MENU

Η διαμάχη του Καρακατσούνη με τους Λιόλιο και Γιατρά έχει πάρει πλέον τη δικαστική οδό, με τον πολύπειρο Έλληνα διεθνή διαιτητή να μην διστάζει να τα βγάλει όλα στη φορά. Να αναφέρεται στα λόγια του προέδρου της ΕΟΚ, στην επίθεση που δέχθηκε από τον πρώην τεχνικό του Προμηθέα, αλλά και στην αποχώρηση του Χρήστου Χριστοδούλου από τη θέση του αρχιδιαιτητή της ΚΕΔ.

Ο Καρακατσούνης δεν δίστασε να πάρει θέση και να απαντήσει στα περί «παράγκας» επί προεδρίας του Γιώργου Βασιλακόπουλου, αλλά και να θέσει ερωτήματα για τα ανοικτά μέτωπα που σε κάτι παραπάνω από έναν χρόνο έχε ήδη η ΕΟΚ του Βαγγέλη Λιόλιου.

Ο Έλληνας διαιτητής μίλησε για τις κλειστές πόρτες που έχει βρει όχι μόνο από την Ελληνική Ομοσπονδία, αλλά και από τον ΕΣΑΚΕ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν φοβάται την αλήθεια, η οποία θα φανεί άμεσα και έστειλε το μήνυμα στους νέους διαιτητές.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Χάρη Καρακατσούνη στο SDNA:

«Όποιον τον πειράζει η αλήθεια ας κρυφτεί πίσω από το δαχτυλάκι του, εγώ δεν θα κρυφτώ μέχρι να φτάσει η αλήθεια παντού»

- Νέα τάξη πραγμάτων στο ελληνικό μπάσκετ. Πως κρίνει αυτόν τον έναν χρόνο υπό την προεδρία του Βαγγέλη Λιόλιου;

«Αρχικά ευχαριστώ για την πρόσκληση και που μου δίνετε τη δυνατότητα μέσα από το SDNA να πω την αλήθεια για πρόσωπα και πράγματα στα 32 μου χρόνια ως διαιτητής και στα 10 χρόνια ως παίκτης στον Μαγνησιακό Βόλου, σε μια ομάδα που δεν υπάρχει πλέον μαζί με τα αδέρφια μου. Και με διαιτητές που πέρασαν κι αυτοί από αυτή την ομάδα, όπως ο Μαστραφτσής, που ήταν κι αυτός διεθνής από τον Βόλο, ο Μεταφτσής που ήταν επίσης διαιτητής Α1, μάθαμε από έναν άνθρωπο που λεγόταν Βάκης Παρασκευόπουλος να λέμε την αλήθεια και να τιμάμε το άθλημα που αγαπάμε. Εγώ προσωπικά έγινα διαιτητής γιατί δεν ήμουν καλός παίκτες και ήθελα να ασχοληθώ με τον χώρο. Τα αδέρφια μου έχουν παίξει. Ο Γιάννης με την Νίκη Βόλου και ο Κώστας στη Β' Εθνική με τη Νίκη Βόλου.

Με ενοχλεί να βλέπω ανακοινώνεις της Ομοσπονδίας ότι η πόρτα είναι ανοιχτή για όλους και το μπάσκετ είναι ενωμένο και δυνατό. Για μένα αυτή η πόρτα είναι κλειστή εδώ και 15 μήνες, μια πόρτα που ήταν ανοικτή εδώ και 32 χρόνια. Μια πόρτα που όσο μπόρεσα έκανα τη δική μου πορεία, μέσα από τα δικά μου λάθη, την τίμησα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν άλλαξα ποτέ την πορεία μου στον χώρο αυτό. Ξεκίνησα από τα τοπικά πρωταθλήματα εδώ στη Θεσσαλία και στον Βόλο. Από δω ξεκίνησα. Με παιδικά, εφηβικά κλπ. Κανείς δεν έγινε με το καλημέρα διαιτητής Α1 ή FIBA ή Euroleague. Όλοι από την ΕΟΚ ξεκινήσαμε και μετά γίναμε διεθνείς διαιτητές.

Εγώ ποτέ δεν ορίστηκα στην Euroleague για διαφόρους λόγους αλλά πάντα υπήρχαν καλύτεροι διαιτητές από εμένα όπως ο Χρήστος ο Χριστοδούλου ο φίλος μου, που το 1993 εδώ στον Βόλο με πρόεδρο στην ΟΔΚΕ τον Κώστα Δήμου γίναμε διαιτητές Γ' Εθνικής ο Χρήστος Χριστοδούλου, ο Σπύρος ο Γκόντας, ο Τάσος ο Πηλοίδης.

Ήμουν τέταρτος στη σειρά. Ήταν καλύτεροι διαιτητές από μένα και για αυτό έκαναν και καλύτερη πορεία από μένα στον χώρο, αυτή είναι η αλήθεια.

Ο Γκόντας με τον Παναγιώτη τον Αναστόπουλο προσπάθησαν να μπω στην λίστα της Euroleague αλλά βρήκαν ελληνικό "τοίχο" όταν σταμάτησαν μεγάλα ονόματα διαιτητών λόγω ηλικίας από τη FIBA, μιλάω για το χρονικό διάστημα 2009-11. Τους το αναγνωρίζω και μπράβο τους, σφύριξα μαζί τους πάνω από 10 χρόνια από το 1999 που έγινα διαιτητής Α1 στα Ιωάννινα από την ΟΔΚΕ του μεγάλου Κώστα Δήμου.

Αλλά έφτασε το πλήρωμα του χρόνου. Η ζωή συνεχίζεται, αλλά να συνεχίζεται. Όχι σαν εμένα που βρίσκω τις πόρτες κλειστές. Όσο κι αν προσπάθησα με τον Χρήστο τον Χριστοδούλου 14 μήνες, τελικά έφυγε μόνος του και αυτός…

Προσωπικά έχω βρει όλες τις πόρτες κλειστές και μάλιστα πόρτες κλειστές από την Ομοσπονδία του Αθλήματος, όσο και από τον ΕΣΑΚΕ που τίμησα 22 χρόνια και ζητάω κάποιες αποφάσεις που τις έχω, απλά τις θέλω επίσημες και δεν μου τις δίνει κανένας εδώ και τρεις βδομάδες, δεν απαντάει κανείς τους. Είτε ο πρόεδρος, είτε τα μέλη του. Μόνο μια κοπέλα στη νομική υπηρεσία. Αυτό δεν είναι σωστό. Αν έχουν κάτι μαζί μου, όποιος κι αν έχει, ας έρθει να μου το πει. Το μόνο που έκανα εγώ ήταν μια αναφορά στις πράξεις του ομοσπονδιακού προπονητή κ. Γιατρά, που επιτέθηκε προς το πρόσωπο μου και αποβλήθηκε και τιμωρήθηκε δύο φορές, υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις και επίσημα φύλλα αγώνα που δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς.

Όποιον τον πειράζει η αλήθεια ας κρυφτεί πίσω από το δαχτυλάκι του. Εγώ δεν θα κρυφτώ μέχρι να φτάσει η αλήθεια παντού. Μέχρι τέλους. Την αλήθεια δεν την φοβήθηκα ποτέ. Και τη βοήθεια που εισέπραξα την τίμησα με το παραπάνω, ποτέ δεν παρακάλεσα για τίποτα και αν κάνω λάθος αν βγει όποιος έχει αντίθετη άποψη να μου την πει.

Έχω φίλους παντού σε όλη την Ευρώπη, στα Σκόπια που ζει ο αδερφικός μου φίλος Μιλόγεβιτς, που και οι δύο σταματήσαμε λόγω ηλικίας. Αλλά βλέπουμε αυτό που αγαπάμε.

Ο κ. Αλεξάντερ Μιλόγεβιτς συνεχίζει σε διοικητικό πόστο στην αντίστοιχη ομοσπονδία του αθλήματος και είναι αυτή την στιγμή δεξί χέρι του Πέρο Άντιτς, που είναι πρόεδρος στα Σκόπια. Ήρθε και με χαιρέτισε στο γήπεδο τις προάλλες που βρεθήκαμε. Με τα όποια λάθη έκανα όταν τον σφύριζα . Έχει φάει 5 τεχνικές ποινές και μια αποβολή όταν ήταν στον Ολυμπιακό. Αλλά ήρθε και με αγκάλιασε. Αυτή την αγκαλιά δεν θα την ξεχάσω.

Εδώ γιατί δεν υπάρχει αυτή η αγκαλιά; Έκανα κάτι; Ας έρθει ο κ. Λιόλιος να μου εξηγήσει τι πρόβλημα έχει μαζί μου και δεν εφαρμόζει τον αθλητικό νόμο στην ΚΕΔ. Ή στην FIBA να μην στέλνει το όνομα μου και να στέλνει ονόματα συναδέλφων που ούτε καν πέρασαν από την FIBA.

Ο κ. Ζεϊμπέκης που ήταν στον Άρη μάνατζερ και έχει παίξει αντίπαλος με τα αδέρφια μου στα γήπεδα του μπάσκετ, ο κ. Νικολόπουλος που με ξέρει από μικρό παιδί, από την Ξάνθη που ήταν πρόεδρος όταν ήμουν δόκιμος διαιτητής για ένα χρόνο. Γιατί ο ΕΣΑΚΕ δεν απαντά στα email και στα τηλέφωνα μου; Αφού υπάρχουν οι εκθέσεις. Τις έχω όλες. Γιατί όλα αυτά; Ενωμένοι όλοι μαζί; Ανοιχτές πόρτες σημαίνουν τα παραπάνω; Ας μου απαντήσει κάποιος…».

BNSports.gr - Ο Χάρης Καρακατσούνης στο BN Sports: «Με κρατάνε εκτός  διαιτησίας Γιατράς και Λιόλιος»

«Όλα με  τον Γιατρά άρχισαν στον τελικό Κυπέλλου που έκανε επίθεση, υπάρχουν και όλα τα μηνύματα που ήρθαν στο κινητό μου την επόμενη μέρα...»

- Θεωρείς πως όλο αυτό ξεκίνησε από εκείνο το παιχνίδι στο Λαύριο μεταξύ της τοπικής ομάδας και του Προμηθέα και την αποβολή του Μάκη Γιατρά;

«Όχι αυτή η ιστορία είχε ξεκινήσει από τον αγώνα του Κυπέλλου στο Ηράκλειο. Προμηθέας εναντίον ΑΕΚ. Που ήμασταν ορισμένοι και οι τρεις 50άρηδες διαιτητές, ο κ. Σχοινάς, ο κ. Αναστόπουλος κι εγώ. Ο κ. Σχοινάς τώρα είναι μέλος της ΚΕΔ/ΕΟΚ. Και έχει υπογράψει στο φύλλο αγώνα και έχει υπογράψει και στις αναφορές που έγιναν για την επίθεση του κ. Γιατρά στα αποδυτήρια που έβριζε Θεούς και δαίμονες, που με απείλησε.

Εγώ δεν έβρισα κανέναν, ούτε πείραξα. Αν θυμάστε ο κ.Αγραβάνης μου ζήτησε συγγνώμη. Γραπτά υπάρχουν. Βρείτε το στα αθλητικά σάιτ του gazzetta και του sport24. Εκτός αν τα διέγραψαν κι αυτοί. Εγώ τα έχω κρατήσει.

Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος, βοηθός τότε της Εθνικής ομάδας με πρώτο προπονητή τον Σκουρτόπουλο, ήταν παρών στο τηλέφωνο του κ. Αγραβάνη και ο νυν general manager της Εθνικής μας ο κ.Κώτσης. Άκουσαν τα πάντα, αλλά φαίνεται ότι ο κ. Αγραβάνης τα είπε μόνο σε μένα και όχι στην ομάδα του. Εγώ δεν τον πείραξα τον κ. Αγραβάνη.

Πριν τον τελικό της Κρήτης τους είχα σφυρίξει τον ημιτελικό στην Πάτρα με το Περιστέρι που κέρδισε στο τέλος ο Προμηθέας. Εκεί ήταν καλός ο Καρακατσούνης; Το καλοκαίρι του 2019 τους σφύριξα τον 5ο ημιτελικό με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ που πήγε στην παράταση και πέρασαν στον τελικό με τον Παναθηναϊκό. Ήταν καλός ο Καρακατσούνης; Και τα μηνύματα που ήρθαν στο κινητό μου και μετά το τέλος του αγώνα στο Ηράκλειο υπάρχουν. Και θα τα δείξω στο δικαστήριο όταν με καλέσουν και τους καλέσουν».

«Βλέπω ανακοινώσεις ότι η πόρτα της ΕΟΚ είναι ανοικτή, ας είναι για όλους - Ο Χριστοδούλου έφυγε, δεν τον έδιωξαν»

- Όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν έχει έρθει κάποιος σε επαφή μαζί σου για να σου δώσει μία εξήγηση; Να σου αιτιολογήσει γιατί δεν έχει γίνει καμία συζήτηση;

«Το μόνο που έχω να πω είναι αυτό που είπα και πριν. Ο κ. Χριστοδούλου και ο κ. Μουζάκης είναι μάρτυρες στους 14 μήνες αυτούς. Με τις αλλεπάλληλες κλήσεις μου προς τον κ. Λιόλιο για να γίνει το ραντεβού από πέρσι τον Οκτώβριο - Νοέμβριο, παρουσία όλων. Και του εθνικού καθηγητή, που πλέον είναι ο κ. Τανατζής.

Ο κ. Νάκιτς είναι ενήμερος για όλα αυτά που συμβαίνουν στο πρόσωπό μου, ο άνθρωπος που ορίζει και αξιολογεί τους διαιτητές της FIBA σε όλη την Ευρώπη εδώ και 8 χρόνια. Εγώ έχω 32 χρόνια στο μπάσκετ, αλλά δεν πείραξα κανέναν και η πόρτα είναι κλειστή. Και όχι μόνο αυτό, έρχονται και μηνύσεις στο πρόσωπο μου ότι δήθεν συκοφάντησα εγώ εις βάρος τους. Ας το δείξουν στο δικαστήριο ποιά είναι η συκοφαντική δυσφήμιση που έκανα εγώ ως Καρακατσούνης. Γιατί θα κληθούν...

Προσπάθησα και με παρότρυνση του κ. Νάκιτς πριν από 1,5 μήνα σχεδόν να επικοινωνήσω με τον πρόεδρο της ΕΟΚ στο κινητό του, στο γραφείο του, μίλησα με την γραμματέα του, άφησα μηνύματα, αλλά τίποτα.

Είναι ενήμεροι στη FIBA για τις πράξεις μου. Οι άνθρωποι θέλουν να με τιμήσουν, να με βάλουν στο σώμα παρατηρητών της FIBA γιατί από την Ελλάδα είναι μόνο ο Γιώργος Τανατζής που είναι από πέρσι ο Εθνικός Καθηγητής.

Ποιο είναι το κακό; Να υπάρχουν 2-3 διαιτητές από τα Σκόπια, από τη Γερμανία, από την Τουρκία π.χ. και να είναι μόνο ένας Έλληνας; Κανέναν δεν πίεσα. Ούτε τον κ. Ρήγα παλιά για να πάω στην Euroleague. Κι αν λέω ψέματα ας το πει.

Αλλά ήμουν μεγάλος στα 41 μου. Αν ήμουν μεγάλος με 10-11 χρόνια ακόμα γιατί η Euroleague δεν έχει όριο ηλικίας, τα συμπεράσματα δικά σας. Ίσως κάποιος συνάδελφος να ήταν καλύτερος αγωνιστικά δεν είναι κακό αυτό, αλλά γιατί να μην δώσεις ευκαιρίες σε έναν Έλληνα, έναν συμπατριώτη σου;

Στην FIBA ποτέ δεν σταμάτησα να ορίζομαι για 17 χρόνια και με τελικούς Πανευρωπαϊκού και τιμές από τον κ. Στόουκς και τον κ. Μπετανκόρ και τον κ. Ρίτσαρντσον. Οι κ.κ. Νάκιτς και Γιούγκεμπραντ, μας έδωσαν έναν χρόνο παράταση στο lockdown.

Μαζί με την απόφαση αυτή της FIBA έπαιξαν και άλλοι συνάδελφοι. Αυτοί ξέρουν ποιοι έπαιξαν. Εγώ, ο κ. Σχοινάς και ο κ. Αναστόπουλος παίξαμε γιατί ήμασταν διεθνείς της FIBA. Όχι κάποια άλλης οργάνωσης στα Βαλκάνια».

- Υπήρξε και ένα περιστατικό με τον κ. Χρήστο Χριστοδούλου, που επιλέχθηκε αρχιδιαιτητής και μία μέρα σηκώθηκε και έφυγε λόγω της παρουσίας του κ. Νίκου Πιτσίλκα στην κλήρωση της πρώτης αγωνιστικής της Basket League. Τι έχεις να σχολιάσεις;

«Δεν θέλω να σχολιάσω αν ήταν στην κλήρωση ή στο skype γιατί δεν το γνωρίζω. Εσείς το ξέρετε καλύτερα. Εγώ το μόνο που ξέρω είναι ότι είχα μιλήσει μια μέρα πριν με τον κ. Χριστοδούλου και τον κ. Μουζάκη για να γίνει ξανά η πρόταση προς τον κ. Λιόλιο και να μπω στο σώμα παρατηρητών, όχι στην ΚΕΔ. Η ΚΕΔ είχε ήδη συσταθεί.

Ο κ. Λιόλιος την πρώτη φορά είχε πει κατά τη διάρκεια του Final Four της Κρήτης το 2021 ότι προσθήκες ή αφαιρέσεις δεν γίνονται μεσούσης της σεζόν, αν και την πρώτη σεζόν στο σώμα της ΚΕΔ αλλά και των παρατηρητών υπήρχαν προσθήκες, δεν θέλω να αναφερθώ σε ονόματα, είναι γνωστά. Αλλά αφού δεν γινόταν μεσούσης της περιόδου γιατί τις έκαναν;

Θα ήθελα να δώσω την εμπειρία που έχω στους νέους διαιτητές, όπως έκαναν και σε μένα. Γιατί κανείς δεν κάνει μόνος του αυτό το ταξίδι. Πάντα υπάρχουν άνθρωποι δίπλα σου, έτσι ήταν και σε μένα αρκετοί, άλλοι με καλό τρόπο και άλλοι με άσχημο, αλλά το κατάλαβα μετά από καιρό, αλλά ας είναι καλά. Τελείωσα την καριέρα μου με τιμή και δόξα από τη FIBA και ένα μεγάλο Πανευρωπαϊκό στην Γαλλία.

Για τον Χρήστο Χριστοδούλου όταν τον ρώτησα γιατί έφυγε, μου είπε "Χάρη καλημέρα. Δεν θέλω να πω τίποτα". Ήταν αρχιδιαιτητής. Επιλέχθηκε από τον κ. Λιόλιο για να αλλάξει τα πράγματα στο ελληνικό μπάσκετ. Είχε συμμετοχή σε 3 Ολυμπιακούς Αγώνες, κανείς άλλος δεν έχει και μάλιστα σε τελικούς αυτών. Και έφυγε σε ένα βράδυ, ή σε ένα ένα πρωί. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του.

Αυτή είναι η αλήθεια. Το πώς έφυγε το γνωρίζουν όσοι εμπλέκονται σε αυτό. Αλλά δεν μπορώ να βλέπω ανακοινώσεις ότι η πόρτα της ΕΟΚ είναι ανοικτή για όλους. Για ποιους δηλαδή όλους;»

«Αν πει κάποιος διαιτητής ότι δεν βοηθήθηκε από τον κ. Βασιλακόπουλο, για μένα θα είναι αχάριστος»

- Πόσο σύμφωνο με τον κώδικα δεοντολογίας είναι να κινεί τα νήματα στη διαιτησία ο πατέρας (Νίκος Πιτσίλκας), ακόμα κι αν ως αρχιδιαιτητής φαίνεται ο κ. Κουκουλεκίδης και να θεωρείται αυτή την στιγμή νούμερο ένα Έλληνας διαιτητής ο Βασίλης Πιτσίλκας, γιος του Νίκου;

«Δεν θέλω να το σχολιάσω γιατί υπήρχαν και στο παρελθόν αυτά. Να είναι ο πατέρας ή ο θείος στην ΚΕΔ και να είναι τα παιδιά ή τα ανήψια διαιτητές υψηλού επιπέδου. Τον κ. Νίκο Πιτσίλκα εγώ τον πήρα τηλέφωνο και δεν απάντησε. Δεν πειράζει, ας είναι καλά. Τα υπόλοιπα να τα κρίνουν άλλοι...».

- Η προεδρία της ΕΟΚ του Βαγγέλη Λιόλιου και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της, αυτό που χρησιμοποίησε ως σημαία ήταν η σκλαβιά του ελληνικού μπάσκετ και η «παράγκα» του υπό τον κ. Γιώργο Βασιλακόπουλο. Εσύ το έζησες από πρώτο χέρι, υπήρχε όντως;

«Να ξεκινήσω από το τελευταίο. Από το όνομα του Γιώργου Βασιλακόπουλου, που έφερε το Πανευρωπαϊκό του 1987 στην Ελλάδα μαζί με τον αείμνηστο κ. Στάνκοβιτς.

Σαν γραμματέας τότε της ΕΟΚ έφερε το Πανευρωπαϊκό και μετά τον τελικό όλος ο κόσμος βγήκε στους δρόμους όπως θυμάστε. Ο κόσμος πριν είχε βγει πρώτη φορά μετά το Πολυτεχνείο και τη χούντα. Και μετά από το 1987 ξαναβγήκε το 2004 με το Euro. Αν πει κάποιος διαιτητής ότι δεν βοηθήθηκε από τον κ. Βασιλακόπουλο, για μένα θα είναι αχάριστος. Εγώ τουλάχιστον βοηθήθηκα, όπως και από τον κ. Κολοκυθά, τον αείμνηστο που ήταν και μεγάλος παίκτης και της Εθνικής μας ομάδας και του Παναθηναϊκού.

Κανένας δεν έκανε το ταξίδι μόνος του, όπου κι αν έφτασε. Από κάποιους βοηθήθηκε. Το θέμα είναι αν εγώ έχω κάνει κακό στο άθλημα. Αν ναι ας έρθουν να μου το πουν.

Τώρα αν υπήρχαν πιέσεις, πάντα θα υπάρχουν και αυτό φαίνεται. Όποιος κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του δεν το βλέπει. Είναι δύσκολο άθλημα το μπάσκετ. Κι εγώ έκανα λάθος σε έναν ημιτελικό Κυπέλλου στο ΣΕΦ, Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός, σε ένα κλέψιμο του Μάντζαρη και την επόμενη θυμάμαι πετούσα για Μινσκ για ένα ματς της FIBA. Και όταν είδα το βίντεο στεναχωρήθηκα, αλλά το αναγνώρισα και του το είπα στο επόμενο ματς, δεν είναι κακό να παραδέχεσαι τα λάθη σου. Αλλά ήταν κύριος στο παρκέ ο κ. Μάντζαρης, όπως και ο κ. Πρίντεζης και ο κ. Σλούκας, που με είδε το 2018 σε ένα ματς μπάσκετ γυναικών στην Τουρκία και με αγκάλιασε και μου είπε "ρεφ παίζεις και γυναικεία;" Όπως και ο κ. Διαμαντίδης,  ο κ. Τσαρτσαρής, ο κ. Νίκος Χατζής, ο κ. Νίκος Μπουντούρης, που έζησε και τα ντέρμπι ΠΑΟΚ - Άρης με κόσμο και των δύο ομάδων».

«Έχω κάνει κι εγώ λάθη, οι διαιτητές δεν έχουν το feeling του αγώνα»

- Είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα στη διαιτησία και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Euroleague. Πιστεύεις πως πιο παλιά είχαμε πιο «καθαρές» διαιτησίες;

«Ό,τι και να λέω εγώ ή εσείς ή οι αθλητές, θα χρησιμοποιήσω μια φράση που μου είπε ο Μίλαν Τόμιτς στην Κοζάνη σε ένα Μακεδονικός - Ολυμπιακός. Ήταν υπηρεσιακός προπονητής του Ολυμπιακού και σε μια απόφαση μου, μου είπε "ρεφ το βίντεο λέει πάντα την αλήθεια, ό,τι και να μου λες αύριο θα δούμε την αλήθεια". Και ήταν δύσκολος σαν παίκτης, φανταστείτε σαν προπονητής, αλλά δίκαιος και γνώστης του μπάσκετ. Ό,τι και να λέω ότι δεν ήταν λάθος του Μάντζαρη; Λάθος ήταν. Ό,τι και να λέω για ένα φάουλ που δεν έδωσα πάνω στον σουτ στον Τζέιμς στο ΣΕΦ; Φάουλ ήταν. Έπρεπε να το σφυρίξω. Είχα την εμπειρία, είχα όμως λάθος θέση, λάθος κρίση, λάθος προετοιμασία, λάθος ψυχολογία. Πόσοι διαιτητές κάνουν scouting; Για ρωτήστε τους. Πόσοι κάνουν; Εγώ πιστεύω οι μισοί και αν..

Το scouting είναι επιστήμη. Στο Youtube αν μπεις τα βρίσκεις όλα. Ένας αγώνας είναι σχεδόν ένας μισθός από έναν ανειδίκευτο εργάτη….

Η νέα γενιά δεν έχει την αίσθηση του αθλήματος. Αν πας by the rules το έχασες το ματς. Σε ένα ματς πριν έναν χρόνο που έπαιζε ο γιος μου συνάδελφος διαιτητής ακύρωσε τρεις ελεύθερες βολές γιατί σε αγώνα Παμπαίδων τα παιδιά πάτησαν γραμμή.

Ε ποιος είναι; Ο Διαμαντίδης ή ο Σπανούλης; Άσε τη βολή, σταμάτα το ματς και κάνε μια ευγενική παρατήρηση να του εξηγήσεις. Γιατί το παιδί θα βάλει τη βολή και το βράδυ θα χαρεί, θα το πει στους γονείς, στους φίλους του και στο σχολείο του. Σε αυτές τις ηλικίες αυτό είναι καταστροφή του μπάσκετ. Απλά εγώ προσωπικά δεν μπορώ να τα πω επίσημα γιατί είμαι εκτός. Ας τα πουν οι συνάδελφοι που είναι εντός».

«Η ΕΟΚ του Λιόλιου έχει πολλά ανοικτά μέτωπα - Και η προηγούμενη είχε, αλλά σε 30-40 χρόνια, όχι σε ενάμιση»

- Τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει για να μην ασχολούμαστε με το τι έδωσε ο κάθε διαιτητής και να μην τον θυμόμαστε καν;

«Σημασία έχει να μείνουμε στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. Όλοι ενωμένοι. Αυτό θα είναι το κλειδί. Το μπάσκετ έχει χαρίσει χαρές στον ελληνικό λαό. Δεν μπορεί μέσα έναν χρόνο να έχεις τόσο μέτωπα ανοικτά. Και η περασμένη Ομοσπονδία είχε, αλλά μετά από 30-40 χρόνια, που για μένα ήταν λάθος που είχε τόσο μεγάλη διάρκεια. Αλλά εδώ τι γίνεται μέσα σε ενάμιση χρόνο; Που είναι αυτό που έλεγαν και γράφονταν;

Εγώ δεν είμαι πολιτικός ή κάτι άλλο. Διαιτητής ήμουν και την αγάπη που πήρα δεν θα την ξεχάσω, είτε από την FIBA, είτε από τη ΧΑΝΘ, είτε από το Mουσικό σχολείο του Βόλου πρόσφατα, που με κάλεσαν να μιλήσω στα παιδιά για το μπάσκετ στη μέρα σχολικού αθλητισμού. Μου έδωσαν μια μπάλα και τους έδωσα κι εγώ μια από τη FIBA».

Μετά από 32 χρόνια στον χώρο της διαιτησίας ποιο είναι το περιστατικό που σου έχει μείνει και δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

«Μου έχει μείνει στο πρώτο Πανευρωπαϊκό στο Σόπρον της Ουγγαρίας τον Ιούνιο του 2006. Ήταν λίγο περίεργη η χρονιά αυτή γιατί όταν έγινα διεθνής διαιτητής μετά από 2 μήνες έχασα τη μητέρα μου. Πήγα στην Ουγγαρία, λοιπόν, και πήγαινε καλά το τουρνουά αλλά παντρευόταν την Κυριακή, που τελείωνε το τουρνουά, ο μεσαίος μου αδερφός. Και το Σάββατο ετοίμαζα τα πράγματα μετά από έναν αγώνα κατάταξης. Την Παρασκευή είχα σφυρίξει έναν προημιτελικό και είχε πάει πάρα πολύ καλά, με δύο διαιτητές τότε ακόμα. Από την επόμενη σεζόν σφύριζαν τρεις διαιτητές στην FIBA.

Χτύπησε το τηλέφωνο ήταν ο πατέρας και μου είπε "μείνε, κάτι καλό θα βγει". Και μετά από λίγο με πήρε ο κ. Νέσκοβιτς, Σέρβος διαιτητής της Euroleague, και μου λέει "Κατέβα στη ρεσεψιόν" και του λέω "Φτιάχνω πράγματα για να φύγω" και μου λέει "Που θα πας; Δεν πας πουθενά. Έγινε κάτι καλό". Και κατέβηκα και είδα το όνομα μου με το δικό του στον τελικό Ουγγαρία - Ρωσία, με ρόστερ παικτριών που έπαιξαν σε μεγάλες ομάδες της Ευρώπης και στο WNBA.

Θυμάμαι τότε έκλαιγα και πήρα τον αδερφό μου και του είπα πως δεν θα πάω στον γάμο και έκλαιγε και ο ίδιος. Αλλά του χάρισα την μπάλα του αγώνα. Με χειροκρότησαν τότε όλες οι παίκτριες που ήταν εκεί της Εθνικής μας ομάδας και είχαν πάει και καλά, ήταν μεγάλες παίκτριες και είχαν βγει και στην 6η θέση αν θυμάμαι καλά.

Όπως και το τελευταίο βράδυ στο Ελσίνκι, που μου χάρισαν την μπάλα του αγώνα και μια φανέλα της εθνικής της Φινλανδίας, που επίσης ήταν η Εθνικής μας εκεί, αλλά χωρίς κόσμο γιατί ήταν το lockdown.

Μπήκα με τη σημαία της Εθνικής και με αυτή έφυγα. Και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τους Σταύρο Βαφειάδη, Αλέκο Μεταφτσή, Σταύρος Δουβή, Ντάβορι Νάκιτς και Κώστας Δήμου, είχαν σημαντικό ρόλο στο να φτάσω αυτό το ταξίδι μέχρι το τέλος.

Εύχομαι καλές γιορτές με υγεία και το μπάσκετ να ξαναβγάλει τον Έλληνα στους δρόμους μέσα από νέες επιτυχίες. Σας ευχαριστώ».

«Χείμαρρος» Καρακατσούνης στο SDNA: Για τη νέα εποχή Λιόλιου, Πιτσίλκα, Γιατρά και την «παράγκα» του Βασιλακόπουλου