Αυτό το ιατρικό επίτευγμα αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον κλάδο και την αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων, το οποίο έγινε με την BiVACOR, η οποία κατασκεύασε την "πλήρως τεχνητή καρδιά" ή "Total Artificial Heart (TAH)" όπως την ονομάζουν. Και αν σας θυμίζει την τεχνητή καρδιά "Arc Reactor" που έφτιαξε ο Tony Stark στην ταινία "Iron Man" είναι γιατί η περίπτωση της TAH, είναι ότι πιο κοντά έχουμε φτάσει ως ανθρωπότητα σε αυτό το concept.
Τι είναι όμως η τεχνητή καρδιά BiVACOR TAH;
Στην ουσία είναι μια καινοτόμος τεχνητή καρδιά χωρίς βαλβίδες κατασκευασμένη από τιτάνιο περιστροφική δικοιλιακή αντλία αίματος, με ένα και μόνο κινούμενο μέρος. Χρησιμοποιεί έναν μαγνητικά αιωρούμενο ρότορα, που εκμεταλλεύεται την γνωστή "Maglev" τεχνολογία και οποίος αντλεί το αίμα, αντικαθιστώντας έτσι τις δύο κοιλιές μιας καρδιάς, που παρουσιάζει ανεπάρκεια.
Οι χειρουργοί και γιατροί που συμμετείχαν στο επίτευγμα αυτό ελπίζουν ότι ο σχεδιασμός χωρίς τριβή θα εξαλείψει τα θέματα βλάβης ή και τον κίνδυνο μηχανικής φθοράς με την πάροδο του χρόνου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η τεχνητή καρδιά της BiVACOR έχει αναπτυχθεί προς το παρόν ως ένα μεταβατικό εμφύτευμα, με σκοπό να κρατήσει ζωντανούς τους ασθενείς όσο περιμένουν μια καρδιά από κάποιον δότη.
Από τις 9 Ιουλίου που ανακοίνωσαν οι γιατροί την επιτυχής μεταμόσχευση της TAH, αυτή κατάφερε να κρατήσει ζωντανό τον ασθενή για οκτώ ολόκληρες μέρες. Έπειται οι καρδιοχειρουργοί αφαίρεσαν την τεχνητή καρδιά και την αντικατέστησαν στις 17 Ιουλίου με μία συμβατού δότη.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Προς το παρόν άλλοι τέσσερις ασθενείς έχουν ενσωματωθεί στην ερευνητική διαδικασία μεταμόσχευσης, ύστερα από την πρώτη επιτυχία της. Φυσικά ελπίδες της εταιρίας και των γιατρών είναι να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή της καρδιά για να σώσει ζωές και να αποτελέσει μια μακροχρόνια λύση για μεταμόσχευση καρδιάς.
Πηγή: unboxholics.com