MENU

Από τη στιγμή που η Κιέρι έφτασε στους διπλούς τελικούς κόντρα στη Νεσατέλ υπήρχε ξακάθαρο φαβορί και αυτό ήταν η ιταλική ομάδα. Το γεγονός ότι οι τελικοί του CEV Cup τα τελευταία χρόνια είναι διπλοί έχει περιορίσει σημαντικά το απρόβλεπτο αυτών των αγώνων και η έκπληξη δεν έγινε ούτε αυτή τη φορά.

Το δίδυμο Ζακχαίου-Ανθούλη έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει για μια τέτοια διάκριση ακόμα και αν ο ρόλος των δύο αθλητριών στην Κιέρι είναι διαφορετικός. Η Κύπρια κεντρικός έχει ξαναζήσει κατάκτηση ευρωπαϊκού τίτλου, όταν με τον Ολυμπιακό σήκωσε το Challenge Cup το 2018, ωστόσο το CEV Cup είναι μια ακόμα πιο λαμπρή διάκριση, σε μια πιο απαιτητική διοργάνωση ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου. Η Ανθούλη, της οποίας ο ρόλος είναι διαφορετικός, μπορεί να αισθάνεται δικαίωση για την επιλογή της να βρεθεί στην Ιταλία και τη συγκεκριμένη ομάδα που την οδηγεί σε μια διάκριση που δύσκολα θα μπορούσε κάποια Ελληνίδα να πετύχει σε τέτοια ηλικία.

Όσον αφορά τη Ζακχαίου, η πορεία της στα ιταλικά γήπεδα είναι αξιοσημείωτη τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στα μέρη μας, τόσο στον Πανναξιακό όσο και στον Ολυμπιακό, ήταν εμφανές πως πρόκειται για ένα ταλέντο και μία αθλήτρια με υψηλές προδιαγραφές. Τα βήματά της στο ιταλικό πρωτάθλημα ήταν σταθερά και ανοδικά είτε βρέθηκε στην Κούνεο είτε στη Μόντσα, τη Μπούστο Αρίζο και τώρα στην Κιέρι. Η Κούνεο ήταν απλά η αρχή, μια πόρτα που άνοιξε από μια ομάδα μεσαίας δυναμικής. Αυτό το αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο η Ζακχαίου που βρέθηκε σε ομάδες οκτάδας τα επόμενα χρόνια και μάλιστα παίζοντας τελικούς κόντρα στην Κονελιάνο το 2022.

Η Κύπρια κεντρικός απέδειξε ότι δε φτάνει μόνο το ταλέντο ούτε μόνο οι συγκυρίες του να βρεθείς σε μια καλή ομάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι φέτος ήταν η καλύτερη μπλοκέρ του CEV Cup. Και όσα χρόνια και αν περάσουν θα θυμάται ότι ένα δικό της μπλοκ ήταν αυτό που έδωσε τον καθοριστικό πόντο που έκρινε τον ευρωπαϊκό τίτλο της Κιέρι. Όταν σε έναν αγώνα που κρίνει CEV Cup τελειώνει το παιχνίδι με 6 μπλοκ και 4/6 επιθέσεις σημαίνει ότι δε βρέθηκε καθόλου τυχαία εκεί και πως αυτή η βραδιά μοιάζει με απόλυτη επιβράβευση της προσπάθειάς της.

Η Μάρθα Ανθούλη περίπου 14 μήνες πριν εντυπωσίαζε τους Ιταλούς όταν αγωνίστηκε με τη φανέλα του Παναθηναϊκού κόντρα στην Κιέρι. Η ομάδα του ιταλικού βορρά ήξερε πως τέτοια ταλέντα δεν εμφανίζονται κάθε μέρα και έσπευσε να την αποκτήσει. Μπορεί η Ανθούλη να πήγε στην Ιταλία ως πρωταθλήτρια Ελλάδος αλλά σε ένα πρωτάθλημα άλλης ταχύτητας και παίζοντας σε μια θέση εξαιρετικά κομβική ήταν δεδομένο πως θα πήγαινε με… όρους. Στην πραγματικότητα η νεαρή διαγώνια πήγε στην Κιέρι γνωρίζοντας καλά πως το βασικό ζητούμενο είναι να δουλέψει με τους καλύτερους ακόμα και αν ο χρόνος συμμετοχής της θα ήταν συγκεκριμένος. Παρόλα αυτά πριν λίγες μέρες όχι μόνο ήταν βασική κόντρα στην Κούνεο αλλά κατέκτησε και τον τίτλο του MVP.

Ενδεχομένως με τη ροή που είχε ο τελικός κόντρα στη Νεσατέλ να άξιζε χρόνο συμμετοχής αλλά σίγουρα το μέλλον της ανήκει. Έχει διάθεση να δουλέψει σκληρά, να φτιάξει το σώμα της και να βελτιώσει τεχνικά σημεία του παιχνιδιού της και όταν αυτό γίνεται σωστά και μεθοδικά τότε οι επιτυχίες στο μέλλον θα είναι μεγαλύτερες και ακόμα πιο συχνές.

Η παρουσία των δυο τους στην Κυπελλούχο, πλέον, Ευρώπης δεν ήταν τυχαία. Τόσο η Ζακχαίου όσο και η Ανθούλη άξιζαν αυτή τη στιγμή. Η πρόκληση για τις ίδιες τώρα είναι να συνεχίσουν στο μονοπάτι αυτό, να αξιοποιήσουν η καθεμία τις δικές της ευκαιρίες και δυνατότητες και, γιατί όχι, του χρόνου να κοντράρονται με ομάδες επιπέδου Champions League.

Η ευρωπαϊκή κορυφή, η δικαίωση και η επόμενη μέρα