Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη βουλή και επανασυστήνει τον θεσμό για δεύτερη φορά, αναμένεται να φέρει νέες δυσκολίες για άλλη μια φορά στον πληθυσμό που θα εγγραφεί στο νέο σύστημα.
Ενεργοποιούνται αγροτικοί γιατροί και ειδικευόμενοι
Η προσπάθεια από την πρώτη στιγμή ήταν θνησιγενής αφού η κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για να αμειφθούν οι ιδιώτες γιατροί που θα συνέβαλαν στο εγχείρημα.
Πλέον με το δεύτερο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε ενεργοποιούνται γιατροί χωρίς ειδικότητα δηλαδή οι αγροτικοί γιατροί που υπηρετούν σε απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές, αλλά και οι ειδικευόμενοι γιατροί (Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας) ώστε να καλυφθεί η μαύρη τρύπα των ελλείψεων σε επιστημονικό προσωπικό.
Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης προφανώς δεν είναι τυχαία αφού με βάση τον υπουργό υγείας Άδωνη Γεωργιάδη, για να λάβει η χώρα μας τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης για τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα πρέπει να έχουν εγγραφεί 8 εκατομμύρια πολίτες στο νέο σύστημα.
Μέχρι στιγμής μόνο 5 εκατομμύρια πολίτες (5.082.321) είναι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό, αλλά σε ένα μεγάλο ποσοστό ο γιατρός αυτός απέχει πολύ από τον τόπο κατοικίας τους. Συνεπώς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ιατρικές τους ανάγκες.
Με αυτά και με αυτά το υπουργείο υγείας αποφάσισε να εντάξει στο νέο εγχείρημά τους αγροτικούς γιατρούς που υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές και όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και τους ειδικευόμενους γιατρούς.
Βέβαια το πρόβλημα για τους πολίτες παραμένει αφού εάν εγγραφούν σε αγροτικό γιατρό εκείνος σε έναν χρόνο θα αποχωρήσει από τη θέση του και συνεπώς θα πρέπει να βρουν άλλον προσωπικό γιατρό. Το επιχείρημα της κυβέρνησης στην περίπτωση αυτή είναι ότι θα υπάρχει ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας με όλα τα ιατρικά δεδομένα των εγγεγραμμένων κατοίκων και άρα θα υπάρχει συνέχεια στην παρακολούθηση.
Ωστόσο ο προσωπικός γιατρός ενέχει και το στοιχείο της εμπιστευτικότητας για τους ασθενείς. Κάτι που σημαίνει ότι όσοι επιλέξουν ή υποχρεωτικά εγγραφούν σε αγροτικό γιατρό, θα πρέπει να διακόψουν αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης σε έναν χρόνο, οπότε και ο νέος γιατρός θα αποχωρήσει από το ιατρείο.
Παράλληλα στο προηγούμενο εγχείρημα του προσωπικού γιατρού, οι ελλείψεις επιστημονικού προσωπικού είχαν καταγραφεί κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Γι αυτό και είναι άγνωστο πώς θα καλυφθούν αυτές οι θέσεις αφού δεν έχουν δοθεί νέα οικονομικά κίνητρα στους ιδιώτες γιατρούς ώστε να ενταχθούν στον φορέα.
Άλλωστε οι αγροτικοί γιατροί υπηρετούν στην περιφέρεια και όχι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στις άλλες μεγάλες πόλεις όπου και εντοπίζονται τα κενά σε προσωπικούς γιατρούς.
Πηγή: ethnos.gr