MENU

Η ιστορία του θα μπορούσε να εμπνεύσει τον καλύτερο σεναριογράφο του Χόλιγουντ και η ταινία της ζωής του να σπάσει ταμεία. Ο Κάρολι Τάκατς ήταν ένα αυθεντικός ταλέντο στην σκοποβολή. Ο γεννημένος το 1910 αθλητής, συνήθιζε να κυνηγάει πουλιά στην αυτή του σπιτιού και μετά μεγαλώνοντας επικεντρώθηκε στους πήλινους στόχους.

Κατετάγη στον ουγγρικό στρατό, όπου μέχρι το 1936 η φήμη του ως σκοπευτή είχε διαδοθεί στο στράτευμα και όχι μόνο. Θα μπορούσε να είχε μια θέση στην ομάδα της Ουγγαρίας, που έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου αλλά λόγω της θέσης του δεν ήταν δυνατό. Αυτό επιτρεπόταν μόνο σε όσους είχαν βαθμό και όχι τους απλόυς στρατιώτες. Με την ολοκλήρωση των αγώνων του 1936 απαγόρευση αυτή αναιρέθηκε και ο Τάκατς μπορούσε να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς του 1940, που ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν στο Τόκιο.

Πάλι όμως τα γεγονότα τον προλαβαίνουν αφού ξεσπά ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Ο Τάκατς υπηρετούσε στην πρώτη γραμμή, ώσπου το 1938 μια χειροβομβίδα «σκάει» στο δεξί του χέρι και το συνέθλιψε. Μάταια οι γιατροί προσπαθούσαν επί τρεις μήνες να το σώσουν. Πρέπει να πούμε σε αυτό το σημείο, ότι το δεξί ήταν το «καλό» χέρι του Τάκατς, αυτό στο οποίο χρωστούσε τη φήμη του.

Οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να το έβαζε κάτω, όχι όμως ο Τάκατς που ξεκίνησε να προπονεί το αριστερό του χέρι. Το 1948 στο Λονδίνο, μπόρεσε επιτέλος να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Θα έπαιρνε μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες. Ήταν πια 38 ετών, έχοντας βιώσει στο πετσί του έναν παγκόσμιο πόλεμο. Πήρε μέρος στο αεροβόλο πιστόλι 25 μέτρων και κατέκτησε την πρώτη θέση σπάζοντας παράλληλα το Παγκόσμιο ρεκόρ.

Πριν τον αγώνα, το μεγάλο φαβορί Κάρλος Βαλιέντε, παγκόσμιος πρωταθλητής όταν τον είδε τον ρώτησε με απορία: «Εσύ τι ήρθες να κάνεις εδώ;». Ο Τάκατς του απάντησε κοφτά: «Ήρθα εδώ για να μάθω». Στην απονομή, όπου ο Αργεντινός του ανταπάντησε: «Φαίνεται ότι έμαθες πολλά...» παραδεχόμενος ουσιαστικά την αγωνιστική ανωτερότητα του αντιπάλου του.

Επανέλαβε το κατόρθωμά του το 1952 όντας ο πρώτος αθλητής της σκοποβολής που κατακτά δύο διαδοχικές Ολυμπιακές πρωτιές, αλλά δεν τα κατάφερε στους Ολυμπιακούς της Μελβούρνης το 1956, όπου κατέκτησε την όγδοη θέση. Οι επιδόσεις του στάθηκαν ικανές, ώστε να του δώσουν το χαρακτηρισμό του «Ολυμπιακού ήρωα» από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Εκτός από τα δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, έχει κατακτήσει κι ένα χάλκινο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ κέρδισε και 35 πρωταθλήματα Ουγγαρίας.

Μετά την καριέρα του ως αθλητής, ακολούθησε αυτή του προπονητή. Παράλληλα ολοκλήρωσε και την στρατιωτική του καριέρα με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Πέθανε το 1976 σε ηλικία 65 ετών.

http://www.youtube.com/embed/lD4KK1wh1RM?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1
Κάρολι Τάκατς: Με το χέρι της καρδιάς στο στόχο της ζωής