SDNA sprite sdna-2019-sports-sprite
MENU

Ο Βαγγέλαρος ξεκίνησε το ματς μουδιασμένα. Αν ο Σπανούλης είχε 0/11 σουτ, ο Ιωάννου είχε 0/20 κραυγές. Ούτε «Σλούκι Λουκ», ούτε «νααααααααααααααααααααααααααιιιιιιιιιιιιιιιιι», ούτε «Kill Bill», ούτε «Βελούδινο σφυρί», ούτε τίποτα. Ήταν ένας άλλος Ιωάννου που θύμιζε κράμα Βασίλη Τσιάρτα με Νίκο Χατζηνικολάου.

Στο ημίχρονο του αγώνα πάνω από 150.000 αγανακτισμένοι τηλεθεατές τηλεφώνησαν στη Digea για να παραπονεθούν επειδή ο Ιωάννου ακουγόταν πιο χαμηλά απ’ ότι συνήθως. Νόμιζαν ότι είχε χαλάσει ο αποκωδικοποιητής.

Κάποιοι άλλοι φοβήθηκαν ότι η περιγραφή του Βαγγέλη ήταν στα νέα μέτρα των δανειστών. Πίστεψαν ότι ο Τόμσεν ζήτησε απ’ το Βαρουφάκη αύξηση 8% στο ΦΠΑ και μείωση 32% στον τόνο της φωνής του Ιωάννου.

Κι ενώ το ματς έμοιαζε χαμένο, αφού ο Ιωάννου δεν έδειχνε ικανός να αλλάξει το ρυθμό της περιγραφής του, ξαφνικά έγινε το θαύμα. Η Αγία Βαρβάρα και ο Άγιος Γεώργιος Πρίντεζης έβαλαν το χέρι τους και ο Βαγγέλης άρχισε να ξυπνά απ’ το λήθαργο και να θυμίζει τον παλιό καλό Ιωάννου.

Η αρχή έγινε 3:40 πριν το τέλος μετά το τρίποντο του Σπανούλη με το σκορ στο 63-54. Ο Βαγγέλης είδε φως στο βάθος του τούνελ: «Σπανούλης για τρεις. Το πρώτο του εύστοχο τρίποντο. Το πρώτο του σουτ. Κάνει το 63-57».

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα μετά το λάθος των παικτών της ΤΣΣΚΑ ο κορυφαίος σπορτκάστερ γύρισε προς το Λινάρδο και τον ρώτησε με τρεμάμενη φωνή: «Λες; Λες να το ξαναδούμε;». Το νερό είχε μπει στο αυλάκι. 2:51 πριν το τέλος ο Βαγγέλης τόλμησε μια πρόβλεψη: «Αν βγάλει αυτή την άμυνα ο Ολυμπιακός τότε θα μιλήσουμε διαφορετικά» (σε ελεύθερη μετάφραση: “Αν βγάλει αυτή την άμυνα ο Ολυμπιακός θα ουρλιάξουμε διαφορετικά”).

Πράγματι ο Ολυμπιακός έβγαλε την άμυνα, ο Σλούκας έβαλε το καλάθι και το μικρόφωνο του Βαγγέλη, του Θεού άρχισε να κελαηδάει: « Ναι, ο Σλούκι Λουκ που σουτάρει και πασάρει πιο γρήγορα από τη σκιά του, φέρνει το ματς στον πόντο».

2:10 πριν το φινάλε οι γείτονες κατάλαβαν επιτέλους ότι στη ΝΕΡΙΤ δεν έδειχνε την Παολίνα, τη σφετερίστρια, αλλά μπάσκετ σε περιγραφή Ιωάννου. Η κρυστάλλινη φωνή του Βαγγέλη ακουγόταν 2,5 τετράγωνα παρακάτω:

«Τι άλλο θα δούμε από αυτή την ομάδα; Η θρυλική ομάδα του Πειραιά δεν παίζει απόψε μόνο για το έμβλημά της. Παίζει για την Ελλάδα. Όπως γράφει το σύνθημα στα παπούτσια του Πρίντεζη: “Μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για την Ελλάδα”».

Τα πόδια των παικτών της ΤΣΣΚΑ είχαν αρχίσει να λυγίζουν. Αυτή τη φωνή την είχαν ξανακούσει και στην Κωνσταντινούπολη. Ο εφιάλτης στο δρόμο με τα «Βελούδινα σφυριά» ήταν και πάλι εκεί. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ήρθε και η επιβεβαίωση. Ο Βαγγέλης με φωνή τριών τόνων τους έκοψε τα πόδια: «Ναιιιιιιιι. Ναι ο Kill Bill. Ναι ο Ολυμπιακός. 63-64. Αποσβολωμένοι οι Ρώσοι καλούν τάιμ άουτ. Διαφημίσεις και επιστρέφουμε. Ένα…».

Ποτέ δε θα μάθουμε τι ήθελε να πει ο Ιωάννου (μάλλον απ’ τη χαρά του θα τραγούδαγε το “ένα το χελιδόνι”) γιατί οι αλητάμπουρες της ΝΕΡΙΤ τόλμησαν να τον κόψουν πάνω στην κορύφωση (ήδη ο Τσίπρας διέταξε ΕΔΕ). Μόλις τελείωσαν οι διαφημίσεις και πήρε ξανά το μικρόφωνο συνέχισε το σφυροκόπημα:

«Ναι, ο Kill Bill στη λήξη του χρόνου. Ένας απίστευτος, διαστημικός Σπανούλης την κρίσιμη ώρα. Ο χειρότερος Σπανούλης όλων των εποχών, όλης της καριέρας του για 37,5 λεπτά, είναι ο καλύτερος το κρίσιμο σημείο».

38 δευτερόλεπτα πριν το τέλος με 200 παλμούς και 32 πίεση, ο Βαγγέλης είχε ένα μικρό κενό αέρος: «Φάουλ σταματάει το παιχνίδι, α όχι λάθος, πρόβλημα στο ρολόι διορθώνω. Υπάρχει τάιμ άουτ, για καλό και για κακό μένουμε εδώ. Όχι πάμε γρήγορα σε διαφημίσεις».

Ο αγαπημένος σπορτκάστερ είχε βρει πλέον ρυθμό και συνέχισε να φορτώνει με ατάκες το καλάθι των Ρώσων: «Σπανούλης, 5… 4… δοκιμάζει σουτ τριών πόντων ναααααααααααιιιιι, ο Kill Bill σκοράρει και πάλι με το χέρι του Θεού, φάουλ από τον αρχηγό του Ολυμπιακού. Αυτός, αυτός θα του δώσει την πρόκριση. Ποιος; Ποιος; Ποιος; Ο Σπανούλης ο Θεός».

6 δευτερόλεπτα πριν ολοκληρωθεί το ματς μετά από εύστοχη βολή του Σλούκι Λουκ ο Ιωάννου έδωσε ρέστα: «Άλαλα τα χείλη των ασεβών». Εκείνη τη στιγμή κάποιος από το κοντρόλ πρέπει να του σφύριξε ότι υπάρχει κίνδυνος να μην μπούμε στα BRICS αν το μάθει ο Πούτιν και το μάζεψε διακριτικά: «Δεν νομίζω ότι είναι ασεβείς οι Ρώσοι απλά δεν πιστεύουν αυτό που τους ξανασυμβαίνει».

Μετά το τέλος του ματς ο Βαγγέλης όπως ήταν λογικό ξέσπασε: «Ναι, ο Ολυμπιακός είναι στον τελικό. Οι πολυμήχανοι Έλληνες το ξανάκαναν. Οι καμικάζι του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Το ξανάκαναν αυτοί οι γεννημένοι νικητές». Ήταν το ξέσπασμα του ηγέτη που γνώριζε ότι είχε οδηγήσει με τη φωνή του τον Ολυμπιακό στον τελικό.

Ο Σκουλάς έκανε μια τίμια προσπάθεια να του κλέψει τον τίτλο του MVP όταν την ώρα της συνέντευξης με τους Αγγελόπουλους είπε «Και τώρα πάμε στον Γιώργο Αγγελόπουλο» για να τον διορθώσει ευγενικά ο πρόεδρος «ο Παναγιώτης είμαι», όμως ο Βαγγέλης κέρδισε στα σημεία. Όλη η Ελλάδα τον στηρίζει, τον αγαπάει και φωνάζει: «Ποιος; Ποιος; Ποιος; Ο Βαγγέλης ο Θεός». Ακούστε ξανά με ποιον τρόπο γύρισε το ματς ο Βαγγέλης Ιωάννου: