MENU

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν το εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης Midjourney για να ζωντανέψουν το μενού του 2054, το οποίο περιλαμβάνει παράξενα πιάτα όπως σαλάτα με γρύλους και μπριζόλες εργαστηριακής καλλιέργειας. Υπάρχουν ακόμη και πράσινα μακαρόνια και μπάλες “κρέατος” φτιαγμένες από ένα υδρόβιο φυτό, που μοιάζουν κατευθείαν από την κουζίνα ενός άλλου γαλαξία.

Αυτές οι ασυνήθιστες δημιουργίες θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα αγαπημένα πιάτα της οικογένειας, όπως το παραδοσιακό κυριακάτικο ψητό ή το ψάρι με πατάτες τηγανιτές, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Αυτά τα πιάτα έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από αυτά τα κλασικά, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι εικόνες δημιουργήθηκαν με το Midjourney από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του FixOurFood, ενός ερευνητικού προγράμματος υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου του York, και της βρετανικής εταιρείας λιανικής πώλησης Co-op.

«Τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε δει επιστημονικά άλματα για πιο βιώσιμα προϊόντα που ήταν αδιανόητα για τους περισσότερους το 1994. Από το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο μέχρι την κάθετη γεωργία, το μέλλον των τροφίμων πρόκειται να φέρει επανάσταση στον τρόπο που τρώμε» δήλωσε ο διευθυντής του FixOurFood, Bob Doherty.

Έντομα

Καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ευθύνονται για ένα μεγάλο ποσοστό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα έντομα θα αποτελέσουν μια καλή εναλλακτική λύση στο μέλλον.

Οι γρύλοι, τα σκουλήκια και τα μυρμήγκια είναι φιλικά προς το περιβάλλον, επειδή καταλαμβάνουν λιγότερους φυσικούς πόρους από την εκτροφή ζώων, και αποτελούν επίσης μια υγιεινή εναλλακτική λύση για το κρέας.

Έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως η επόμενη “υπερτροφή”, επειδή είναι γεμάτα πρωτεΐνες, θρεπτικά συστατικά, κάλιο, μαγνήσιο και τρεις φορές περισσότερα λιπαρά οξέα από τα ωμέγα-3 του σολομού.

Εκτός από τους γρύλους, οι ειδικοί του FixOurFood προτείνουν ότι θα γευόμαστε ακρίδες και τερμίτες, που είναι γνωστοί για τις ζημιές που προκαλούν στα κτίρια. Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, τα εστιατόρια σερβίρουν τζιτζίκια.

«Μέχρι το 2054, οι Βρετανοί θα έχουν βρώσιμα έντομα στο πιάτο τους, και μπορεί να δούμε τη σύνθλιψη των γρύλων πιο γρήγορα από τα δημητριακά ολικής αλέσεως», δήλωσε ο Doherty.

Κρέας από εργοστάσιο

Το εργαστηριακά παραγόμενο κρέας υφίσταται ακόμη νομικά και ρυθμιστικά εμπόδια – αλλά μέχρι το 2054 η ομάδα πιστεύει ότι θα είναι ελεύθερα διαθέσιμο για αγορά.

Γνωστό και ως “καλλιεργημένο” κρέας, αυτή η φουτουριστική μέθοδος παρέχει μια εναλλακτική λύση στη σάρκα των πραγματικών ζώων, ενώ η γεύση της είναι λίγο πολύ η ίδια.

Παίρνει ένα δείγμα κυττάρων από ένα ζωντανό ζώο που στη συνέχεια αναπτύσσεται ή “καλλιεργείται” στο εργαστήριο για να δημιουργήσει μια σαρκώδη μάζα – χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους και λιγότερο χώρο.

Παρόλο που το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο δεν έχει βγει ακόμη στα καταστήματα, Βρετανοί επιστήμονες είναι μεταξύ εκείνων που καλλιεργούν προϊόντα κρέατος στο εργαστήριο με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση.

Υπάρχει ακόμη και η πιθανότητα το εργαστηριακά καλλιεργημένο κρέας να μπορεί να συναρμολογηθεί σε ρεαλιστικά σχήματα μπιφτεκιού ή μπριζόλας από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή τροφίμων.

Ορισμένοι ειδικοί του κλάδου πιστεύουν ότι οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές τροφίμων θα αποτελέσουν πολύ σύντομα ένα κοινό κομμάτι του εξοπλισμού της κουζίνας, μαζί με την τοστιέρα, τον φούρνο μικροκυμάτων και τη φριτέζα.

Μακαρόνια με «φυτά νερού»

Αν και τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν χαμηλότερες εκπομπές από το κρέας, η ομάδα ανησυχεί ότι η κλιματική αλλαγή θα μειώσει τη διαθεσιμότητα δημοφιλών επιλογών όπως το αβοκάντο.

Ως εκ τούτου, αναμένουν ότι ασυνήθιστα είδη φυτών θα προσφέρουν μια εναλλακτική λύση, συμπεριλαμβανομένης της ελάχιστα γνωστής υδρόβιας φτέρης «Αζόλα».

Η «αζόλα» μπορεί να δεσμεύσει το διοξείδιο του άνθρακα, ένα αέριο του θερμοκηπίου, από τον αέρα, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Yale, και μπορεί να είναι πιο ανθεκτική στο κλίμα από τα συνηθισμένα λαχανικά σας.

Περιγράφεται από το Project Regeneration ότι έχει “τραγανή υφή” και γεύση “γήινη και θυμίζει δάσος”.

Η Azolla θα μπορούσε επίσης να εκτυπωθεί τρισδιάστατα σε σχήματα που γνωρίζουμε, από μακαρόνια και μπάλες “κρέατος” μέχρι μπιφτέκια και ακόμη και να υγροποιηθεί για να φτιάξει σούπα, όπως δείχνουν οι εικόνες της AI.

Οι εικόνες της τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν μέρος της νέας έκθεσης της Co-op που διερευνά τις “μεταβαλλόμενες απόψεις του έθνους σχετικά με την ηθική και τη βιωσιμότητα των τροφίμων” τα τελευταία 30 χρόνια.

Ισχυρίζεται ότι το 72% των καταναλωτών ανησυχούν όλο και περισσότερο για τα ηθικά και βιώσιμα τρόφιμα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια – από 54% το 1994. Και τα επόμενα 30 χρόνια, αναμένει ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί περισσότερο.

«Η Co-op έχει δεσμευτεί να εμπνεύσει υγιείς, βιώσιμες δίαιτες. Καθώς η παγκόσμια κλιματική κρίση συνεχίζεται, οι καταναλωτές είναι πιο παθιασμένοι με την ανάληψη δράσης» αναφέρεται στην έκθεση

Πηγή: foxreport.gr
 

Σαλάτες γρύλου και τζιτζίκια: Η AI αποκαλύπτει πώς θα μοιάζουν τα γεύματά μας σε 30 χρόνια (pics & vid)