οι «πράσινοι» είναι η ομάδα με τα περισσότερα εύστοχα δίποντα στην διοργάνωση (245 σε 435 προσπάθειες), ενώ σε ποσοστό βρίσκονται στην δεύτερη θέση της σχετικής λίστας με 56,2% (μόνο η Μακάμπι έχει καλύτερο ποσοστό με 57,5% ωστόσο έχει επιχειρήσει 389 προσπάθειες και έχει ευστοχήσει στις 224 εξ αυτών).
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας των ασίστ, μοιράζοντας κατά μέσο όρο 18,9 τελικές πάσες (μόνο Άλμπα Βερολίνου και Ζενίτ έχουν περισσότερες ασίστ από τους πρωταθλητές Ελλάδας, καθώς η γερμανική ομάδα μοιράζει 20 ασίστ ανά παιχνίδι, ενώ οι Ρώσοι μετρούν 19 τελικές πάσες μέσο όρο).
Αξίζει να αναφέρουμε πως το «τριφύλλι» είναι μια ομάδα που ακόμα και στην... κακή της μέρα σκοράρει πάνω από 76 πόντους. Κι αυτό γιατί η χειρότερη επιθετική συγκομιδή στις πρώτες 10 αναμετρήσεις της Euroleague ήταν οι 78 πόντοι στα παιχνίδια με Βιλερμπάν και Αρμάνι Μιλάνο, απόρροια του επιθετικού ταλέντου που υπάρχει στο «πράσινο» στρατόπεδο την φετινή σεζόν και αποτυπώνει τις δυνατότητες της ομάδας ενόψει συνέχειας...