MENU

Στην αρχή της συνέντευξης τύπου ο Στεφ ρωτήθηκε αν όταν έχασε το τρίτο σετ σκέφτηκε ότι ο Γιάνικ Σίνερ αποκλείστηκε πέρυσι από τον ίδιο αντίπαλο και μάλλον... αιφνιδιάστηκε: «Ωχ, αλήθεια; Το ξέχασα! Είναι καλό που δεν το ήξερα!».

Στη συνέχεια μίλησε για την αναμέτρηση με τον Γερμανό: «Είναι μια περίπλοκη κατάσταση, να βλέπεις τον εαυτό σου να κερδίζει με 2-0 σετ, να παίζεις υπέροχο τένις, να εκτελείς τέλεια ένα σχέδιο παιχνιδιού. Ο αντίπαλός σου να φαίνεται σαν να είναι εκτός ελέγχου και ξαφνικά να επιστρέφει από toilet break, να αρχίζει να παίζει πολύ καλά, να είναι πωρωμένος. Δεν συμβαίνει κάτι που συμβαίνει συχνά όταν βλέπεις έναν αντίπαλο να είναι πωρωμένος στο τρίτο σετ, όταν είναι πίσω με 2-0, αντί για τα δύο πρώτα σετ. Ήταν ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο και η πλοκή άλλαξε. Αρχίσαμε να παίζουμε man to man με την ίδια ένταση και την ίδια συχνότητα, κατά κάποιον τρόπο. Το τάι μπρέικ δεν ήταν πραγματικά τόσο ευχάριστο για μένα. Αλλά έχω περάσει από τέτοιες καταστάσεις στο παρελθόν και είναι πολύπλοκο να τις αντιμετωπίσω. Ένα πράγμα που δεν θέλεις να συμβεί είναι να χάσεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σoυ. Αυτό είναι κάτι που μπορεί πραγματικά να είναι μια μεγάλη απειλή όταν αρχίσεις να χάνεις τον έλεγχο των συναισθημάτων του και αρχίζεις να υπεραναλύεις την κατάσταση, να λες πώς συνέβη αυτό, όλα φαίνονταν υπό έλεγχο και τώρα δεν είναι. Αλλά στην περίπτωσή μου, ήξερα ότι πλησιάζω. Μπρέικ του σερβίς στο χώμα φυσικά και είναι πλεονέκτημα, αλλά δεν είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα. Μπορώ ακόμα να το παλέψω. Νομίζω ότι αυτό που έκανα εκεί ήταν να προσπαθήσω να ηρεμήσω με την κατάσταση και ίσως να αποδεχτώ αυτό που συμβαίνει. Η αποδοχή ήταν αυτό που με βοήθησε να ξεφύγω από αυτή την κατάσταση και να ξαναβρώ το δρόμο για τη νίκη».

Η αλήθεια είναι ότι θα προτιμούσε να μην ξοδέψει μεγάλη ενέργεια, όμως ο Στέφανος αποδέχεται την κατάσταση και κοιτάει μπροστά. «Είναι καταστάσεις που μερικές φορές δεν είναι υπό τον έλεγχό σου. Έχεις έναν αντίπαλο στην άλλη πλευρά του φιλέ, και δεν είναι κάτι που μπορείς ολοκληρωτικά να ελέγξεις. Αυτό που προσπαθώ και κάνω είναι να απαντάω στις διαφορετικές απειλές και το παιχνίδι που έρχεται από την άλλη πλευρά του φιλέ και να προσαρμοστώ σε εκείνες τις καταστάσεις ή τις τακτικές που μπορεί να προσπαθούν να δημιουργήσουν εναντίον μου. Φυσικά θέλεις να εξοικονομήσεις ενέργεια και να εξοικονομήσεις συγκέντρωση για τη δεύτερη εβδομάδα, πιθανότατα για ματς των πέντε σετ. Είμαι, όμως, χαρούμενος που ξέφυγα από αυτή την άσχημη κατάσταση που αντιμετώπισα αργότερα κατά τη διάρκεια του αγώνα και είχα μια μεγάλη επιστροφή, ήμουν πολύ υπομονετικός με τον εαυτό μου και αντιμετώπισα τα συναισθήματά μου. Δεν μπορώ παρά να είμαι περήφανος γι' αυτό. Είμαι χαρούμενος που δεν μπήκα σε μια περιπέτεια του πέμπτου σετ, όπως μου αρέσει να την αποκαλώ, και δεν βρέθηκα ίσως σε καταστάσεις όπου ξαφνικά βλέπεις μια άλλη εξέλιξη στον αγώνα».

Αναφέρθηκε, τέλος, στο toilet break του αντιπάλου του μετά το δεύτερο σετ και παραδέχτηκε ότι δεν τον επηρέασε: «Είναι μια διαφορετική πρόκληση από μόνη της, γιατί ένα πράγμα που μπορεί να συμβεί και πιθανότατα θα συμβεί είναι ότι θα χάσεις την ορμή σου και θα χάσεις το ρυθμό που χτίζεις προς το ματς. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να έχεις, η μεγαλύτερη δύναμη που μπορείς να έχεις εκείνη τη στιγμή είναι να το αντιμετωπίσεις με ψυχραιμία και να αποδεχτείς ότι ο αντίπαλος θέλει να προσπαθήσει να φύγει από το γήπεδο, να αφιερώσει χρόνο για τον εαυτό του και να ανασυγκροτηθεί, να μπει πίσω στο γήπεδο ίσως με διαφορετική νοοτροπία ή με μια πιο φρέσκια οπτική για το τι συμβαίνει έξω στο γήπεδο. Προσπαθώ να μην το πολυσκέφτομαι, γιατί ξέρω ότι μπορεί να με βλάψει, οπότε στην περίπτωσή μου, φυσικά δέχομαι, ας πω αντέχω ό,τι πρόκειται να συμβεί όταν ο τύπος επιστρέψει από το toitel break. Περιμένω πολύ καλύτερη ποιότητα τένις από την πλευρά του.Δεν νομίζω ότι διέκοψε κάτι σήμερα, για να είμαι ακριβής και ειλικρινής. Δεν νομίζω ότι είχε καμία επίδραση στο παιχνίδι, γιατί και οι δύο κρατήσαμε σερβίς μέχρι το 6-6 στο τρίτο σετ, οπότε σίγουρα δεν έγινε καμία αλλαγή κατά τη διάρκεια του αγώνα».
 

Τσιτσιπάς: «Έλεγξα τα συναισθήματά μου»