MENU

Ο Παναθηναϊκός πήρε και επίσημα πριν από λίγους μήνες το κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων και πλέον «τρέχει» για να κάνει ό,τι διορθωτικές κινήσεις απαιτούνται. Όπως είχε αναλύσει το SDNA από το καλοκαίρι, το όραμα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου είναι να προσφέρει στον κόσμο μία εμπειρία που αντάξιά της δεν θα υπάρχει σε άλλο ευρωπαϊκό γήπεδο

Ωστόσο, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τα μεγάλα σχέδια που έχουν τα στελέχη της «πράσινης» ΚΑΕ δεν γίνεται να ολοκληρωθούν μέσα σε λίγους μήνες. Ας μην ξεχνάμε πως τον Αύγουστο το «τριφύλλι» είχε παραχωρήσει το κλειστό στην Εθνική Ομάδα για την προετοιμασία της ενόψει του Μουντομπάσκετ 2023. Επί της ουσίας οι διαθέσιμες ημέρες, που υπήρξαν για εργασίες τόσο σε ουσιώδη ζητήματα που έπρεπε να διορθωθούν, όσο και στην εμφάνιση που... κεντρίζει το μάτι, ήταν μετρημένες. 

«Θέλω μια γιορτή. Όταν τους μάζεψα όλους στην εταιρεία, τους είπα ότι θέλω το καλύτερο experience παγκοσμίως. Ούτε στο Λας Βέγκας, ούτε στο ΝΒΑ δεν θέλω να υπάρχει καλύτερη εμπειρία», είχε υπογραμμίσει ο Γιαννακόπουλος στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην "Magic Euroleague" του SDNA και είχε προσθέσει: «Θέλω το ΟΑΚΑ σε βάθος τριετίας να είναι μια παναθηναϊκή παραμυθούπολη, που τα πάντα θα λειτουργούν ηλεκτρονικά, κάθε διάδρομος θα είναι πράσινος. Να επιμορφώνονται τα παιδάκια πάνω στην παναθηναϊκή ιστορία, να παίζουν σε λούνα παρκ απ' έξω. Να υπάρχουν σινεμά και εστιατόρια με θέμα τον Παναθηναϊκό. Να έχουμε το ωραιότερο οπτικοακουστικό σόου. Για ολογράμματα μιλάω. Στο μπάτζετ το φετινό του ΠΑΟ υπάρχει 1,5 εκατ. μόνο για το experience στο γήπεδο. Παραλάβαμε ένα ερείπιο. Διαχρονικά η Πολιτεία δεν είχε διατηρήσει το ΟΑΚΑ σε ένα καλό επίπεδο. Χαλασμένοι σωλήνες, χαλασμένες τουαλέτες, λάθος θέρμανση. Εκεί θα γίνουν οι μεγάλες παρεμβάσεις φέτος. Στο αισθητικό κομμάτι θα γίνουν ελάχιστα πράγματα τώρα. Συνολικά θέλουμε να επενδύσουμε γύρω στα 100 εκατ. στην ΚΑΕ και στο ΟΑΚΑ την επόμενη τριετία».

Το sdna.gr, λοιπόν, βάζει κάτω τα δεδομένα και αναλύει πώς προχωράει το σχέδιο του «πράσινου ΟΑΚΑ», τι έχει γίνει ήδη από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός, αλλά και τι θα ακολουθήσει.

Οι αλλαγές που έγιναν σε χρόνο dt

Οι αλλαγές που έχουν ήδη γίνει σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του κλειστού είναι πολλές. Παρά τον μικρό διαθέσιμο χρόνο που υπήρχε, οι «πράσινοι» προχώρησαν σε χρόνο dt σε διορθωτικές κινήσεις ουσίας, αλλά και αισθητικής. Έτσι, εντός ενός μήνα με ιδιωτική πρωτοβουλία αυτά που έγιναν είναι πάρα πολλά.

Τις πρώτες αλλαγές τις... πιάνει εύκολα το ανθρώπινο μάτι και έχουν γίνει αντιληπτές από τα φιλικά στο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος»:

  • Τοποθετήθηκε νέο παρκέ κορυφαίων προδιαγραφών.
  • Τοποθετήθηκαν 300 θέσεις στο παρκέ στα πρότυπα του ΝΒΑ.
  • Τοποθετήθηκαν νέες καρέκλες και πάγκοι στις θύρες VIP.
  • Βάφτηκαν οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι.
  • Τοποθέτηση νέου δαπέδου περιμετρικά της αρένας και στην είσοδο των προπονητικών.  
  • Έγινε ανακατασκευή του VIP Lounge και της αίθουσας Τύπου η οποία είναι πλέον από τις καλύτερες στην Ευρώπη.

Ωστόσο, αυτές δεν ήταν οι μόνες αλλαγές που υπήρξαν στο ΟΑΚΑ τους τελευταίους μήνες. Ανακατασκευή έγινε και σε εσωτερικούς χώρους, όπως στις τουαλέτες, ενώ στον διάδρομο που οδηγεί από τα αποδυτήρια στο παρκέ τοποθετήθηκαν στους τοίχους εικόνες από το λαμπρό παρελθόν της ομάδας. 

Ακόμα, έχει γίνει διαγράμμιση των Parking, έχουν ανακατασκευαστεί τα τουρνικέ για να αποφεύγονται οι υπερπηδήσεις, ενώ «καλλωπισμός» υπήρξε και στο Parking 5, τόσο με την ανακατασκευή του, όσο και με τον καθαρισμό του. Μεταξύ άλλων, άλλαξε και η σήμανση σε όλους τους χώρους του κλειστού (εσωτερικά και εξωτερικά).

Όπως είχατε ενημερωθεί από το καλοκαίρι και ο χώρος των οργανωμένων άλλαξε, με τη Θύρα 13 να κάθεται πλέον πίσω από το καλάθι. Έτσι, την νέα σεζόν θα είναι πιο χαμηλά στο γήπεδο και πιο κοντά στο παρκέ, με την ΚΑΕ να οριοθετεί για τους οργανωμένους τις δικές τους θέσεις στο γήπεδο.

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι πως ήδη έχουν γίνει μελέτες στατικής επάρκειας του γηπέδου, έχουν γίνει απαραίτητες εργασίες και θα γίνουν πολλές ακόμη το καλοκαίρι. Θα πρέπει να τονίσουμε πως οι αλλαγές και οι μελέτες που γίνονται δεν αφορούν μόνο το πώς το ΟΑΚΑ θα γίνει πιο... όμορφο στο μάτι, αλλά και το πώς θα είναι και θα συνεχίσει να είναι ένας ασφαλής χώρος για όσους το επισκέπονται.

Στο τέλος του κειμένου μπορείτε να δείτε τη σχετική Media Gallery με τις φωτογραφίες από τις εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί...

Γίνεται... εργοτάξιο το ΟΑΚΑ το επόμενο καλοκαίρι - Πλήρης ανακαίνιση παντού

Με την λήξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 2024 το κλειστό θα μετατραπεί σε... εργοτάξιο και οι κινήσεις που είναι προγραμματισμένες να γίνουν από την «πράσινη» ΚΑΕ είναι ακόμα περισσότερες.

Θυμίζουμε πως βάσει σύμβασης για την παραχώρηση του γηπέδου οι έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης οφείλουν να επενδύσουν ένα ποσό της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ τα προσεχή χρόνια. Όμως, αντιλαμβάνεται κανείς πως όλα αυτά τα έργα θα ξεπεράσουν το παραπάνω νούμερο. Άλλωστε, ο ίδιος ο Γιαννακόπουλος είχε εξηγήσει το πλάνο του, στις δηλώσεις που παραθέσαμε νωρίτερα.

Τι άλλο θα ακολουθήσει το καλοκαίρι του 2024;

Αρχικά, μετά και το θέμα που προέκυψε και με το στέγαστρο Καλατράβα (όχι στο κλειστό, αλλά στο Ολυμπιακό Στάδιο) θα δοθεί ακόμα μεγαλύτερη βάση στα θέματα ασφαλείας του κλειστού. Στον Παναθηναϊκό κρίνουν τα θέματα ασφαλείας και την προσοχή αυτών ως μία επιτακτική ανάγκη και είναι δεδομένο πως θα δίνεται σπουδαία βάση σε αυτά.

Επιπροσθέτως, "focus" θα γίνει και στατικότητα της οροφής, όπως και σε υδραυλικά, ηλεκτρολογικά και μηχανολογικά ζητήματα. Στο πλάνο που έχει εκπονηθεί υπάρχει η απόφαση να τοποθετηθούν και νέα δάπεδα. 

Πιο συγκεκριμένα, μηχανικοί και αρχιτέκτονες θα αναλάβουν την πλήρη ανακαίνιση των εγκαταστάσεων. Αυτή η πλήρης ανακαίνιση δεν αφορά μόνο την κεντρική αρένα, αλλά και τις βοηθητικές εγκαταστάσεις. Ο έλεγχος που θα γίνει σε όλες τις παραπάνω εγκαταστάσεις θα είναι ενδελεχής και οι εργασίες θα... πάρουν φωτιά. 

Σε ό,τι αφορά την κεντρική αρένα, μετά τις αλλαγές που έχουν ήδη υπάρξει, ο Παναθηναϊκός σκοπεύει να βάλει νέα καθίσματα το καλοκαίρι του 2024. Μεταξύ άλλων μεγάλης σημασίας θα τύχει και ο φωτισμός του κλειστού, στον οποίον επίσης θα υπάρξει πλήρης αλλαγή.

Οι παραπάνω πληροφορίες που συγκέντρωσε το SDNA αποδεικνύουν πως το ΟΑΚΑ θα γίνει... εργοτάξιο σε περίπου 8-9 μήνες από σήμερα. Μάλιστα, ο προγραμματισμός που αναλύθηκε έχει γίνει γνωστός και στην ΕΟΚ. Για τον λόγο αυτό, η ομοσπονδία δεν κατέθεσε φάκελο για το προολυμπιακό τουρνουά για το ΟΑΚΑ. 

ΟΑΚΑ: Πλήρης ανακαίνιση και... πράσινο εργοτάξιο το καλοκαίρι - Τι έχει αλλάξει ο Παναθηναϊκός και τι ακολουθεί