MENU

Το 60% των Αμερικανών εργαζόμενων σύμφωνα με το “Wired” είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως, το ίδιο και 4 στους 10 κατοίκους του Λονδίνου. Την ίδια στιγμή όμως, δύσκολα βρίσκεις ανθρώπους που θα δέχονταν να το κάνουν αυτό, εφόσον η εταιρεία τους αποφάσιζε να τους μειώσει τον μισθό -κάτι απολύτως λογικό.

Και στους τεχνολογικούς κολοσσούς, έχει συμβεί το εξής παράδοξο. Πολλοί υπάλληλοι δέχτηκαν τη μείωση μισθού προκειμένου να δουλεύουν απ’ το σπίτι, αλλά παράλληλα, η δυσαρέσκεια που τους γέμισε η απόφαση της εταιρείας, τους έχει οδηγήσει να ψάχνουν στα κρυφά νέα δουλειά.

Αυτό συνέβη και με έναν ανώτερο software engineer της Google, ο οποίος μετακόμισε σε ένα νέο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Θέλει να συνεχίσει να εργάζεται για την εταιρεία εξ αποστάσεως, αλλά η μείωση μισθού που θα έπρεπε να αποδεχτεί προκειμένου να συνεχίσει έτσι, θα ισοδυναμούσε με απώλεια τεσσάρων ετών από αυξήσεις μισθών.

“Οποιαδήποτε μείωση μισθού είναι απαράδεκτη και παρουσιάζεται ως τελεσίδικη πρόταση”, ισχυρίστηκε στο "Wired". "Η Google μάς λέει ότι ‘σε όποιον δεν του αρέσει, μπορεί να φύγει’. Λατρεύω τη δουλειά μου, αλλά αυτή είναι μια άθλια τακτική”.

Αυτός ο άνθρωπος, που έχει προτιμήσει να κρατήσει την ανωνυμία του, δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι πρόκειται να κάνει. Έτσι κι αλλιώς, η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού έχει καθυστερήσει τα σχέδια της Google για επιστροφή όλων των υπαλλήλων της στα γραφεία τους, γεγονός που του έδωσε επιπλέον χρόνο για να εξετάσει τις επιλογές του.

Ωστόσο, οι συνάδελφοί του που έχουν υποβάλει αίτηση για να συνεχίσουν την τηλεργασία, έχουν ήδη δει τις αποδοχές τους να μειώνονται, παρά το γεγονός ότι ολόκληρη η εταιρεία εξακολουθεί να εργάζεται σε καθεστώς τηλεργασίας.

Απ’ την άλλη μεριά, η Laura de Vesine, πρώην -πια- engineer της Google, δεν κάθισε να το πολυεξετάσει. Έφυγε από την εταιρεία νωρίτερα μέσα στη χρονιά, με το που της είπαν ότι η αμοιβή της θα μειωνόταν κατά 25%.

“Υπήρξε μια συζήτηση σχετικά με τη μεταφορά της ομάδας μας στη Βόρεια Καρολίνα, κάτι που θα μας μείωνε τον μισθό κατά 15%", δηλώνει, κάτι που στη αρχή της φάνηκε λογικό. Στη συνέχεια όμως ανακοίνωσαν ότι στην πραγματικότητα η μείωση θα ήταν 25%.

“Θύμωσα πολύ και άρχισα να αναρωτιέμαι γιατί θα έπρεπε να έχω έστω και 15% περικοπή στο μισθό μου. Τι είναι αυτό που κάνει τη δουλειά μου να αξίζει λιγότερο σε κάποια άλλη τοποθεσία, σε κάποια άλλη πόλη των ΗΠΑ;”.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο παράπονο των υπαλλήλων που έρχονται αντιμέτωποι με αντίστοιχες περικοπές μισθών: από πού και ως πού κάτι τέτοιο είναι δίκαιο; Μπορεί η τηλεργασία να σημαίνει ότι μπορείς να μείνεις σε περιοχή με χαμηλότερο κόστος ζωής, και χωρίς να χαλάς λεφτά για τη μετακίνηση, αλλά την ίδια στιγμή αυτό μπορεί να σημαίνει και πιο τσιμπημένους λογαριασμούς—ειδικά αν για παράδειγμα χρειάζεται κάποιος internet υψηλής ταχύτητας σε μια περιοχή που δεν το υποστηρίζει.

Απ’ τη δικής της μεριά η Google, μέσω ενός εκπροσώπου της εξήγησε ότι η εταιρεία πάντοτε πλήρωνε τους υπαλλήλους της με βάση την τοποθεσία τους, και με βάση τους μισθούς που συνηθίζονταν στο μέρος που επέλεγαν να ζουν. Όχι και πολύ πειστικό επιχείρημα είναι η αλήθεια.

Απ' την άλλη μεριά, εταιρείες όπως η Reddit και η Zilow έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν τον αντίθετο δρόμο και να μην κάνουν περικοπές σε όσους επιλέξουν τη μόνιμη τηλεργασία. Μένει να δούμε ποια λογική θα επικρατήσει και στις υπόλοιπες μεγάλες εταιρείες, λογική που θα δείξει τον δρόμο και στις μικρότερες ανά τον κόσμο.

Πηγή: news247.gr

Μειώνει και η Google μισθούς υπαλλήλων - Ποιους αφορά το «κούρεμα» που προκάλεσε δυσαρέσκεια