MENU

Xαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

Από το χαρτί! Όπως παλιά. Περίπου, δηλαδή...

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ - DOCUMENTO

Μόλις οι Αγγελόπουλοι ένιωσαν τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους και αναζήτησαν ερείσματα για να νιώσουν ισχυροί, ανέδειξαν τη μανία καταδίωξης σε επίσημη πολιτική. Μέσα στην τούρλα της Τετάρτης οι Αγγελόπουλοι αποφάσισαν να τινάξουν το οικοδόμημα στον αέρα, χωρίς να υπολογίσουν τις παράπλευρες απώλειες. «Μέχρι τέλους» ήταν το σλόγκαν του αυτοακρωτηριασμού. Ήταν πια φανερό ότι το ντέφι πέρασε στα χέρια των φανατικών οπαδών. Οι τελευταίες αμφιβολίες διαλύθηκαν όταν η διοίκηση υποδέχτηκε με ασυγχώρητη σιωπή τα γιγάντια πανό που θριαμβολογούσαν για τη δολοφονία του Φιλόπουλου. Προτίμησε να καταπιεί την αδυσώπητη κριτική παρά να δυσαρεστήσει τους λεβέντες της Παιανίας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ημερών, οι παρασκηνιακές διεργασίες έχουν ως ορίζοντα πιθανή εμπλοκή του προέδρου του ερασιτέχνη Ολυμπιακού Μιχάλη Κουντούρη, ο εστί μεθερμηνευόμενον του Βαγγέλη Μαρινάκη με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι Αγγελόπουλοι συνάντησαν τον Κουντούρη τις μέρες της ρήξης και φρόντισαν να δημοσιοποιήσουν το ραντεβού. Το σενάριο για επιστροφή της οικογένειας Κόκκαλη (μέσω του υιού του Σωκράτη Ντίνου) θεωρείται εξίσου βάσιμο και προκαλεί ενδοολυμπιακές αναταράξεις, αφού Κόκκαλης και Μαρινάκης βρίσκονται στα χαρακώματα. Η ομάδα μπάσκετ παραμένει μεταξύ σφύρας και άκμονος, με ακούσιος πρωταγωνιστές τους αθλητές, που δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Εφόσον πραγματοποιηθούν οι εξαγγελίες, ο Ολυμπιακός θα αποχωρήσει (εύσχημα ή λιγότερο εύσχημα) από τα πλέι οφ της Α1, θα αποχαιρετίσει τις εγχώριες διοργανώσεις και θα μεταφέρει τις εργασίες του στην Αδριατική Λίγκα από την περίοδο 2019-20, παράλληλα με την Euroleague.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΑΛΟΥΠΗΣ – LIVESPORT

Δεν πρέπει να υπάρχει κάτι ανάλογο στα χρονιά. Ένας ιδιοκτήτης ομάδας να περιμένει έξω από το γήπεδο τους παίκτες σε κάθε ματς για να τους εμψυχώσει, αλλά να μην έχει μπει ούτε μια φορά στο γήπεδο επί μια ολόκληρη σεζόν λόγω τιμωρίας. Κι όμως, αυτή είναι η χρονιά της δικαίωσης του Ιβάν Σαββίδη! Για πρώτη φορά τα δεκάδες εκατομμύρια που έχει ρίξει από το 2012 στον ΠΑΟΚ πιάνουν τόπο. Ασφαλώς, ύστερα από μια εφταετία προσπαθειών, εξόδων, σωστών κινήσεων, αλλά και λαθών, το αφεντικό του Δικεφάλου του Βορρά έπαθε, έμαθε και πλέον γεύεται την πιο «γλυκιά» εγχώρια κούπα: αυτήν του πρωταθλητή, που ο ΠΑΟΚ είχε να χαρεί από το 1985. Η ομάδα του Σαββίδη επικράτησε φέτος κατά κράτος των αντιπάλων της, παίρνοντας τον τίτλο άνετα και κατά πάσα πιθανότητα δίχως ήττα. Στο πρόσωπο του Λουτσέσκου ο Σαββίδης βρήκε από πέρυσι τον προπονητή που έψαχνε από το 2012. Στο πρόσωπο του Βιεϊρίνια, τον ηγέτη. Και σ΄αυτό του Μπράνκο έναν ικανότατο, όπως λένε στη Θεσσαλονίκη αθλητικό διευθυντή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ - REALNEWS

Προσωπικά απορώ πώς ο Μπλατ δήλωνε ικανοποιημένος με τον Μπόγρη και τον Αγραβάνη, που ουσιαστικά δεν τον έριξε ποτέ στη μάχη. Σίγουρα ο Αμερικανός προπονητής έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την αρνητική εικόνα της ομάδας, το ίδιο και προσωπικά οι παίκτες, αλλά το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Οι Αγγελόπουλοι θυσίασαν τις πραγματικές αγωνιστικές ανάγκες της ομάδας για να κάνουν την πολιτική τους και να επενδύσουν επικοινωνιακά στον διαχρονικό πόλεμο με τον Γιαννακόπουλο και τον Βασιλακόπουλο. Εκεί εντάσσεται και προγραμματισμένη αποχώρηση της ομάδας από τον αγώνα Κυπέλλου, μια απόφαση που δεν συνάδει με την ιστορία και την φανέλα του Ολυμπιακού. Το οξύμωρο είναι ότι ενώ αποδεδειγμένα οι ιδιοκτήτες της «κόκκινης» ΚΑΕ έχουν πληρώσει εκατομμύρια ευρώ που ποτέ δεν θα τα πάρουν πίσω, φέτος πέταξαν τόσο εύκολα και γρήγορα λευκή πετσέτα σε όλα τα μέτωπα...

ΑΛΕΞΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΘΝΟΣΠΟΡ

Την 29η και την 30η αγωνιστική, δε, αντίστοιχα ζευγάρια, αυτοτελή, δίχως αλληλεπιδράσεις, υπάρχουν στο πρόγραμμα και άλλα: Ατρόμητος- Παναθηναϊκός, Λαμία – Ολυμπιακός, Παναιτωλικός – Άρης, Απόλλων-Λαμία, Παναθηναϊκός – Παναιτωλικός. Ενδεχομένως (να είναι στις 5 Μαϊου «αυτοτελές» και το) Άρης -Ξάνθη. Όλα παιχνίδια για το πρόγραμμα της ΈΡΤ. Το κοινωνικό αγαθό ενός εξισορροπημένου πρωταθλήματος κόστισε στην ΕΡΤ αρκετά χρήματα για να το προστατεύσει. Καμιά εικοσιπενταριά εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αυτά τα χρήματα είναι δημόσιο όφελος ότι κάπως πρέπει, όσο γίνεται περισσότερο να βγουν. Να έρθουν πίσω. Αγώνες απλωμένοι σε ένα τριήμερο γεμίζουν χρόνο προγράμματος και φέρνουν εμπορικό έσοδο άλλο από το να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον... άνευ λόγου. Απορίας άξιον δεν είναι εάν δεν το σκέφτηκαν στη Super League να τους απλώσουν. Απορίας άξιον είναι εάν δεν το επιβάλει ο πάροχος-ΕΡΤ...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΑΚΗΣ - SPORTDAY

Η αλήθεια είναι πως ο ΠΑΟΚ όλα αυτά τα χρόνια δεν στερήθηκε κάτι που μέσα στα γήπεδα το δικαιούτο με χτυπητή εξαίρεση την περσινή χρονιά. Το λεγόμενο κράτος των Αθηνών έφταιγε πολύ λιγότερο για την υστέρηση της λαουφιλούς ομάδας απ' όσο έφταιγαν αυτοί που διαχειρίστηκαν τις τύχες της. Ο Ιβάν Σαββίδης ξοδεύοντας πολλά εκατομμύρια κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με την αναγέννηση του ΠΑΟΚ και να βρει θέση δίπλα στον αείμνηστο Παντελάκη. Τον ισχυρό και ανταγωνιστικό ΠΑΟΚ έχουν ανάγκη το πρωτάθλημα και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν ωφελούν κακομοίρικες συμπεριφορές και «ναι μεν, αλλά«. Δεν γίνεται να το πήρε δίκαια πέρυσι η ΑΕΚ και να μην το παίρνει δίκαια ο ΠΑΟΚ φέτος. Ειδικά όταν πέρυσι το έχασε στα χαρτιά από τις συμπεριφορές μερίδας οπαδών και του ιδιοκτήτη του.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΕΡΒΕΛΕΣ - ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

Ήρθε και αυτό το ματς με αντίπαλο την Ξάνθη. Μια ομάδα που φέτος έκανε ό,τι μπορούσε για να κάνει πιο δύσκολη τη ζωή του Ολυμπιακού. Και την έκανε, στερώντας του δύο βαθμούς στο πρωτάθλημα. Έπαιξε το ρόλο της τον Δεκέμβρη του 2018, αλλά τον χρόνο πίσω δεν μπορείς να τον γυρίσεις. Ο Πανόπουλος βλέποντας τον κόσμο της Ξάνθης να «βράζει» για την συμπεριφορά της διοίκησης στο ματς με τον ΠΑΟΚ βγήκε να τα... μαζέψει κάπως, αλλά... Η Ξάνθη έκανε τις επιλογές της. Σήμερα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», με τον κόσμο του Θρύλου να είναι εδώ, να είναι δίπλα στην ομάδα, πρέπει να πάρει μια σκληρή απάντηση. Δεν συζητάμε για νίκη, αλλά και με έκταση στο σκορ. Έτσι για να μπαίνει ο καθένας στη σειρά του, ακόμη και ενόψει της νέας χρονιάς. Ο Ολυμπιακός άλλωστε, ξέρει να τιμωρεί μέσα στους αγωνιστικούς χώρους και αυτό το έχει αποδείξει περίτρανα.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗΣ - SPORTIME

Η ΑΕΚ είναι σίγουρα η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που δεν έχει στέγη σε ΟΛΑ της τα τμήματα. Είναι πραγματικά απίστευτο. Τώρα έχει μπει το νερό στο αυλάκι. Η Αγιά Σοφιά δεσπόζει πλέον στα μάτια όλων μας, το μπάσκετ ετοιμάζεται να μπει στα Άνω Λιόσια, έρχεται το σπίτι της Ερασιτεχνικής στον Περισσό, ενώ παράλληλα στο ποδόσφαιρο θα μεγαλώσει και το προπονητικό κέντρο στα Σπάτα. Όλα έχουν δρομολογηθεί. Αν δεν έχει καμία ομάδα τη δική της έδρα δεν μπορεί να προχωρήσει. Η ΑΕΚ μπαίνει στις έδρες της και μετά όλα θα γίνουν... Χρόνο με το χρόνο οι ομάδες της θα γεμίζουν την τροπαιοθήκη τους.

ΠΑΝΟΣ ΛΟΥΠΟΣ – ΩΡΑ

Φτάσαμε στις 14 Απρίλη. Κοινώς, μετράμε 26 και σήμερα, που λέγαμε και στο στρατό, για τον τελικό του Κυπέλλου και την κατάκτηση του από την ΑΕΚ. Δεν είναι υποτίμηση του ΠΑΟΚ αυτό, σε καμία περίπτωση. Απλά, είναι ο «μονόδρομος» της «Ένωσης». Ίσα ίσα, που ο ΠΑΟΚ είναι φέτος, καλύτερη ομάδα και σήμερα πιθανότατα στη Λάρισα, θα κατακτήσει δίκαια το πρωτάθλημα, ύστερα από 34 χρόνια. Έτσι είναι. Όπως η ΑΕΚ ήταν πέρυσι, η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα και με διαφορά, όπως αποτυπώθηκε παντού εκτός από τον τελικό Κυπέλλου (πρωτάθλημα αήττητη στα ντέρμπι, αήττητη πορεία στην Ευρώπη και πρόκριση από όμιλο, τρεις νίκες επί του ΟΣΦΠ), έτσι και φέτος ο ΠΑΟΚ ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στον τελικό Κυπέλλου, είναι η καλύτερη ομάδα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΒΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΡΑΣΙΝΗ

Μερικά εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη των «μαχών» με την Ρεάλ, για τα playoffs της Euroleague, ήταν πάρα πολύ δύσκολο για τους παίκτες του Ρικ Πιτίνο να κρατήσουν το... μυαλό τους στην Αθήνα και το ΟΑΚΑ. Η αποστολή των «πρασίνων» αναχωρεί για την Μαδρίτη το βράδυ της Δευτέρας, το μυαλό τους όμως είναι ήδη στην ισπανική πρωτεύουσα. Στο τέλος της ημέρας αυτό που μετράει για τον Παναθηναϊκό είναι πως κατάφερε να πάρει μία ακόμα νίκη και να μην έχει αγωνιστικά προβλήματα πριν από τα μεγάλα ραντεβού με την ομάδα του Πάμπλο Λάσο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ – ΦΩΣ

Γίνεται μεγάλη κουβέντα για την ενίσχυση που χρειάζεται στην επίθεση ο Ολυμπιακός. Η ομάδα του Πειραιά το πρώτο που θα επιχειρήσει να κάνει τη μεταγραφική περίοδο είναι να αποκτήσει επιθετικό που θα της δώσει το εύκολο γκολ, το οποίο έλειψε τη φετινή σεζόν και στοίχισε σε αρκετά παιχνίδια. Οι «ερυθρόλευκοι» εξετάζουν αρκετές περιπτώσεις ενώ και ο Πέδρο Μαρτίνς έχει ρίξει στο τραπέζι, πολλά ονόματα στη λίστα που έχει παραδώσει στη διοίκηση. Ο Πορτογάλος προπονητής, ωστόσο, δεν κρύβει ότι θα ήθελε να μείνει και την επόμενη αγωνιστική περίοδο ο Αχμέντ Χασάν.

* Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου...

Πρωινός Τύπος (14/4): «Οι Αγγελόπουλοι τίναξαν το οικοδόμημα στον αέρα και πέταξαν λευκή πετσέτα - Η χρονιά δικαίωσης του Σαββίδη»!