MENU

Η πρόεδρος της αμερικανικής βουλής, Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε την Ταϊβάν παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Κίνας . Έφτασε χθες στην Ταϊπέι και καλωσορίστηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Τζόζεφ Γου, προτού το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδικάσει αμέσως την επίσκεψη, αποκαλώντας την «σοβαρή περιφρόνηση της Κίνας». Η Κίνα έχει ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες κατά της Ταϊβάν, ως αντίδραση σε αυτή την επίσκεψη, με όλους τους συμβολισμούς που την συνοδεύουν.

Η Ταϊβάν κατασκευάζει το 60% των ημαγωγών στον κόσμο. Όποτε μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συνέβαινε εάν ξαφνικά αυτή η παραγωγή σταματούσε σε μια ενδεχόμενη εισβολή της Κίνας.

Η σημασία των μικροτσίπ στην παγκόσμια αγορά και ο ρόλος της Ταϊβάν

Τα μικροτσίπ ή ελληνιστί «ημιαγωγοί», αποτελούν ζωτικό μέρος της τεχνολογίας στην ψηφιακή εποχή. Από βασικές λειτουργίες ενός αυτοκινήτου, όπως οι αισθητήρες των φρένων, μέχρι τα smartphone, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τις τηλεοράσεις και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, όλα-μα όλα, έχουν ανάγκη τους ημιαγωγούς για να λειτουργούν. Όσο λοιπόν βαδίζει ο κόσμος στην ψηφιακή εποχή, τόσο μεγαλώνει η ανάγκη για περισσότερα, μικρότερα και αποτελεσματικότερα μικροτσίπ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Daily Mail, oι ειδικοί είπαν ότι το πιο προηγμένο εργοστάσιο τσιπ στον κόσμο στο νησί θα μπορούσε να καταστεί «μη λειτουργικό», βυθίζοντας την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα μικροτσίπ στο χάος. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε παγκόσμια έλλειψη σε κινητά τηλέφωνα smartphone, υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά μέσα και λειτουργίες.

Ένας πόλεμος μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας θα είχε μόνο ηττημένους

Ο κατασκευαστής μικροτσιπ της Apple, η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), προειδοποίησε ότι ένας πόλεμος μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας θα είχε μόνο ηττημένους, προκαλώντας σοβαρή οικονομική αναταραχή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο πρόεδρος της TSMC, Μαρκ Λιου δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το εργοστάσιο παραγωγής μικροτσίπ, το οποίο είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει εάν οι Κινέζοι εισέβαλαν.

Δήλωσε συγκεκριμένα στο CNN: «Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει το TSMC με τη βία. Εάν προχωρήσεις με στρατιωτική δύναμη, εάν εισβάλλεις, θα καταστήσεις το εργοστάσιο της TSMC μη λειτουργικό».

«Επειδή πρόκειται για μια τόσο εξελιγμένη μονάδα παραγωγής, εξαρτάται από τη σύνδεση σε πραγματικό χρόνο με τον έξω κόσμο, με την Ευρώπη, με την Ιαπωνία, με τις ΗΠΑ, από τα υλικά μέχρι χημικές ουσίες έως τα ανταλλακτικά και το λογισμικό, τη μηχανική και τη διάγνωση».

Ακόμα και η Κίνα θα πληγεί αν διακοπεί η παραγωγή

Προέτρεψε δε το Πεκίνο να σκεφτεί δύο φορές πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, επειδή η Κίνα έχει μερίδιο στο 10% των εργασιών της TSMC.

Ο Λιου τόνισε ότι θα προκαλούσε μια κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα που θα επεκταθεί τόσο μακριά όσο στις ΗΠΑ, οι οποίες τον περασμένο μήνα ψήφισαν νομοσχέδιο προσπαθώντας να διορθώσουν την ήδη υπάρχουσα έλλειψη. Οι ανάγκες για περισσότερα μικροτσίπ μεγαλώνουν καθημερινά με την εισβολή των νέων τεχνολογιών στις ζωές εκατομμυριών- δισεκατομμυρίων ακόμα καλύτερα, ανθρώπων.

Η Ταϊβάν κατασκεύασε περισσότερο από το 60 τοις εκατό των ημιαγωγών του πλανήτη πέρυσι, με τον Λιου να προτρέπει όλα τα μέρη να σκεφτούν τρόπους για να αποφύγουν τον πόλεμο, ώστε «η μηχανή της παγκόσμιας οικονομίας να συνεχίσει να βουίζει».

Πρόσθεσε ότι πρέπει να πάρει ο καθένας τα απαραίτητα μαθήματα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος εκεί έχει δημιουργήσει μια κατάσταση μόνο με ηττημένους για τον δυτικό κόσμο καθώς και για τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Πηγή: iefimerida.gr

Πώς ένας πόλεμος Κίνας-Ταϊβάν θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια έλλειψη σε smartphone και υπολογιστές
EVENTS