MENU

Μπορεί στην Ελλάδα το θέμα να πέρασε στα ψιλά (η ΕΣΑΠ εν αγνοία των σωματείων εξέδωσε και ανακοίνωση διαψεύδοντας την ρατσιστική επίθεση), ωστόσο τα όσα συμβαίνουν στη Γαλλία δείχνουν πως κάθε άλλο παρά απαρατήρητο έχει περάσει το συμβάν που κατήγγειλε ο Καμερουνέζος ακραίος της Τουρ, Νέιθαν Γουνεμπάινα, όταν αποχώρησε από το γήπεδο κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Ολυμπιακό.

Οι άνθρωποι της Τουρ σκοπεύουν να καταγγείλουν το περιστατικό σε κάθε αρμόδια αρχή ενώ οι αντιδράσεις σε όλα τα γαλλικά γήπεδο δείχνουν τον σάλο που ακολούθησε.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ειδικό σε θέματα βόλεϊ σάιτ το volleyplanet σε όλα τα γαλλικά γήπεδα οι αθλητές έστειλαν μήνυμα συμπαράστασης, υψώνοντας τη γροθιά τους, στον Καμερουνέζο αθλητή της Τουρ, Νέιθαν Γουνεμπάινα, ο οποίος ισχυρίζεται ότι δέχθηκε ρατσιστική επίθεση στο κλειστό του Ρέντη.

Οι βολεϊμπολίστες έπειτα από απόφαση του συνδικαλιστικού τους οργάνου ύψωσαν συμβολικά τη γροθιά τους πριν από τα ματς της αγωνιστικής, κατά κάθε είδους ρατσιστικών πράξεων. Μάλιστα, όσα έχουν συμβεί έχουν θορυβήσει σε υπέρμετρο βαθμό την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία που έχει ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους να καταθέσουν γραπτώς τις τοποθετήσεις τους για τα όσα έλαβαν χώρα στην αναμέτρηση Ολυμπιακός - Τουρ για το Challenge Cup, όπως και στις δυο Ομοσπονδίες.

Δείτε φωτογραφίες από τα γαλλικά γήπεδα...

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fplessisrobinson.volleyball%2Fvideos%2F1654717451274769%2F&show_text=0&width=560

Μπουζέ: «Αλήθεια, πόσο πήγε το μαλλί για αυτή την… προδοσία;»

Ακόμα πιο καταγγελτικός ήταν ο πρόεδρος της Τουρ, Υβ Μπουζέ, ο οποίος μπορεί να μην βρέθηκε στην Αθήνα για να παρακολουθήσει το παιχνίδι ιδίοις όμμασι, ωστόσο ενημερώθηκε από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν. Στη συνέντευξη που παρέθεσε στη γαλλική εφημερίδα La nouvelle republique έριξε τις δικές του βόμβες:

«Βρίσκω αυτό που έγινε εξοργιστικό. Δεν μπορώ να το εκφράσω με λέξεις. Είναι η άρρωστη δεξιά, η έκφραση της ανθρώπινης βλακείας. Ο ρατσισμός είναι ανυπόφορος, μα ο ρατσισμός από την άκρα δεξιά είναι αηδιαστικός. Αμφισβήτησαν την ανθρώπινη υπόσταση ενός αθλητή. Διότι αυτό θέλουν να υποδηλώσουν αυτές οι άναρθρες κραυγές: ότι δεν είσαι άνθρωπος. Δεν τα φανταζόμαστε αυτά, έγιναν, ήρθαμε αντιμέτωποι με ρατσιστικές πράξεις. Νιώθω πληγωμένος για τον Νεϊθάν. Βάζω τον εαυτό μου στην θέση του και σε αυτή της οικογένειάς του. Ωστόσο δεν μπορώ να να σιωπήσω και να αφήσω να περάσει έτσι η συμπεριφορά του διαιτητή και των επισήμων. Σε ότι αφορά τον διαιτητή τον κύριο Τοντόροφ, πρέπει να του αφαιρεθεί δια παντός η σφυρίχτρα. Πως μπορεί να είσαι άνθρωπος και να αντιδράς με αυτό τον τρόπο; Πρέπει να είσαι κι εσύ εμπαθής. Σε ότι αφορά τον παρατηρητή, η συμπεριφορά του ήταν για γέλια, αν δεχθούμε ότι δεν ήταν για κλάματα. Στην Ελλάδα ξέρουμε ότι τέτοια πράγματα συμβαίνουν και παρόλα αυτά η CEV έβαλε έναν Έλληνα παρατηρητή. Συν τοις άλλοις υπάρχουν κανονισμοί. Το παιχνίδι έπρεπε να διακοπεί. Με άλλα λόγια έχουμε έναν διαιτητή, έναν παρατηρητή κι έναν πρόεδρο ομάδας που είτε δεν ξέρουν τους κανονισμούς είτε δεν θέλουν να τους αποδεχθούν. Υπάρχουν όμως κι άλλα πράγματα που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε. Αν αθροίσουμε τα διαιτητικά λάθη σε αυτή την αναμέτρηση, τότε βρίσκουμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Τι κάνει άραγε η CEV; Είναι κάτι απαράδεκτο. Ο διαιτητής μας χρέωσε αμέτρητες φορές με παράβαση λάθος θέσεων, γιατί προφανώς είναι γνωστό ότι εμείς στην Τουρ είμαστε ηλίθιοι και δεν ξέρουμε να είμαστε στις σωστές θέσεις στο γήπεδο. Αλήθεια, πόσο πήγε το μαλλί για αυτή την… προδοσία; Πρέπει να αναρωτηθούν όλοι.».

Ο δημοσιογράφος αναφέρει πως οι διαιτητές πληρώνονται τοις μετρητοίς στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα από την γηπεδούχο ομάδα και ο πρόεδρος απαντά: «Αυτό προφανώς απαντά στις ερωτήσεις σας».

«Παραδειγματική τιμωρία του Ολυμπιακού»

Σε ότι αφορά τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η Τουρ, ο Υβ Μπουζέ ήταν ξεκάθαρος:

«Είτε η CEV θα αναλάβει τις ευθύνες της με μία πραγματική τοποθέτηση για να καταδικάσει τα συμβάντα, μία παραδειγματική τιμωρία του Ολυμπιακού και του διαιτητή είτε θα ακολουθήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας να κινηθούμε δικαστικά. Η ομάδα μας είχε φθορά. Εμείς πουλάμε στους χορηγούς μας το βόλεϊ, ένα σπορ με σεβασμό στις αξίες, το Fair-play, την άμιλλα. Αντιθέτως, όσοι ταξίδεψαν με την ομάδα στην Αθήνα, είδαν αυτή τη σκηνή. Φυσικά και έχουμε χορηγούς που μας ρώτησαν τι έγινε και ζήτησαν εξηγήσεις.

Η CEV ξέρει πολύ καλά να μας βάζει περιοριστικούς κανόνες, αλλά ξεχνάει ποιός μας δίνει το μπάτζετ. Εμείς θα πολεμήσουμε, κυρίως για τον Νεϊθάν. Η ομάδα έχει ζητήσει από την πειθαρχική επιτροπή να μην τιμωρήσει τον Νεϊθάν για τον προσεχή αγώνα των ευρωπαϊκών κυπέλλων. Θέλουμε να κάνουμε αναπαράσταση των γεγονότων για να γλιτώσουμε την τιμωρία του παίκτη. Επιπλέον η γαλλική ομοσπονδία βόλεϊ και το Υπουργείο των Σπορ παίζουν τον ρόλο του μεσάζοντα. Αν ήμουν στη θέση τους, θα ζητούσα την τιμωρία τόσο του γηπέδου, όσο και του διαιτητή.

Μου τηλεφώνησε προσωπικά ο πρόεδρος της ομοσπονδίας και βρήκα την πράξη του πολύ όμορφη. Δείχνει το αληθινό και σκληρό μήνυμα που θέλουν να περάσουν κατά του ρατσισμού, θέλοντας να αναγκάσουν την CEV να αντιδράσει. Ακόμα κι αν γίνει αυτό όμως, δεν πρόκειται να σβήσει την αποτρόπαια πλευρά όσων συνέβησαν. Σε ότι αφορά τον επαναληπτικό της 19ης Δεκεμβρίου, σε ότι αφορά το αθλητικό κομμάτι, θα τους καλωσορίσουμε. Δεν τίθεται καν ερώτημα για το αν θα τηρήσουμε το fair-play. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο. Θα μείνουμε στα πλαίσια της νομιμότητας, αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε το παραμικρό από τους παίκτες του Ολυμπιακού που αντέδρασαν ως δειλοί και δεν υπερασπίστηκαν έναν συναθλητή τους. Από την στιγμή που δεν αντέδρασαν, σημαίνει ότι αποδέχθηκαν και νομιμοποίησαν αυτές τις πράξεις. Οι δειλοί δεν έχουν δικαίωμα στην ησυχία. Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε αυτό που έγινε την Τετάρτη στην Αθήνα είναι μία παραβατική συμπεριφορά εναντίον όλης της Γαλλίας».

Δείτε τι είχε γίνει στο Ρέντη...

http://www.youtube.com/embed/x9FJrGtGL0M?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
Σάλος στη Γαλλία: Υψωμένες γροθιές και δηλώσεις-φωτιά για ρατσισμό στο Ρέντη (pics)
EVENTS