Το NBA δεν κάνει πίσω στον σχεδιασμό του για τη δημιουργία του NBA Europe, με τον Μαρκ Τέιτουμ να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς τη EuroLeague, υποστηρίζοντας πως το οικονομικό μοντέλο της νέας διοργάνωσης θα προσφέρει πολύ μεγαλύτερα έσοδα και ταχύτερη κερδοφορία στους συλλόγους.
Ο αναπληρωτής κομισάριος του NBA, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου με τη συμμετοχή διεθνών μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και το SDNA, αναφέρθηκε στο δεκαετές επιχειρηματικό πλάνο της EuroLeague, ξεκαθαρίζοντας πως δεν επηρεάζει σε κανένα βαθμό τις κινήσεις της αμερικανικής λίγκας.
«Το δεκαετές επιχειρηματικό πλάνο της EuroLeague δεν αλλάζει τα σχέδιά μας. Μπορώ να σας πω ότι το δικό μας μοντέλο θα προσφέρει στους συλλόγους έναν πολύ πιο γρήγορο δρόμο προς την κερδοφορία. Έχω διαβάσει ορισμένα δημοσιεύματα για ομάδες της EuroLeague που δεν είναι σήμερα οικονομικά σταθερές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, μια ομάδα με μόνιμη θέση στη λίγκα μας θα επιτυγχάνει, κατά μέσο όρο, κερδοφορία μέχρι τον τρίτο χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ο Τέιτουμ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, συγκρίνοντας ευθέως τις οικονομικές προβλέψεις των δύο διοργανώσεων και υποστηρίζοντας πως το NBA Europe θα μπορεί να προσφέρει ακόμη και τριπλάσια ποσά στους συλλόγους.
«Έχω δει επίσης τα ποσά που σκοπεύει να επενδύσει ή να διανείμει η EuroLeague στις ομάδες της. Οι δικές μας προβλέψεις δείχνουν ότι θα τριπλασιάσουμε αυτά τα ποσά, με διανομές σε βάθος δεκαετίας που θα φτάνουν σε δισεκατομμύρια, ακόμη και δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα επιστρέφουν στους συλλόγους και θα τους καθιστούν οικονομικά σταθερούς».
Παράλληλα, ο Μαρκ Τέιτουμ αναφέρθηκε και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του NBA Europe, προαναγγέλλοντας σύντομα ανακοινώσεις για τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στη νέα διοργάνωση. «Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή. Πρέπει να κάνουμε τα πράγματα σωστά και αναμένουμε να ανακοινώσουμε σύντομα τις ομάδες», τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής κομισάριος του NBA, δείχνοντας πως το φιλόδοξο εγχείρημα προχωρά προς τα επόμενα καθοριστικά βήματα.
Οι τοποθετήσεις του έρχονται λίγες ημέρες μετά την παρουσίαση του νέου δεκαετούς επιχειρηματικού πλάνου της EuroLeague, το οποίο προβλέπει συνολικές διανομές 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τις ομάδες και σημαντική αύξηση της εμπορικής αξίας της διοργάνωσης.
Η οικονομική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο πλευρές περνά πλέον σε νέα φάση, με το NBA να επιμένει στην υλοποίηση του δικού του εγχειρήματος και να επιχειρεί να πείσει τους ευρωπαϊκούς συλλόγους πως το μοντέλο του μπορεί να τους εξασφαλίσει μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα και σημαντικά υψηλότερα έσοδα.