MENU

Για απόφαση «σκάνδαλο» μίλησε ο πρόεδρος της Τουρ, Υβ Μπουζέ αναφορικά με την ετυμηγορία της CEV (ευρωπαϊκή ομοσπονδία βόλεϊ) αναφορικά με την καταγγελία για ρατσιστική επίθεση των οπαδών του Ολυμπιακού εις βάρος του Καμερουνέζου παίκτη της Τουρ, Ναθάν Βουνεμπαϊνά στον αγώνα της 6ης Δεκεμβρίου για το Challenge Cup που έγινε στις εγκαταστάσεις του Ρέντη.

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία απέρριψε την διαμαρτυρία της γαλλικής ομάδας και κατακύρωσε τον αγώνα με 3-0 σετ υπέρ του Ολυμπιακού, όπως ήταν το σκορ του αγώνα. Ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός πήρε άμεσα θέση για το θέμα και με επίσημη ανακοίνωση μίλησε για πανηγυρική δικαίωση των «ερυθρολεύκων» σε ένα θέμα που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη.

Ωστόσο, η απόφαση δεν έχει τελεσιδικίσει, ούτε τα πράγματα είναι τόσο απλά. Ο γαλλικός σύλλογος πέρασε στην αντεπίθεση και ήδη κατέθεσε έφεση, αφού υποστηρίζει ότι η CEV παραδέχθηκε εμμέσως την ρατσιστική επίθεση, την οποία όμως με νομικά τεχνάσματα δεν τιμώρησε!

Η Τουρ υποστηρίζει ότι στην επίσημη απόφαση της η CEV παραδέχεται την ρατσιστική επίθεση, αναγνωρίζει την λανθασμένη στάση του διαιτητή, αλλά στέκεται σε δύο σημεία. Πρώτον, ότι στους κανονισμούς της δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τιμωρία σε ενδεχόμενη ρατσιστική επίθεση (!), ενώ τονίζει κι ένα διαδικαστικό λάθος, αφού υποστηρίζει ότι η ένσταση που κατατέθηκε δεν έγινε δεκτή, διότι δεν είχε την υπογραφή του αρχηγού της Τουρ!

«Είναι πολύ ανησυχητικό που η CEV δεν έλαβε μέτρα απέναντι σε ένα τέτοιο περιστατικό. Η Τουρ εκφράζει την λύπη της», ήταν το πρώτο σχόλιο του διευθύνοντα συμβούλου της γαλλικής ομάδας, Πασκάλ Φουσάρ που τόνισε ότι η ομάδα του θα καταθέσει έφεση.

Λίγο πριν βγει η απόφαση, το SDNA είχε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Τουρ, Υβ Μπουζέ, ο οποίος ήταν αποστομωτικός: «Είναι ένα ντροπιαστικό περιστατικό. Είναι πραγματικά λυπηρό σε μία χώρα που γέννησε την δημοκρατία, να βλέπουμε κάποιους να κάνουν τέτοιες ρατσιστικές επιθέσεις και να αμφισβητούν την ανθρώπινη υπόσταση ενός αθλητή. Είναι πραγματικά αηδιαστικό.

Είναι ακόμα πιο θλιβερό το γεγονός ότι οι παράγοντες του Ολυμπιακού, οι παίκτες του, αλλά και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία με την σιωπή τους, με αυτή την στάση νομιμοποιούν και υιοθετούν τέτοιες συμπεριφορές.

Είδατε σε όλη την Ευρώπη τις αντιδράσεις των παικτών κατά του ρατσισμού και σε μία χώρα που ήταν το πρότυπο της δημοκρατίας δεν έγινε τίποτα. Καταλαβαίνετε; Δεν είναι ένα αθλητικό θέμα. Είναι ο ρατσισμός. Είναι κάτι μεγαλύτερο.

Σε όλα αυτά είχαμε κι έναν διαιτητή, ο οποίος τιμώρησε κι απέβαλλε τον Ναθάν με έναν κανονισμό, ο οποίος δεν υπάρχει. Δεν ξέρω αν ήθελε να προστατεύσει τον Ολυμπιακό, αλλά το γεγονός είναι ότι έκλεισε τα μάτια σε ένα πολύ σοβαρό θέμα.

Αν το περιστατικό είχε συμβεί στην Γαλλία, να είστε σίγουροι ότι θα είχαν πέσει πολύ ισχυρές ποινές. Για παράδειγμα στο ποδόσφαιρο ή στο μπάσκετ σε ένα ανάλογο παράπτωμα, η ομάδα θα έχανε το εν λόγω παιχνίδι και θα είχε τιμωρηθεί με μονοετή αποκλεισμό. Εδώ, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία φαίνεται ότι θέλει να νομιμοποιεί τέτοια θλιβερά γεγονότα.

Το θέμα δεν είναι πια αθλητικό. Δεν μας ενδιαφέρει η ρεβάνς ή η πρόκριση μπροστά σε αυτό που συνέβη και έμεινε ατιμώρητο. Είναι κάτι πολύ πιο βαθύ. Είναι ο ρατσισμός. Είμαστε στο 2017, δεν μπορούν τέτοια πράγματα να περνάνε έτσι. Δηλαδή κάποιοι έκαναν πλάκα και ήθελαν να διασκεδάσουν με αυτόν τρόπο; Θεέ μου! Εμείς στον επαναληπτικό θα τηρήσουμε όλους του κανόνες του Fair-Play και επειδή στα σπορ όλα γίνονται, θα παλέψουμε για την ανατροπή. Ας αναλογιστούν όμως όλοι στον Ολυμπιακό, τι θα έκαναν σε περίπτωση που έπεφταν οι ίδιοι θύματα ρατσιστικής επίθεσης».

Λίγο μετά την επίσημη απόφαση της CEV, ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε εκ νέου στην γαλλική εφημερίδα «La Nouvelle Republique» και ήταν ακόμα πιο καταγγελτικός: «Μιλώντας από νομικής πλευράς η απόφαση της CEV είναι μία βλακεία. Υπάρχουν δύο διαδικασίες: μία για τους κανονισμούς σε ότι αφορά την αναμέτρηση και η άλλη στα περιστατική. Σε ότι αφορά για την απόφαση σχετικά με τον κανονισμό, δεν υπάρχουν λόγια, είναι μία ντροπή.

Η συλλογιστική της είναι σύμφωνη με τους δικούς μας ισχυρισμούς, όμως χρησιμοποιεί ένα τέχνασμα που αναφέρει ότι η ένστασή μας κατατέθηκε μετά το τέλος του ματς, εν τη απουσία του αρχηγού μας, την ώρα που οι διαιτητές ήταν αυτοί που δεν ήθελαν να την καταθέσουμε κατά τη διάρκεια του αγώνα! Η CEV θέλει να υποβαθμίσει τα περιστατικό ρατσισμού, αλλά κι αυτό είναι σκάνδαλο. Στην Γαλλία οι ρατσιστικές πράξεις, είναι αιτία ποινής. Είμαι πολύ εκνευρισμένος διότι είναι ανυπόφορο να βλέπω το άθλημα που αγαπώ και υπερασπίζομαι επί 50 χρόνια, κάποιους παράγοντες της CEV και τον Ολυμπιακό να δείχνουν τέτοια ανοχή στον ρατσισμό.

Ο Ναθάν δεν έλαβε καμία επιστολή που να του ζητάνε συγνώμη από τους Έλληνες παράγοντες. Αυτό θα ήταν το ελάχιστο, έτσι δεν είναι; Είναι σκανδαλώδες να επικαλείται η CEV ότι δεν υπάρχει κανένας κανονισμός αναφορικά με ρατσιστικές πράξεις, ενώ η ίδια επικαλείται ότι υπερασπίζεται το Fair-Play. Αυτό με αρρωσταίνει. Θα καταθέσουμε έφεση, όμως αυτό απαιτεί χρήματα και δικηγόρους. Υπενθυμίζω ότι μετά από τέτοιες πράξεις στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ και όχι μόνο, η ομάδα μηδενίζεται και τιμωρείται με αποκλεισμό τουλάχιστον ενός χρόνου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Την Τρίτη θα παίξουμε τον επαναληπτικό, διότι δεν έχουμε άλλη επιλογή, αλλά για μένα προσωπικά, αυτό δηλώνει αποδοχή στον ρατσισμό, ειδικά από την στιγμή που η CEV δεν έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση».

«Ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να τιμωρηθεί με ένα χρόνο αποκλεισμό»!
EVENTS