MENU

Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας που τα τελευταία 25 χρόνια ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και ηγείται της γνωστής επενδυτικής εταιρείας BC Partners, μιλάει στο "capital.gr" για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το παγκόσμιο επενδυτικό περιβάλλον, καθώς και το ενδεχόμενο το 2021 η BC να επενδύσει σε ακόμα μία ελληνική εταιρεία. Παράλληλα ο Νίκος Σταθόπουλος, που εκτός από την ενασχόλησή του με τις επενδύσεις, φροντίζει τα Σαββατοκύριακα να παίζει και μπάσκετ, μιλάει επίσης για την απόφασή του για επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες και δη στη Forthnet, που ως γνωστόν έχει μεταξύ άλλων τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Superleague, αλλά και της Euroleague.  

Διαβάστε μέρος της συνέντευξής του: 

- Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να επενδύσετε στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά; 

Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών είναι πάντα στις πρώτες προτεραιότητες, όχι μόνο τις δικές μου, αλλά και της BC Partners, γιατί, εκτός από την ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει και τη σταθερή ζήτηση, είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο κατάλληλο για περιόδους μεγάλης μεταβλητότητας ή ύφεσης, αφού βασίζεται σε συνδρομές, έχει επαναλαμβανόμενα έσοδα και ρευστότητα. Επίσης συνεχώς ανακαλύπτει δρόμους για να εξελίσσει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα του και να κυριαρχεί στην καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου. Η πανδημία και τα lockdowns που επιβληθήκαν λόγω αυτής ανέδειξαν ανάγκες για νέες κοινωνικές συμπεριφορές και δράσεις, στις οποίες ενεργό ρολό έπαιξαν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως, για παράδειγμα, στην τηλεργασία και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, που εντάχθηκαν σε μαζική κλίμακα στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Τώρα ιδιαίτερα με τη μετάβαση στην τεχνολογία 5G είναι φανερό ότι θα συμμετέχει τόσο πολύ στη ζωή μας, που είναι προφανές γιατί αποτελεί επενδυτικό μας προσανατολισμό.

- Ποια είναι τα σχέδιά σας για τη Forthnet; Τι στόχους έχετε για την επόμενη 5ετία; 

Η Forthnet είναι μια εταιρεία με μεγάλη παράδοση και ηγετική θέση στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον χώρο της τηλεόρασης και των υπηρεσιών Διαδικτύου, με μια μεγάλη βάση περίπου 700.000 συνδρομητών και με προοπτικές ανάπτυξης. Για διάφορους λόγους, με πιο σημαντικό το γεγονός ότι δεν ήταν δυνατό να επενδύσει και να επιβιώσει υπό το βάρος χρεών ύψους 350 εκατ. ευρώ, η εταιρεία δεν ακολούθησε την ανοδική πορεία του κλάδου της τα τελευταία χρόνια. Με την επένδυσή μας στη Forthnet, η εταιρεία θα απαλλαγεί από το βάρος των χρεών και θα εισέλθουν νέα κεφάλαια για επενδύσεις για την κερδοφόρο ανάπτυξή της στην ελληνική αγορά. Αυτό θα έχει σημαντικά οφέλη και για τους Έλληνες καταναλωτές. 

Η προτεραιότητά μας είναι να σταθεροποιήσουμε την εταιρεία, η οποία τα τελευταία 10 χρόνια βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Στόχος μας είναι μέσω της United Group −του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που αποκτήσαμε το 2019− να επενδύσουμε σε υψηλής ποιότητας τηλεοπτικό περιεχόμενο για να βελτιώσουμε το προϊόν της Forthnet στην ψυχαγωγία και στον αθλητισμό, προκειμένου να αυξήσει, έτσι, τους συνδρομητές της Nοva. Επίσης θα επενδύσουμε στις υπηρεσίες Διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο και ανταγωνιστικό προϊόν προς όφελος του Έλληνα καταναλωτή. 

Πιστεύουμε ότι μια πρωτοπόρος εταιρεία, που κατέληξε να είναι προβληματική και υπερχρεωμένη, με τη δική μας κεφαλαιακή ενίσχυση, τις αλλαγές που σχεδιάζουμε και με τη μεταφορά της τεράστιας εμπειρίας και τεχνογνωσίας της United Group σε όλα τα επίπεδα, θα καταστεί και πάλι μεγάλη εταιρεία στα telecoms και στη συνδρομητική τηλεόραση, με υψηλής ποιότητας τηλεοπτικό περιεχόμενο και όχι μόνο. 

- O ανταγωνισμός στη συνδρομητική τηλεόραση αυξάνεται συνεχώς, τόσο από τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους που προσφέρουν υπηρεσίες Pay TV όσο και από τις ξένες πλατφόρμες τύπου Netflix, ΗΒΟ, Disney+ κ.λπ. Πώς θα αναπτυχθεί η Nova σε αυτό το περιβάλλον;

Στόχος μας είναι η αύξηση της αγοράς της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να συνυπάρχουν και άλλες πλατφόρμες και όχι απαραίτητα να ανταγωνίζονται. Ανεξάρτητα από αυτό, η Nova θα αξιολογηθεί και θα αναπτυχθεί με την ποιότητα του προϊόντος που θα προσφέρει στον Έλληνα καταναλωτή στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με την τεχνολογία της και την καινοτομία της και τη συμπεριφορά της. Η United Group έχει άριστες σχέσεις συνεργασίας με τις Netflix, HBO, Disney και με όλα τα μεγάλα studios παγκοσμίως, λόγω του μεγέθους της και της εικοσαετούς ηγετικής της θέσης στον χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

- Τι συνέργειες θα αξιοποιήσετε με τη United Group; 

Η εξαγορά της Forthnet μέσω της United Group είναι μια στρατηγική επένδυση για τον όμιλό μας. Η Ελλάδα, λόγω της τοποθεσίας και της προσβασιμότητας στις άλλες 7 αγορές μας, αλλά και του μεγέθους και της δυναμικής της χώρας, είναι ένας στρατηγικός προορισμός για τη United Group. Η United Group έχει έσοδα άνω των 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και πάνω από 10 εκατομμύρια συνδρομητές σε 8 χώρες. Είμαστε σίγουροι ότι με την τεχνογνωσία της United Group στους τομείς του περιεχομένου, τεχνολογίας και ψηφιακής υποδομής, σε συνδυασμό με το τηλεπικοινωνιακό προϊόν, θα μπορέσουμε να προσφέρουμε την υψηλότερη εμπειρία στον πελάτη της Forthnet. 

Σταθόπουλος: «Στόχος μας να βελτιώσουμε το προϊόν της Forthnet σε ψυχαγωγία και αθλητισμό»