MENU

«Νομίζαμε ότι θα παίξουν 5-3-2. Στη συνέχεια προσαρμόστηκαν και έβαλαν τον Γκριεζμάν στα δεξιά και τον Ζοάο στα αριστερά και έπαιζαν με 5-5. Με δύο γραμμές των πέντε. Στην προϊστορία, σήμερα και σε 100.000 χρόνια, η επίθεση εναντίον αυτού του συστήματος είναι πολύ δύσκολη. Δεν υπάρχει χώρος. Είναι πολύ ανταγωνιστικοί και αμύνονται πολύ καλά. Στο ημίχρονο είπα στους παίκτες μου ότι είμαστε καλά και να μην ανησυχούν. Το παιχνίδι χάλασε στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου και ήταν αυτό που μας ταίριαζε. Πετύχαμε το γκολ και πήραμε το παιχνίδι». 

5-5-0! Λες και δεν το περίμενε ο Πεπ Γκουαρδιόλα και προσπαθούσε να δικαιολογηθεί μετά το παιχνίδι επειδή οι παίκτες του έβαλαν μόνο ένα γκολ στην Ατλέτικο. 

Και να σκεφτεί κανείς ότι στη συνέντευξη Τύπου πριν από τον αγώνα, ο Ισπανός προπονητής υποστήριζε τόνισε ότι υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη για το πώς ο Σιμεόνε στήνει την ομάδα του εξηγώντας ότι δεν είναι τόσο αμυντική όσο φαίνεται! 

«Είναι πιο προσβλητικό από ό,τι πιστεύει ο κόσμος, δεν θέλει να ρισκάρει στη συγκέντρωση, αλλά έχουν ποιότητα στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.  Όταν η μπάλα είναι στο μισό μας, το πόσο ανταγωνιστικοί είναι, εξαρτάται από τη θέση και την κίνηση, ξέρουν ακριβώς πώς να παίξουν. Σε αυτές τις στιγμές του παιχνιδιού, σε αυτές τις καταστάσεις, είναι πραγματικά καλοί». Που να ήξερε τι τον περίμενε!

Και το εκθειάσαμε μία, το εκθειάσαμε δύο, το εκθειάσαμε τρεις το πάθος και τον τσαμπουκά που περνάει στους παίκτες του ο Ντιέγο Σιμεόνε, αλλά πόσα μπινελίκια, πόσες μανούρες, πόσα… πούλμαν να αντέξουμε ακόμα! 

Έγινε ένα παιχνίδι το βράδυ της Τρίτης στο «Etihad» που θα το βλέπαμε στην δική μας Super League και θα κλείναμε την τηλεόραση βρίζοντας για το επίπεδο των ελληνικών ομάδων. 

Ναι, είναι η… φύση του προπονητή Σιμεόνε να το πηγαίνει στον… ανταρτοπόλεμο. Μα θα περίμενε πια κανείς, με το πέρασμα των χρόνων (και είναι πια δεκαετία και βάλε στους «ροχιμπλάνκος») και με την απόκτηση παικτών με τους οποίους μπορεί να παίξει στην επίθεση να αλλάξει λίγο τακτική, να προσπαθήσει να παρουσιάσει κάτι άλλο. Ο ίδιος, βέβαια, δεν αποκλείεται να θεωρεί… masterclass τακτικής αυτό που παρουσιάζει κάθε φορά. Για τον θεατή να γίνεται χειρότερο, για τον ίδιο καλύτερο. 

Ο Αργεντινός πήρε μια ομάδα που στο πρωτάθλημα ήταν από την τετράδα και κάτω και την έφτασε να ανταγωνίζεται Ρεάλ και Μπαρτσελόνα και συχνά να «σπάει» το δίπολό τους. Πήρε μια ομάδα του Γιουρόπα Λιγκ και την έφτασε να είναι κάθε χρόνο στα νοκ άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ, ακόμα και να διεκδικεί το τρόπαιο. Πήρε δυο ευρωπαϊκούς τίτλους και επί των ημερών του η ομάδα γιγαντώθηκε αγωνιστικά και ο σύλλογος οικονομικά. Την απογείωσε, ναι. 

Μα η ομάδα αυτή δεν βλέπεται! Καμία εξέλιξη!

Και όσο κι αν θέλεις να στηρίξεις την Ατλέτικο, δεν αντέχεται ως θέαμα πια αυτό που παρατάσσει. Να παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ, στο υψηλότερο επίπεδο, με τέτοιους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ και να μην έχεις σχεδιάσει έστω να χτυπήσεις στην κόντρα; Να μην προσπαθείς έστω λίγο να παίξεις μπάλα; Και να μην είχε ποιότητα στο ρόστερ, θα έλεγε κάποιος πως δεν μπορεί. Εδώ πια δεν θέλει! Τι τον πήρε τον Ζοάο Φέλιξ δίνοντας περισσότερα από 120 εκατομμύρια ευρώ; Για να τον βάζει αμυντικό χαφ; 

Είπε ο Σιμεόνε πριν από τον αγώνα της Τρίτης ότι δεν ήταν τυχερός να προπονήσει παίκτες όπως ο Λιονέλ Μέσι, ο Αντρές Ινιέστα, ο Σέρχιο Μπουσκέτς…  «Ο Γκουαρδιόλα είναι ένας εξαιρετικός προπονητής. Εγώ δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να έχω τον Τσάβι, τον Μπουσκέτς, τον Πικέ, τον Ινιέστε ή τον Μέσι. Πέρα από το μεγάλο ταλέντο του ο Γκουαρδιόλα είχε πάντα την τύχη να διαθέτει ορισμένους τρομερούς ποδοσφαιριστές». Αυτό είπε ο Σιμεόνε. Για να... ρίξει σποντα στον Γκουαρδιόλα. Ο Σιμεόνε, ξαναγράφω. Για τον Γκουαρδιόλα. Μα και τον Ινιέστα να είχε ο Αργεντινός, τι θα τον έκανε; Θα τον κατέστρεφε; 

Δεν υπάρχει πρόβλημα να παίζεις αμυντικά, το πρόβλημα είναι ότι επί 90 λεπτά δεν βγάζεις ούτε φάση, δεν κάνεις απολύτως τίποτα. Ούτε μισή φάση, μόνο ξύλο! Καλή η αμυντική προσέγγιση, αλλά να καταλήγει και κάπου… Η Ατλέτικο όχι απλά δεν παίζει μπαλάρα, δεν παίζει καν ποδόσφαιρο… 

Θα πουν, βέβαια, οι υποστηρικτές του «Τσόλο», από την άλλη, ότι η Ατλέτικο δεν μπορούσε να πάει στο Μάντσεστερ και να παίξει στα ίσια την Σίτι διότι θα «μάζευε» πέντε! Και επομένως χρειάζεται η στρατηγική και αυτού του είδους το πλάνο. Έπαιξαν, δηλαδή, οι Ισπανοί με τα όπλα που είχαν και εν μέρει ήταν αποτελεσματικοί καθώς έφυγαν μεν με ήττα, αλλά έχοντας δεχθεί μόνο ένα γκολ. 

Ο Σιμεόνε ξέρει πως να αποκλείσει τον Γκουαρδιόλα από το Τσάμπιονς Λιγκ. Το έχει κάνει όταν ο Ισπανός ήταν στον πάγκο της Μπάγερν στερώντας του την ευκαιρία να φτάσει στα ημιτελικά και να κάνει τρεμπλ με τους Βαυαρούς.

Στο πρώτο παιχνίδι στη Μαδρίτη, η Ατλέτικο είχε νικήσει με 1-0, στη ρεβάνς η Μπάγερν επικράτησε με 2-1 και οι «ροχιμπλάνκος» προκρίθηκαν χάρη στο εκτός έδρας γκολ. Συνολικά οι Βαυαροί είχαν 25 σουτ (τα 12 στον στόχο), υπέρ τους την κατοχή της μπάλας σε ποσοστό 70%, 668 πάσες έναντι 212 των Μαδριλένων, αλλά δεν ήταν αρκετά για να προκριθεί... Και αυτό δεν είναι ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. 

Τι θα γίνει στη φετινή ρεβάνς; Η Σίτι (που θα προέρχεται και από το ντέρμπι τίτλου της Πρέμιερ Λιγκ κόντρα στη Λίβερπουλ) θα μπει για να «τελειώσει» το παιχνίδι νωρίς, η Ατλέτικο θα ψάξει τα κενά για να βάλει ένα γκολ και να το κάνει… ροντέο, μια κατάσταση που θα φέρει σε δύσκολη θέση τον αντίπαλο. Έχουν δείξει στο παρελθόν οι «Πολίτες» και ο ίδιος ο Γκουαρδιόλα, που θέλει να ελέγχει απόλυτα και να έχει μελετήσει ως και την τελευταία λεπτομέρεια, ότι τα… χάνουν όταν κάτι στραβώνει πολύ. 
 

Η Ατλέτικο το... τερμάτισε συνεχίζοντας να δοκιμάζει την αγάπη μας για το ποδόσφαιρο