MENU

To μεγάλο ματς του θεσμού πραγματοποιήθηκε στα προημιτελικά, όταν οι δύο «αιώνιοι» συναντήθηκαν στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας, με το παιχνίδι να έχει τον χαρακτήρα πρόωρου τελικού.

Ο Παναθηναϊκός άπλωσε στο παρκέ της αίθουσας 5 του ΣΕΦ όλη του την ποιότητα και με καθαρό μυαλό στο φινάλε της αναμέτρησης πήρε τη νίκη μέσα στην έδρα του Ολυμπιακού, αφήνοντας τις «ερυθρόλευκες» εκτός Κυπέλλου Ελλάδας και του πρώτου στόχου της σεζόν.

Κι όμως η ΕΟΚ αντί να διοργανώσει μία γιορτή του μπάσκετ γυναικών με την παρουσία μόνο μίας από τις μεγάλες ομάδες, έδωσε ακόμα μία «σφαλιάρα» στο άθλημα, πραγματοποιώντας 3 παιχνίδια μεταξύ συγγενών και φίλων.

Όσο για την προβολή; Δύο παιχνίδια στο επίσημο κανάλι της ΕΟΚ στο Youtube και ένας τελικός στο διαδικτυακό κανάλι της EΡΤ σίγουρα δεν έκαναν το μπάσκετ γυναικών πιο δημοφιλές. Αντίθετα το κράτησαν ακόμα περισσότερο στην αφάνεια.

Τι κρατάμε από το Final Four

  • Τόσο λίγες μέρες πριν το Final Four, όσο και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η γυναικεία φωνή ενώθηκε και μπήκε «ασπίδα» στο άθλημα, δηλώνοντας ξεκάθαρα την αντίθεσή του στις παράλογες αποφάσεις της ΕΟΚ, που συνεχίζει να κρατά «φυλακισμένο» το μπάσκετ γυναικών. Οι μεμονωμένες προσπάθειες του κ. Βασιλειάδη, της Άννυς Κωνσταντινίδου και της θρυλικής παρουσίας της Εβίνας Μάλτση δεν φτάνουν, καθώς η βούληση από τα υψηλά διοικητικά στρώματα είναι ανύπαρκτη και το ενδιαφέρον του επικεφαλής είναι μονόπλευρο.
  • Το επίπεδο και των τριών αγώνων ήταν υψηλό και απέδειξε για ακόμα μία φορά πως το μπάσκετ γυναικών είναι εδώ. Ο πρώτος ημιτελικός είχε νικητή τον Παναθηναϊκό κόντρα στον πολύ αξιόμαχο ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ ο δεύτερος κρίθηκε στο φινάλε με θριαμβεύτρια την Ελευθερία Μοσχάτου κόντρα στη Νίκη Λευκάδας. Όσο για τον τελικό; Ματς-διαφήμιση, που κρίθηκε στο τελευταίο σουτ με τις δύο ομάδες να δίνουν τα πάντα στο παρκέ, με σασπένς, εναλλαγές συναισθημάτων και φοβερές ενέργειες από τις αθλήτριες.
  • Η εικόνα πλέον στο μπάσκετ γυναικών έχει αλλάξει. Η ψαλίδα του Ολυμπιακού, μετά την αγορά του ΑΦΜ του Ελληνικού, έχει κλείσει για τα καλά και ο Παναθηναϊκός όχι απλά είναι διεκδικητής, αλλά πλέον και κάτοχος του πρώτου τίτλου της σεζόν. Τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα πιο ενδιαφέροντα.
  • Το «τριφύλλι» το καλοκαίρι έβαλε μπροστά το σχέδιο της ελληνοποίησης. Παυλοπούλου, Σωτηρίου, Αλεξανδρή, Χαιριστανίδου, Θεοδωρομανωλάκη και το κερασάκι στην τούρτα στα μέσα της χρονιάς, Χριστινάκη. Ο εγχώριος «κορμός» έβαλε πλάτη και οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο. Η Κάρτερ έβαλε το κερασάκι αλλά χωρίς τις εξαιρετικές Ελληνίδες ο Παναθηναϊκός δε θα είχε μπει στη διεκδίκηση τροπαίων.
  • Ανάλογες ήταν και οι προσθήκες στις θέσεις των ξένων. Καπογιάννη και Λύμουρα επέλεξαν στον σχεδιασμό τις Έμιλυ Πότερ και Αρίκα Κάρτερ στο πλευρό της Τσάτσιτι Ριντ, με τις δύο πρώτες να είναι πρωταγωνίστριες στο Final Four. Η Πότερ έχασε πολλά εύκολα σουτ στον τελικό αλλά στον ημιτελικό είχε πληθωρική παρουσία. Φυσικά το αστέρι είναι η Κάρτερ που με κομβικές και καθοριστικές εμφανίσεις και στα δυο ματς έδειξε ταλέντο, προσωπικότητα, κρύο αίμα, προσαρμογή, αναδείχθηκε και MVP, αφού το δικό της τετράποντο έδωσε στον Παναθηναϊκό το Κύπελλο.
  •  Ο Παναθηναϊκός πάει στη συνέχεια των τελικών με τον Ολυμπιακό ως Κυπελλούχος, με ψυχολογία και με... άλλον «αέρα», που μπορεί να δώσει νέα δεδομένα στη σειρά, ειδικά αν προλάβει να επιστρέψει και η Ριντ που κάνει αγώνα δρόμου για να δηλώσει παρούσα.

Τι πετάμε από το Final Four

  • Η εικόνα στις εξέδρες ήταν απογοητευτική και προσβλητική για το άθλημα. Η ΕΟΚ για ακόμα μία φορά κατάφερε να αμαυρώσει μια γιορτή του μπάσκετ, δίνοντας μετά από παρακάλια από 50 προσκλήσεις σε κάθε ομάδα, σε ένα γήπεδο που χωράει συνολικά 1.800 άτομα.
  • Ανάλογη και η εικόνα στο τηλεοπτικό κομμάτι. Η Ελληνική Ομοσπονδία «έθαψε» το Final Four μεταξύ Youtube και ERTFlix. Η πλήρης απαξίωση...
  • Από την εξίσωση δεν έλειψαν και οι διαιτησίες, με αυτή του τελικού να κλέβει την παράσταση με τα σφυρίγματά της. Κώτσου και Ασημακάκη παραλίγο να βάλουν... φωτιά στον τελικό με τα σφυρίγματά τους, με την Γρίβα να στέκεται στο ύψος ενός τελικού, αλλά τις άλλες δύο να προσπαθούν να την «καπελώσουν».
  • Στη νέα εποχή του Παναθηναϊκού είναι λογικό να υπάρχει και το άγχος και η πίεση, ειδικά όταν ο Παναθηναϊκός πηγαίνει σε μία διοργάνωση ως φαβορί. Οι «πράσινες» και στα δύο παιχνίδια εμφανίστηκαν νευρικές στο ξεκίνημα, κάτι που από τη μία είναι φυσικό, από την άλλη παραλίγο να τις στερήσει έναν τίτλο που άξιζαν και με το παραπάνω.
  • Την απουσία του Λιόλιου. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ έδωσε βροντερό… απών ενώ στην αντίστοιχη διοργάνωση των ανδρών ήταν «παρών», παραδίδοντας το τρόπαιο στον Ολυμπιακό. Γιατί άραγε; Φοβάται την κατακραυγή του κόσμου για την «ανάπτυξη του μπάσκετ» που υποσχέθηκε; Ο θεσμός δεν πρέπει να είναι «παρών» και στις γυναίκες ή μόνο όπου έχει προβολή πάμε;
Τι κρατάμε και τι πετάμε από το Final Four: Η Κάρτερ, ο Λιόλιος και η… σφαλιάρα στο άθλημα
EVENTS