MENU

Ακόμα ένα ρεκόρ (μη αγωνιστικό μεν, ιδιότυπο δε) ετοιμάζεται να καταγράψει ο Παναθηναϊκός τον προσεχή Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, οι «πράσινοι» θα γίνουν η μοναδική ομάδα της χώρας (και μία από τις ελάχιστες παγκοσμίως), της οποίας οι παίκτες θα έχουν πατήσει τουλάχιστον μία φορά το πόδι τους στο έδαφος της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας και της Ωκεανίας!

Αναλυτικά:

• Όσον αφορά τη Γηραιά Ήπειρο, είναι αυταπόδεικτο ότι ο Παναθηναϊκός έχει δώσει αναρίθμητους αγώνες εκεί με εξαιρετική επιτυχία, οπότε κάθε σχετική αναφορά είναι περιττή και χρονοβόρα. Ο αθηναϊκός σύλλογος, μάλιστα, είναι ο πολυνίκης της Ευρωλίγκας (πάλαι ποτέ Κυπέλλου Πρωταθλητριών) από τη θέσπιση των φάιναλ φορ, δηλαδή από τη σεζόν 1987-88 μέχρι και σήμερα, με επτά κατακτήσεις.

• Στη Βόρεια Αμερική ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2003, όντας το πρώτο ελληνικό συγκρότημα που φιλοξενήθηκε ποτέ από ομάδα του ΝΒΑ (Τορόντο Ράπτορς). Οι «πράσινοι» ηττήθηκαν με 100-76... Τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2007, οι πρωταθλητές Ευρώπης του Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα μεταβούν εκ νέου στις Ηνωμένες Πολιτείες (σε Χιούστον και Σαν Αντόνιο), γνωρίζοντας -φυσιολογικά- ξανά την ήττα από τους Ρόκετς (107-70) και τους Σπερς (113-91).

• Τη Νότια Αμερική ο Παναθηναϊκός θα την επισκεφθεί τον Σεπτέμβριο του 1996. Στην πόλη Ροσάριο της Αργεντινής θα αναμετρηθούν η πρωταθλήτρια Λατινικής Αμερικής Ολίμπια Βενάδο Τουέρτο και ο πρωταθλητής Ευρώπης Παναθηναϊκός, στο πλαίσιο του πρώτου τελικού του Διηπειρωτικού Κυπέλλου της FIBA. Η ήττα με 89-83 δεν θα στοιχίσει στην ελληνική ομάδα, η οποία θα κατακτήσει το τρόπαιο χάρη στις νίκες της με 83-78 και 101-76 στην Αθήνα.

• Πολλοί θα αναρωτηθούν αν όντως έχει αγωνιστεί ο Παναθηναϊκός στην Αφρική. Η απάντηση είναι «ναι»! Τον Μάρτιο του 1962, το Τριφύλλι θα πραγματοποιήσει τουρνέ στη Νότια Αφρική, τη Μοζαμβίκη και τη Ζιμπάμπουε, δίνοντας συνολικά εκεί 13 φιλικούς αγώνες (όλοι νικηφόροι)! Τα αποτελέσματα των τότε πρωταθλητών Ελλάδας ήταν τα εξής:

- Με Κορίνθιανς Γιοχάνεσμπουργκ: 104-52
- Με Μικτή Τράνσβααλ: 64-40
- Με Ελληνικό Σύλλογο Κέιπ Τάουν: 99-34
- Με Ηστ Πρόβινς Πορτ Ελίζαμπεθ: 83-64
- Με Νατάλ Ντέρμπαν: 91-32
- Με Ντε Σπορτίβο Λουρένσο Μαρκές: 68-55
- Με Σπόρτινγκ Κλαμπ Λουρένσο Μαρκές: 79-60
- Με Μικτή Νοτίου Ροδεσίας: 80-38
- Με Μικτή Μπουλαοάγιο: 107-25
- Με Μικτή Μπέιρα: νίκη (αγνοείται το σκορ)
- Με Ντε Σπορτίβο Λουρένσο Μαρκές: 64-47
- Με Μικτή Ομπάλι: 100-38
- Με Ελληνικό Σύλλογο Σόλσμπερι: 80-40

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι από τους μπασκετμπολίστες που απάρτιζαν το ρόστερ του Παναθηναϊκού σαγηνεύτηκαν από τον τρόπο ζωής στη Νότια Αφρική, παρέμειναν και εγκαταστάθηκαν εκεί. Κάποιοι δεν επέστρεψαν ποτέ ξανά στην Ελλάδα...

Στην Αφρική, και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο (Αλεξάνδρεια και Ιμπραημία), οι «πράσινοι» είχαν βρεθεί και λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1951, δίνοντας πέντε νικηφόρους φιλικούς αγώνες απέναντι στην ομάδα της Ιμπραημίας, την Τροχιοδρομική, τη Σεντ Μαρκ, τη Μακάμπι Αιγύπτου και την Προπάτρια. Ο Μαντάσερ, ένας από τους πιο φημισμένους Αιγύπτιους μπασκετμπολίστες παγκόσμιας εμβέλειας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Παναθηναϊκός είναι το ισχυρότερο συγκρότημα που επισκέφθηκε ποτέ την Αίγυπτο, ανώτερο και από εκείνα των εθνικών ομάδων της Ελλάδας και της Γαλλίας, που συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διοργανώθηκε εδώ». Ο αρχηγός της Μακάμπι, Χαράρι, αμέσως μετά την ήττα της ομάδας του από το Τριφύλλι και εντυπωσιασμένος από τον τρόπο παιχνιδιού των Ελλήνων, τόνισε επίσης ότι «ήταν μια συνάντηση ταχύτητας και τεχνικής, την οποία άξιζε να παρακολουθήσει κανείς. Λυπάμαι επειδή δεν ήμουν έξω από τον αγώνα, για να τον απολαύσω ως θεατής»...

• Γεωγραφικά το Ισραήλ υπάγεται στην Ασία, μπασκετικά όμως ανήκει στην Ευρώπη, καθώς οι σύλλογοί του αγωνίζονται διαχρονικά στις διοργανώσεις της FIBA και της ULEB. Τίθεται λοιπόν το εξής ερώτημα: έχοντας επισκεφθεί τα εβραϊκά χώματα ουκ ολίγες φορές (Τελ Αβίβ, Χάιφα, Χολόν, Εϊλάτ, Ερτζελία, Ρα' Ανανά), θεωρείται πως ο Παναθηναϊκός έχει πατήσει σε ασιατικό έδαφος; Από το 2013 και έπειτα η απάντηση είναι περιττή, αφού εκείνη τη χρονιά το Τριφύλλι ταξίδεψε μέχρι τη μακρινή Κίνα (κάτι που επανέλαβε το 2015), για να δώσει φιλικές αναμετρήσεις με ομάδες της Άπω Ανατολής!

Στην πρώτη του μετάβαση στη χώρα του Μάο Τσε Τουνγκ, τον Σεπτέμβριο του 2013, ο ελλιπής Παναθηναϊκός (δεν αγωνίστηκαν έξι βασικές μονάδες του) επικράτησε 67-66 των Φοσάν Λονγκ Λάιονς, ενώ δύο χρόνια αργότερα (Σεπτέμβριος 2015) σημείωσε ακόμα δύο νίκες απέναντι στους Ζετζιάνγκ Λάιονς (83-64) και τους Γκουανγκντόνγκ Σάουθερν Τάιγκερς (85-63).

• Το διάστημα μεταξύ 18-22/9, ο Παναθηναϊκός θα συμπληρώσει αυτό το άτυπο "sextuple", αγωνιζόμενος στο 7ο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος», στο Σίδνεϊ, μαζί με την Παρτίζαν Βελιγραδίου, τους Sydney Kings και τους Adelaide 36ers. Επόμενος στόχος για την πιο ένδοξη ομάδα όλων των εποχών στον ελληνικό αθλητισμό; Ίσως το φεγγάρι, ποιος ξέρει...

 

Panathinaikos έξι ηπείρων και τριών ωκεανών!