MENU

Μπορεί στην Ελλάδα να παίρνουμε καλό βαθμό μέχρι τώρα στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο πόλεμος ωστόσο συνεχίζεται και κάθε εφησυχασμός ή χαλάρωση στην πιστή τήρηση των αυστηρών μέτρων μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αντιληφθούμε όλοι μας. Έστω κι αν ως μεσογειακός λαός που…βράζει το αίμα μας, δυσκολευόμαστε να τηρήσουμε το #menoumespiti (και) τις ανοιξιάτικες ημέρες που έρχονται μπροστά μας.

Η εικόνα με την συνωστισμό που καταγράφηκε την Δευτέρα (30/3) στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, παρά τα απαγορευτικά μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με ότι συνέβαινε την ίδια μέρα και τις ίδιες ώρες στην (ευρωπαϊκή) γειτονιά μας και συγκεκριμένα στην επίσης ανοιξιάτικη Βερόνα.

Το  SDNA  επικοινώνησε με τον Έλληνα ατζέντη, Παναγιώτη Δομουτζόγλου, μόνιμο κάτοικο Βερόνας εδώ και πολλά χρόνια, ο οποίος μας περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην μαγική - πανέμορφη πόλη του Σαίξπηρ, εκεί όπου παίχτηκε το δράμα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας και η πιο συγκλονιστική ιστορία αγάπης.

 

Κι όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς βλέποντας το φωτογραφικό υλικό, η απόλυτη ερημιά στους δρόμους της ιταλικής πόλης – εν μέσω κορωνοϊού - έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το σκηνικό στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

«Τα αυστηρά μέτρα στην Ιταλία επιτέλους έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς λαμβάνοντας υπόψιν την μείωση των κρουσμάτων και τον αριθμό των ανθρώπων που πηγαίνουν για νοσηλεία σε καθημερινή βάση στα νοσοκομεία. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας σταδιακά έχουν αρχίσει να αποσυμφορίζονται» τονίζει ο Έλληνας μάνατζερ και εξηγεί για ποιον λόγο οι ιταλικές αρχές φοβούνται την Βερόνα.

«Η Βερόνα είναι στις πόλεις υψηλού κινδύνου επειδή βρίσκεται δίπλα στο Μπέργκαμο και την Μπρέσια κι ανάμεσα στο Μιλάνο και τη Βενετία. Στην πόλη άργησαν να φανούν κρούσματα. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 2500 κρούσματα και 250 νεκροί και θεωρείται… κόκκινη πόλη».

 

Η νεκρική σιγή και

οι σειρήνες των ασθενοφόρων

Για την ψυχολογία των κατοίκων της πόλης και από που αντλούν αισιοδοξία και κουράγιο ο Παναγιώτης Δομουτζόγλου σημειώνει:  

«Είναι όλοι τρομακρατημένοι και κλεισμένοι στα σπίτια τους. Κυκλοφορούν μόνο και άκρως περιορισμένα για τις προμήθειες αγαθών πρώτης ανάγκης. Στα σούπερ μάρκετ τηρούν ευλαβικά τις αποστάσεις, χωρίς να μιλάνε.

Επικρατεί μια νεκρική σιγή. Η κυκλοφορία επιτρέπεται μονάχα σε απόσταση 200 μέτρων από το σπίτι σου και για περιορισμένο χρονικό διάστημα και μόνο με μάσκες, γάντια και γυαλιά.

Οι σειρήνες των ασθενοφόρων που πάνε κι έρχονται σου κόβουν την ανάσα και προσωπικά είναι κάτι που δεν θα το ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου.

Οι δρόμοι παραμένουν έρημοι ακόμα και τις ηλιόλουστες ανοιξιάτικες ημέρες όπως αυτή της Δευτέρας (30/3) που την ίδια ώρα στην παραλία της Θεσσαλονίκης υπήρχε κόσμος που απολάμβανε σαν να μην τρέχει τίποτα τον περίπατό του.

Η έρημη - ανοιξιάτικη Βερόνα πρέπει να΄ναι ο…καθρέφτης της Ελλάδας και να μην υπάρχει κανένας εφησυχασμός Οι κάτοικοι στη Βερόνα αντλούν κουράγιο από την μείωση των κρουσμάτων και τα μέτρα που έχουν αρχίσει να αποφέρουν αποτελέσματα».

Ο δείκτης R

και η μεταδοτικότητα

Κλείνοντας την κουβέντα μας ο Έλληνας agent μας έδωσε και μια άκρως ενδιαφέρουσα πληροφορία που δείχνει πως η Ιταλία βρίσκεται σε καλό δρόμο στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

«Όταν ξεκίνησε ο κορωνοϊός να εξαπλώνεται στην Ιταλία στις 21 -22 Φεβρουαρίου, ο δείκτης R κυμαινόταν στο R4 δηλαδή ένας κολλούσε τέσσερις.

Τώρα ο συγκεκριμένος δείκτης έχει πείσει στο 0,8 κι έτσι άλλωστε καταγράφεται και η μείωση των κρουσμάτων».

Έλληνας μάνατζερ στο SDNA: «Η έρημη (ανοιξιάτικη) Βερόνα να΄ναι ο… καθρέφτης της Ελλάδας» (pics)
EVENTS