MENU

Το SDNA τον ρώτησε μετά τον προημιτελικό με τον Γιάνικ Σίνερ αν παίρνει κίνητρο από το γεγονός ότι πολύς κόσμος τον είχε υποτιμήσει μετά το μέτριο περσινό φινάλε του. Και απάντησε με ειλικρίνεια:

«Δεν είχα και τα καλύτερα αποτελέσματα, το έχω πει και από μόνος μου. Το δεύτερο μισό της χρονιάς δεν ήταν και το ιδανικότερο. Ήταν και κάποια άλλα πράγματα που με κράτησαν πίσω. Ήμουν σε πολύ κακό σημείο ψυχολογικά με τον τραυματισμό τους τελευταίους 3-4 μήνες. Επικρατούσε ένα χάος μέσα στο κεφάλι μου. Τώρα προσπαθώ να το αποφύγω, να μη σκέφτομαι, διότι δεν πέρασα και τους καλύτερους μήνες. Είμαι χαρούμενος με αυτή την αλλαγή, που έχω βρει τα πατήματά μου και που βρίσκομαι σε μια καλή πνευματική κατάσταση, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή».

Ο Στεφ ρωτήθηκε και για την εξαιρετική σημερινή του εμφάνιση, η καλύτερη των τελευταίων μηνών. «Οφείλεται στην καλή προετοιμασία, είχα σωστές προθέσεις, πήγα να παίξω επιθετικό τένις και αυτό μου έδωσε μεγάλο προβάδισμα. Είχα καλή αίσθηση τι πήγαινα να κάνω και είχε καθαρό πλάνο για το τι θα ακολουθήσω και τις θα αποφύγω».

Εξήγησε επίσης τι εννοεί όταν μιλάει για ταπεινότητα. «Είναι σημαντικό στοιχείο σε κάθε αθλητή, διότι πολλοί θεωρούν ότι δεν μπορεί να τους πειράξει κανείς, βλέπουν τον εαυτό τους ψηλότερα από ό,τι πρέπει να είναι. Σε μια διοργάνωση σαν αυτή είναι σημαντικό να μείνεις με το κεφάλι κάτω και να συνεχίσεις να κάνεις τη δουλειά σου παρά τις νίκες και τις καλές εμφανίσεις. Μέχρι να φτάσεις στο τέλος της προσπάθειας δεν έχει γίνει δουλειά. Πρέπει να συνεχίσεις να δουλεύεις και να έχεις μεγάλα όνειρα, ακόμα και στις μέρες που έχεις ρεπό και δεν αγωνίζεσαι».

Σχολίασε και την παρουσία των Ελλήνων junior στη Μελβούρνη: «Αισθάνομαι περηφάνεια που βρίσκονται εκεί που βρίσκονται και προσπαθούν να φτάσουν και αυτοί στα όνειρά τους. Τους γνώρισα, πέρασα λίγο χρόνο μαζί τους, όσο μπορούσα. Είναι φανταστικό που βρίσκονται στη θέση που ήμουν κι εγώ όταν αγωνιζόμουν εδώ ως junior και έχουν ένα όραμα που θέλουν να πραγματοποιήσουν».

Τι τους συμβουλεύει; «Ο δρόμος είναι μεγάλος και αυτή είναι μόνο η αρχή. Τους εύχομαι ό,τι καλύτερο. Για τη Μιχαέλα που τα πάει πολύ καλά μέχρι στιγμής, της εύχομαι να παίζει με θράσος και να παλεύει κάθε ματς».

Αναφέρθηκε, τέλος, στη συνεργασία του με τον Φρανκ, τον γιατρό του. «Ήταν επώδυνη κατάσταση, οι πρώτες εβδομάδες ήταν δύσκολες. Έπιασα ρακέτα σχετικά αργά. Ήμουν σε συνεχή επαφή μαζί του και ήρθε και ο ίδιος στο Ντουμπάι. Είναι καλό που έχω δεθεί μαζί του, είναι ένας άνθρωπος που είναι και φίλος τώρα».

Ο Τσιτσιπάς, φυσικά, μίλησε και στα αγγλικά...

Για την ταπεινότητα που ανέφερε και στο court: «Όταν χορεύεις και πας καλά, έχεις μια τάση να δοξάζεις τον εαυτό σου, σαν να είσαι ανίκητος. Είναι σημαντικό να παραμένεις προσγειωμένος και να θυμίζεις στον εαυτό σου ότι είσαι ένας άνθρωπος που στοχεύεις σε κάτι σπουδαίο. Ότι πας προς αυτή την κατεύθυνση και κάνεις ό,τι μπορείς για να γίνεις σπουδαίος. Η τελειότητα δεν υπάρχει, αλλά μπορείς να φτάσεις κοντά».

Για το αν ο τραυματισμός τον έκανε να είναι πιο ταπεινός: «Οι τραυματισμοί μού έχουν μάθει πολλά πράγματα. Μου έμαθαν να είμαι υπομονετικός και να προετοιμάζομαι καλύτερα, να παίρνω χρόνο να αναλύω και να επανεξετάζω μερικά πράγματα στη ζωή. Το να έχεις το προνόμιο να μπορείς να προπονείσαι κάθε μέρα και να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που ενδιαφέρονται για σένα έχει υποτιμηθεί. Η ταπεινότητα προέρχεται από την καθημερινή ζωή σου, από το να μην θεωρείς τον εαυτό σου πάνω από τους άλλους, διότι είμαστε όλοι ίσοι».

Για την απόδοσή του στον σημερινό αγώνα: «Ήταν το πιο σταθερό μου παιχνίδι στο τουρνουά, πολύ καλύτερο από τις προηγούμενες εμφανίσεις μου».

Για τον Σίνερ: «Ήξερα ότι θα έπαιζα έναν αντίπαλο που ήταν πεινασμένος και ήθελε παίξει το καλύτερό του τένις. Φαινόταν on fire και έδινε το 100% του στα προηγούμενα ματς. Εγώ ήμουν πωρωμένος να βγάλω το καλύτερό μου εαυτό και προσπάθησα να ανεβάσω όσο το δυνατόν περισσότερο το επίπεδό μου, ήξερα ότι έπρεπε να το κάνω από νωρίς».

Για επίπεδα συγκέντρωσής του: «Είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος και είμαι αποφασισμένος να παραμείνω έτσι. Είναι μέρος του παιχνιδιού μου».

https://www.youtube.com/watch?v=lCmpQdQqIP8&ab_channel=AustralianOpenTV

 

Τσιτσιπάς: «Ήμουν σε άσχημη κατάσταση, τώρα απολαμβάνω κάθε στιγμή» (vid)
EVENTS