MENU

Βόλεϊ πολύ υψηλού επιπέδου παίχτηκε τόσο στους ημιτελικούς όσο και σε όλη τη διάρκεια του φετινού VNL. Όπως πέρυσι έτσι και φέτος η έδρα του VNL Finals είχε πολύ πάθος για βόλεϊ και η ατμόσφαιρα έμοιαζε ιδανική για ένα σόου τέτοιου επιπέδου. Βέβαια, αντίθετα με πέρυσι, όπου οι γηπεδούχοι Ιταλοί έμειναν εκτός τελικού, φέτος οι γηπεδούχοι που είναι οι Πολωνοί ετοιμάζονται για κάτι μεγάλο στον τελικό.

Παρόλα αυτά η δουλειά έγινε δύσκολα για την Πολωνία αφού η Ιαπωνία ήταν ένας ιδιαίτερα δύσκολος αντίπαλος στον ημιτελικό. Οι Ιάπωνες έπαιξαν ίσως το πιο θελκτικό βόλεϊ στη φετινή διοργάνωση. Ο Φιλίπ Μπλαν είδε την ομάδα του να… μεγαλώνει φέτος αφού αυτό που χτίζει με την Ιαπωνία από το 2021 γίνεται κάθε χρόνο όλο και καλύτερο. Μια ομάδα με ταχύτητα και πολύ αθλητικότητα αλλά κυρίως με αυταπάρνηση και μαχητικότητα έδειξε τόσο στη regular season όσο και στα νοκ άουτ ότι είναι φτιαγμένη για κάτι μεγάλο. Ωστόσο η Πολωνία είναι μια υπερδύναμη του βόλεϊ και πέραν ότι έχει το know how στις μεγάλες διοργανώσεις είχε και τη δύναμη της έδρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως χωρίς τον βασικό διαγώνιο, τον Κιούρερ, αλλά με τον Κάσμαρεκ στη θέση του ο Νίκολα Γκριμπιτς είδε την ομάδα του να υπερισχύει μετά το χαμένο πρώτο σετ. Η Πολωνία έδειξε τη σκληράδα της στο τέλος του δεύτερου σετ και αυτό άλλαξε τη ροή του αγώνα. Ακόμα και για μια ομάδα απόλυτα πειθαρχημένη όπως η Ιαπωνία είναι σχεδόν αδύνατο να βάλει από κάτω μια Πολωνία που βρίσκει λύσει με κάθε τρόπο, αντέχει στην υποδοχή και κυρίως έχει τον Λεόν και τον Σλίβκα σε τόσο καλή κατάσταση.

Από την άλλη, στον ημιτελικό της Ιταλίας με τις ΗΠΑ τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα. Αν και θεωρητικά μιλούσαμε για μια μάχη ανάμεσα στους δύο κορυφαίους ίσως πασαδόρους του κόσμου η πλάστιγγα έγειρε από τη μία πλευρά. Ο Κρίστενσον έκανε μαγικά την ώρα που ο Τζιανέλι δεν βρισκόταν στην καλύτερη του βραδιά. Μερικές φορές τα πράγματα είναι αρκετά ξεκάθαρα και δε χρειάζονται πολύ ανάλυση. Άλλωστε και ο ίδιος ο Ντι Τζιόρτζι όταν ρωτήθηκε live μετά το τέλος του δεύτερου σετ είπε ότι ξεκάθαρα πρέπει να ρίξουν τα ποσοστά των αντιπάλων τους στην επίθεση.

Οι Αμερικανοί ήταν εντυπωσιακοί τόσο με τον Άντερσον όσο και με τους δύο ακραίους, Ντεφάλκο και Τζέσκι, να δίνουν το ρυθμό στην επίθεση και να βάζουν πολύ δύσκολα στην πλευρά των Ιταλών. Ακόμα και αν η υποδοχή της Ιταλίας στάθηκε αρκετά καλά οι ΗΠΑ είχαν πολύ μεγάλη συνέπεια στις κόντρα μπάλες και παράλληλα τα «δυνατά χαρτιά» των Ιταλών κινήθηκαν στα ρηχά. Το βασικότερο, όμως, ήταν πως οι Αμερικάνοι δεν έκαναν τα ίδια λάθη που έκαναν στον προημιτελικό με τη Γαλλία. Δεν παρουσίασαν χαλάρωση και δεν άφησαν το… πόδι από το γκάζι την ώρα που η αντίπαλη πλευρά ήταν στα σχοινιά.

Ο τελικός ανάμεσα σε Πολωνία και ΗΠΑ παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς από τη μία οι Πολωνοί έχουν μεγάλοι αυτοπεποίθηση και πολλές ποιοτικές λύσεις ενώ οι Αμερικάνοι κουβαλάνε την ήττα από τον περσυνό τελικό, έχουν δίψα για νίκη και κυρίως έχουν μια ομάδα πολύ καλά δουλεμένη και έναν μαέστρο στη θέση του πασαδόρου. Η λογική λέει πως ο τελικός δύσκολα θα κριθεί στα τρία σετ και πως οι δύο ομάδες θα κληθούν να υπερβάλουν εαυτόν. Άλλωστε αυτό είναι το λογικό σε τελικός παγκοσμίου επιπέδου. Όσο για την Ιαπωνία και την Ιταλία κάθε άλλο παρά αδιάφορες θα είναι για το χάλκινο μετάλλιο. Η Ιαπωνία είναι μια υπέροχη ομάδα και μοιάζει έτοιμη να διεκδικήσει πράγματα τα επόμενα χρόνια ενώ η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία μάλλον μοιάζει να κοιτάει για ακόμα μια φορά το στόχο του Σεπτεμβρίου, που φέτος είναι το Ευρωπαϊκό, και να χάνει την είσοδο στον τελικό του VNL και πάλι στο παρά τρίχα. Ακόμα και έτσι, όμως, μιλάμε για μια ομάδα με πλούσιο ταλέντο που όλοι οι Ιταλοί αναμένουν να κυριαρχήσει σε όλες τις διοργανώσεις για τα επόμενα χρόνια και ας έχασε και πάλι την ευκαιρία για κατάκτηση του VNL.

Το πάρτι των γηπεδούχων Πολωνών και η επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ