Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης, που είχε ανέβει στο βάθρο του Παρισιού το 2024, κάνει τα πρώτα του βήματα στον νέο Ολυμπιακό κύκλο με στόχο τους Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028.
Μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο, αναφέρθηκε στη νέα του καθημερινότητα, που περιλαμβάνει επιστροφή στις προπονήσεις, εντατική προετοιμασία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2025 στη Βουδαπέστη, αλλά και... μαθήματα ελληνικών, που –όπως λέει με χαμόγελο– του φαίνονται πιο δύσκολα και από τις αναμετρήσεις στο τατάμι.
Με τον προπονητή του, Νίκο Ηλιάδη, έχουν χαράξει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, ώστε η αγωνιστική του κορύφωση να έρθει στον κατάλληλο χρόνο.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Θοδωρή Τσελίδη:
Επέστρεψες στο βάθρο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Πήρες το χάλκινο μετάλλιο στο Grand Slam της Αστάνα. Πώς νιώθεις; «Χαρούμενος που επέστρεψα στο βάθρο. Ακόμα δεν βρίσκομαι σε πολύ καλή φόρμα. Σε αυτό το τουρνουά ήμουν λίγο τυχερός, αλλά είμαι χαρούμενος που πήρα το πρώτο μου μετάλλιο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τώρα χρειάζεται να προετοιμαστώ πολύ καλύτερα γιατί η φόρμα μου δεν είναι καλή».
Έχουν περάσει εννέα μήνες από το Παρίσι μέχρι σήμερα. Πώς ήταν αυτή η περίοδος για εσένα; «Ήταν δύσκολη. Είχα μια μακρά περίοδο ξεκούρασης. Περίπου πέντε μήνες δεν έκανα τίποτα, οπότε προπονούμαι τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Τους δύο πρώτους ήμουν σε χαλαρούς ρυθμούς και τους δύο τελευταίους επέστρεψα σε κανονικούς ρυθμούς προπόνησης. Αυτή η περίοδος περιελάμβανε ταξίδια και διάβασμα στα ελληνικά. Ήμουν πιο αφοσιωμένος σε αυτό, παρά στις προπονήσεις και στην προετοιμασία. Τώρα πρέπει να τα συνδυάσω και τα δύο. Το να μάθω ελληνικά και την προπόνηση».
Κάνεις μαθήματα ελληνικών δύο φορές την εβδομάδα; Πώς πηγαίνουν; «Ναι, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα. Το να συνδυάσω το χρόνο των μαθημάτων με την προπόνηση είναι λίγο δύσκολο, οπότε τώρα τις περισσότερες φορές κάνω μαθήματα ελληνικών δύο φορές την εβδομάδα. Πριν που δεν έκανα προπονήσεις είχα τρεις και τέσσερις φορές την εβδομάδα μάθημα».
Η εκμάθηση ελληνικών είναι κάτι που σε δυσκολεύει; «Είναι πολύ δύσκολο για μένα. Πολύ δυσκολότερο από το Τζούντο. Η δασκάλα μου στέκεται περισσότερο στη γραμματική. Μου λέει “πρέπει να μάθεις να μιλάς γραμματικά σωστά”. Οπότε κάνουμε τις περισσότερες φορές γραμματική και μετά όπως λέει θα ξεκινήσουμε να μιλάμε. Για την ώρα μου μαθαίνει τη γραμματική. Είναι πολύ δύσκολο κομμάτι. Όλα αυτά τα “στην”, “στον”, “τους”, είναι πολύ δύσκολο να τα θυμάμαι. Δεν περίμενα να είναι τόσο δύσκολο».
Λένε ότι τα ελληνικά είναι τα… κινέζικα της Ευρώπης: «(Γέλια) Ναι, ναι… Είναι τρελό. Είναι ασύγκριτο. Τα αγγλικά σε σύγκριση με τα ελληνικά είναι η πιο εύκολη γλώσσα».
Ποιοι είναι οι στόχοι σου μέχρι το τέλος του 2025; «Το βασικό πλέον είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα, οπότε η προσοχή μου είναι σε αυτό το τουρνουά. Θα προσπαθήσω να φτάσω σε ένα μετάλλιο. Έχω ένα μήνα μπροστά μου και θα προσπαθήσω να φορμαριστώ και ελπίζω να πάρω ένα μετάλλιο εκεί. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος στόχος μου».
Το 2026 ξεκινάει η περίοδος Λος Άντζελες 2028. Το σκέφτεσαι ή είναι νωρίς ακόμα; «Είναι ακόμα λίγο νωρίς, αλλά φυσικά όλη η προσοχή και ο στόχος όλων αυτών των τεσσάρων ετών είναι η προετοιμασία για τους Αγώνες του Λος Άντζελες. Θα προσπαθήσω να βάλω όλη μου την ενέργεια και την θέληση σε αυτή την περίοδο, στα τελευταία δύο χρόνια. Γι' αυτό τον λόγο είχα και τόσο μεγάλη περίοδο ξεκούρασης. Για ένα εξάμηνο ξεκουράστηκα για να είμαι έτοιμος πνευματικά και σωματικά για τον επόμενο κύκλο και ειδικά για τα δύο τελευταία χρόνια, που είναι και τα πιο σημαντικά για την προετοιμασία εν όψει του Λος Άντζελες».
Μετά το μετάλλιο που πήρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι έχει ανέβει ο πήχης; Πιέζεις πολύ περισσότερο τον εαυτό σου; «Τώρα καταλαβαίνω ότι πρέπει να πιέσω τον εαυτό μου δύο φορές παραπάνω από το σύνηθες. Όχι ακόμα, γιατί προέρχομαι από μεγάλη περίοδο ξεκούρασης. Ξεκινάω σιγά-σιγά για να βάλω όλη μου την προσπάθεια την τελευταία στιγμή. Στο τζούντο χρειάζεσαι το σωστό timing. Χρειάζεται να βρεθείς στην καλύτερη φόρμα την κατάλληλη στιγμή. Γι' αυτό το λόγο θα ξεκινήσω να προπονούμαι στο εκατό τοις εκατό πολύ σύντομα. Δεν ξεκουράστηκα και ο προπονητής μου, ο Νίκος Ηλιάδης, μου είπε ότι χρειάζομαι ξεκούραση πνευματική και σωματική. Γι' αυτό τον λόγο η στόχευσή μας είναι στα τελευταία δύο χρόνια του ολυμπιακού κύκλου».
Ίσως μπορούμε να επαναλάβουμε την συνέντευξη στα ελληνικά τώρα… «Στα ελληνικά είναι δύσκολο… Σε λιγότερο από μία ώρα έχω μάθημα οπότε μπορούμε να προετοιμαστούμε γι' αυτό. Έχουμε τον αόριστο σήμερα...»