MENU

Η Καμίλα Βαλίεβα συστήθηκε σε όσους δεν την γνώριζαν ως η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να πραγματοποιήσει τετραπλή περιστροφή (και μάλιστα δις) στο ομαδικό του καλλιτεχνικού πατινάζ, εμφάνιση η οποία χάρισε στην ρωσική ομάδα (η οποία αγωνίζεται στη διοργάνωση με τη σημαία της ΔΟΕ λόγω τιμωρίας που εκτίει η χώρα για ντόπινγκ), το χρυσό μετάλλιο. 
Το μετάλλιο δεν απονεμήθηκε ποτέ την επομένη όπως ήταν προγραμματισμένο και εκκρεμεί, καθώς η μικρή βρέθηκε θετική σε μία ουσία, η οποία χορηγείται για τη θεραπεία της στηθάγχης και δύο νόμιμα σκευάσματα που λειτουργούν ως «μάσκες» του πρώτου.

Η συνέχεια δόθηκε στο CAS, το οποίο αποφάσισε να μην απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο, αλλά ταυτοχρόνως να συνεχίσει απρόσκοπτα η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες με το σκεπτικό ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της WADA, αφενός δεν βρέθηκε θετική στους αγώνες του Πεκίνου και αφετέρου η αποβολή της θα προκαλούσε «ανεπανόρθωτη βλάβη, κάτω από αυτές τις συνθήκες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, το Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο έμενε και στο γεγονός ότι: «Τα αποτελέσματα της εξέτασης, αν και το δείγμα λήφθηκε στις 25 Δεκεμβρίου, δεν ανακοινώθηκε παρά στις 8 Φεβρουαρίου, μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την αθλήτρια».

https://www.youtube.com/watch?v=RmgMGvlwzPU

Θεωρητικά η αθλήτρια προστατεύτηκε, η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Κάτω από αυτή την απίστευτη πίεση, η μικρή κλήθηκε να αγωνιστεί στο ατομικό ελεύθερο πρόγραμμα, όπου έκανε μία αποκαρδιωτική εμφάνιση έχοντας δύο πτώσεις, με αποτέλεσμα να μείνει στην 4η θέση, να ξεσπάσει σε κλάματα και η προπονήτρια της, Ετέρι Τουτμπερίτζε να την υποδεχτεί κατά την έξοδο της από τον αγωνιστικό χώρο με τον πλέον ψυχρό και επικριτικό τρόπο λέγοντας της: «Γιατί το παράτησες; Εξήγησε μου γιατί; Γιατί σταμάτησες να πολεμάς; Το παράτησες μετά από αυτό το άξελ. Γιατί;»

https://www.youtube.com/watch?v=hlLFgZu3rcQ&t=13s

Η στάση της διαβόητης για την αυστηρότητα της Ρωσίδας προπονήτριας, η οποία έχει βγάλει τεράστια ταλέντα τα οποία όμως δεν καταφέρνουν να συνεχίσουν τον αθλητισμό πέρα από τα δεκαεπτά χρόνια, έφερε την αντίδραση του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ.

Η αδίστακτη Τουτμπερίτζε, η οποία βεβαίως βρίσκεται και στο επίκεντρο των ερευνών για την υπόθεση ντόπινγκ της Βαλίεβα, λειτουργεί ως μηχανή κιμά για τα νέα κορίτσια.

Η συνταγή της επιτυχίας της βασίζεται στο χαμηλό βάρος που έχουν τα παιδικά κορμιά και όχι στην εκγύμναση που απαιτεί ένα σώμα για να καταφέρει να βγάλει απαιτητικά άλματα. Ως συνέπεια αυτού είναι τα παιδιά να βρίσκονται στο πικ της καριέρα τους στην προεφηβεία και να μπαίνουν σε ελεύθερη πτώση μόλις αρχίσει το σώμα να ενηλικιώνεται.

Φυσικά έως τώρα κανείς δεν εξέτασε τις συνέπειες που έχει αυτή η ανεξέλεγκτη πτώση στην ψυχολογία αυτών των κοριτσιών. Συμβαίνει τώρα με τον πιο δραματικό τρόπο με ένα 15χρονο κορίτσι και τον πρόεδρο της ΔΟΕ να σημειώνει: «Είδα πως έγινε δεκτή η Βαλίεβα από την ομάδα της, με τρομερή ψυχρότητα, που προκαλούσε ανατριχίλα να το βλέπεις. Αντί να την παρηγορήσουν, αντί να προσπαθήσουν να τη βοηθήσουν, ένιωσες την ψυχρότητα στην ατμόσφαιρα, αυτή η απόσταση που αν μεταφραζόταν η γλώσσα του σώματος θα ήταν χειρότερη γιατί ήταν ένα είδος απαξιωτικής κίνησης αυτό που είδα στην τηλεόραση».

Το Κρεμλίνο έσπευσε να καλύψει την προπονήτρια, με τον εκπρόσωπο Τύπου, Ντμίτρι Πεσκόφ να σημειώνει απαντώντας στις δηλώσεις Μπαχ: «Δεν του αρέσει η σκληρότητα των προπονητών μας, αλλά όλοι ξέρουν ότι στον πρωταθλητισμό η σκληρότητα των προπονητών είναι το κλειδί για τις νίκες των μαθητών».

Tα τελευταία γεγονότα εγείρουν ξανά πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι υγιές να επιτρέπεται η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε παιδιά 15 ετών, τα οποία δεν έχουν την ωριμότητα να αντιμετωπίσουν καταστάσεις, οι οποίες είναι τραυματικές για ενηλίκους πόσο μάλλον για ανήλικα υποκείμενα. 

To σύστημα πάντως έχει να απομυζήσει ακόμα δύο χρόνια τουλάχιστον την μικρή Βαλίεβα, η οποία έγινε δεκτή στη Μόσχα σε πανηγυρικό κλίμα, μέχρι η Ετέρι να βρει το επόμενο θύμα...

https://twitter.com/AP_Sports/status/1494905598785331201?s=20&t=T2N_oiaI6Vc9hlu9OAcRLA

 

Βαλίεβα, από το ζενίθ στο ναδίρ στα 15 και ο σκοτεινός ρόλος της Τουτμπερίτζε
EVENTS