MENU

Ο αριστερόχειρας Ισπανός, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα διεκδικούσε αυτές τις μέρες στο Παρίσι τον 20ο Grand Slam τίτλο του, μίλησε σε επιλεγμένο γκρουπ δημοσιογράφων για την πιθανή επιστροφή στη δράση και φάνηκε αρκετά επιφυλακτικός.

«Αν με ρωτούσατε σήμερα αν θέλω να πάω στη Νέα Υόρκη για ένα τουρνουά τένις, θα έλεγα "όχι, δεν θα το κάνω"», είπε αρχικά όταν ρωτήθηκε για την (σοβαρή) πιθανότητα διεξαγωγής του US Open (31/8). «Σε δύο μήνες δεν ξέρω πώς θα βελτιωθεί η κατάσταση. Μακάρι να είναι όλα στο σωστό δρόμο, διότι η USTA θέλει ένα ασφαλές event. Το ίδιο και η γαλλική ομοσπονδία, θέλουν να κάνουν τη διοργάνωση αν όλοι είναι ασφαλείς. Είμαι σίγουρος ότι θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή για να βεβαιωθούν ότι το τουρνουά θα παιχτεί κάτω από ασφαλείς συνθήκες. Αν όχι, δεν έχει νόημα κατά τη γνώμη μου. Πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και να στείλουμε το ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία και να είμαστε το θετικό παράδειγμα».

Η Νέα Υόρκη, βέβαια, έχει και άλλα θέματα τώρα, εξαιτίας της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ. «Όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι και αυτοί που θέλουν έναν καλό και ειρηνικό κόσμο, είμαστε ενάντια στον ρατσισμό, τη φτώχεια, όλα τα απαίσια πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο πιο συχνά από ό,τι θα θέλαμε. Όταν, βέβαια, βλέπεις όλες αυτές τις καταστροφές στους δρόμους η αίσθησή μου είναι πως αυτός δεν είναι τρόπος να διαμαρτυρηθείς. Δεν είναι καλό παράδειγμα. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά πιστεύω πολύ στον άνθρωπο και πραγματικά πιστεύω ότι θα διορθώσουμε τα προβλήματα. Όλα χρειάζονται χρόνο. Όλες οι βελτιώσεις στην ιστορία, στην ανθρώπινη ιστορία, έχουν πάρει χρόνο, αλλά πηγαίνουμε προς τα εκεί. Να είμαστε όλοι το ίδιο, να έχουμε τις ίδιες ευκαιρίες, τα ίδια δικαιώματα προστασίας».

Και συνέχισε: «Σίγουρα αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο, αλλά αυτή είναι η κατάσταση. Η βία και η πανδημία έχουν δημιουργήσει ένα δύσκολο κλίμα. Πρέπει να μείνουμε ήρεμοι, να σεβόμαστε τους πάντες, να ζούμε μαζί ειρηνικά. Σέβομαι κάθε άποψη και κάθε πράγμα που δεν συνδέεται με τη βία, διότι η βία φέρνει καταστροφές».

Επιστρέφοντας στην... επιστροφή του tour, ο Ράφα θεωρεί τα τουρνουά πρέπει να ξεκινήσουν μόνο όταν όλοι οι παίκτες θα μπορούν να ταξιδέψουν. «Αν οι διοργανώσεις δεν είναι ασφαλείς και δίκαιες - και όταν λέω δίκαιες εννοώ ότι οι παίκτες από κάθε μέρος του κόσμου θα έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν - τότε δεν γίνεται να παίξουμε τένις, αυτή είναι η δική μου αίσθηση. Πρέπει να επιστρέψουμε όταν όλοι οι παίκτες από όλες τις χώρες μπορέσουν να ταξιδέψουν κάτω από ασφαλείς συνθήκες. Αν δεν γίνει αυτό, τότε μάλλον εγώ θα παίξω, όμως θα αισθανόμουν ότι δεν είμαστε 100% σωστοί και θέλω το σπορ μου να είναι 100% δίκαιο και σωστό, ειδικά κάτω από αυτές τις συνθήκες».

we need to come back when all the players from all the countries of the world are able to travel under safe circumstances. If not, in my personal opinion, we will come back, yes, and I probably will play, maybe yes, but my feeling will be that we are not being 100 per cent correct and I want to see my sport 100 per cent fair and correct, especially under these circumstances.

Τι θα κάνει, λοιπόν, αν όντως γίνει η επανεκκίνηση; «Όταν έρθει η ώρα να αποφασίσω, θα το κάνω μαζί με την ομάδα μου. Όταν έρθει η ώρα, θα πάρουμε αποφάσεις για το τι είναι καλό για το τένις μου, το μέλλον μου και το σώμα μου». 

Ανησυχεί για την κατάστασή του; «Τα τελευταία δύο χρόνια έχω μάθει να παίζω καλό τένις χωρίς να χρειάζομαι να παίξω πολλά παιχνίδια. Νομίζω ότι μπορώ να βρω τον τρόπο να αγωνιστώ στο πιο υψηλό επίπεδο, χωρίς να έχω παίξει πολλά ματς πριν»

Ο θρυλικός Ισπανός, που έγινε χθες 34 ετών, επανέλαβε ότι άλλα πράγματα, εκτός τένις, έχουν μεγαλύτερη σημασία. «Αυτό που με ανησυχεί είναι η επιστροφή στην κανονική ζωή, στην υγιή ζωή και υγιεινή κατάσταση για τους περισσότερους ανθρώπους. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την υγεία και την ειρήνη. Και σήμερα δεν είμαστε σε θέση να απολαύσουμε αυτά τα δύο».

 

 

Ναδάλ: «Αυτή τη στιγμή δεν θέλω να πάω στη Νέα Υόρκη να παίξω τένις»
EVENTS