MENU

Στα άδυτα του VAR center για την ελληνική Super League που βρίσκεται σε κάποια μυστική τοποθεσία στην Ελλάδα, κατάφερε να διεισδύσει ο δημοσιογράφος της σουηδικής εφημερίδα Aftonbladet, Μάικλ Βάγκνερ, ο οποίος πήρε την πρώτη αποκλειστική συνέντευξη του αρχιδιαιτητή Πίτερ Φρόιντφελντ: «Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός αρχικά μου είπαν όχι. Δεν ξέρω γιατί. Ίσως επειδή με είχαν απορρίψει και στο παρελθόν, όταν πήρε την δουλειά ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ.

Ελπίζω ότι όλες οι ομάδες να έχουν διαπιστώσει τώρα, ότι μπορώ να αντεπεξέλθω στην δουλειά. Θέλουμε να είμαστε οι εαυτοί μας και να δουλεύουμε ήρεμα και με ειρήνη», τόνισε αρχικά ο Φρόιντφελντ, ο οποίος εξήγησε τις αμφιβολίες που είχε αρχικά, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο ξεκίνημα: «Όταν δέχθηκα την πρόταση, πέρασα αρκετά βράδια χωρίς ύπνο.

Αναρωτήθηκα γιατί πρέπει να δεχθώ μία δουλειά που δε θέλει κανείς; Η γυναίκα μου η Άννα ήταν αυτή που με πίεσε και μου είπε ότι ήταν μία ευκαιρία που έπρεπε να αποδεχθώ. Είχα ένα χαοτικό ξεκίνημα. Το πρώτο Σαββατοκύριακό που ήμουν υπεύθυνος ήταν το ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, δούλευα από το σπίτι μου στην Εσκιλστούνα.

Μετά από 52 λεπτά ένα δυναμιτάκι έπεσε σε έναν παίκτη που έκανε προθέρμανση. Το ντέρμπι διεκόπη. Μετά άρχισα να αναρωτιέμαι τι δουλειά είχα εγώ εδώ.

Τα πράγματα έγιναν χειρότερα. Την ώρα διεξαγωγής ενός ντέρμπι βόλεϊ στην Αθήνα, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε τόσο σοβαρά από μία ναυτική φωτοβολίδα, που αργότερα πέθανε».

"To VAR έχει λειτουργήσει φανταστικά καλά"

Η σουηδική εφημερίδα περιγράφει το VAR center, ένα μικρό τεχνολογικό θαύμα. Ένας όροφος με 8 δωμάτια και ισάριθμες αίθουσες VAR, όπου μπορούν να ελέγχονται μέχρι και 8 παιχνίδια ταυτόχρονα.

Ένα δωμάτιο με 32 χιλιόμετρα καλώδια, ένα control room και πολλές οθόνες, υπολογιστές με προηγμένα software και πάνω από όλους ο Πίτερ Φρόιντφελντ και Λάιφ Λίντμπεργκ, να ελέγχουν τα πάντα, σε ένα μέρος όπου απαγορεύονται τα κινητά τηλέφωνα και η επαφή με εξωτερικούς παράγοντες: «Τσεκάρουμε και διαβεβαιώνουμε ότι όλα πάνε καλά.

Δίνουμε οδηγίες κατά την διάρκεια των ημιχρόνων στους διαιτητές VAR και μετά το παιχνίδι τους ανατροφοδοτούμε εγώ με τους διαιτητές και ο Λάιφ με την ομάδα του VAR.

To  VAR έχει λειτουργήσει φανταστικά καλά. Οι διαιτητές VAR έχουν κάνει πολύ σημαντικές διορθώσεις και υποστηρίζουν τους διαιτητές του γηπέδου. Έχουν δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς. Στην Ελλάδα το VAR δίνει περισσότερες σωστές αποφάσεις και απομακρύνει ένα μεγάλο μέρος της καχυποψίας που υπάρχει παλιότερα κατά των διαιτητών».

"Δύο λάθη φέτος σε 269 παιχνίδια"

Τον λόγο παίρνει ο Λάιφ Λίντμπεργκ που είναι ο υπεύθυνος για τους διαιτητές VAR: «Ήταν ένα μεγάλο βήμα, όταν οι ξένοι αρχιδιαιτητές άρχισαν να επιλέγουν τους ξένους διαιτητές. Από εκεί και μετά δεν υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να επηρεαστούν οι αποφάσεις τους. Μετά την επόμενη χρονιά ήρθε το VAR, κι έγινε ακόμα πιο δύσκολος ο εξωτερικός επηρεασμός του.

Μετά υπήρχε ένας επιπλέον διαιτητής στο VAR στο γήπεδο και ένας ακόμα στο κέντρο VAR και στην κορυφή όλων αυτών ο Πίτερ και εγώ να τσεκάρουμε όλα τα παιχνίδια, πως όλα πάνε καλά.

Έχουμε πιο πολλές σωστές αποφάσεις με το VAR, είναι γεγονός. Φέτος έχουμε συμπεράνει ότι το VAR έκανε συνολικά σε όλο το πρωτάθλημα μόλις δύο λανθασμένες αποφάσεις, κάτι που είδαμε εκ των υστέρων κι αυτό σε 269 παιχνίδια. Είναι απίστευτα λίγο.

Πολλοί που διαμαρτύεονται για το VAR, βλέπουν πως λειτουργεί στην Αγγλία ή στην Νορβηγία  που έχει εισαχθεί πρόσφατα. Είναι οι χειρότερες χώρες στην Ευρώπη. Στην Γερμανία, την Ισπανία και εδώ στην Ελλάδα το VAR λειτουργεί καλύτερα.

Κι αυτό γιατί εδώ έχουμε έναν Πορτογάλο VAR manager, ο οποίος έχει εξειδικευτεί στην δουλειά από τότε που μπήκε, το 2019. Οι ομάδες έχουν προσαρμοστεί, η διαδικασία δουλεύει καλύτερα. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που οι αποφάσεις κρατούν λίγο περισσότερο, αλλά το γεγονός ότι οι αποφάσεις είναι σωστές, έχουν μειώσει την καχυποψία κατά των διαιτητών που έχει σχεδόν εξαφανιστεί στην Ελλάδα».

 

Η πρώτη αποκλειστική συνέντευξη του Φρόιντφελντ: «Η καχυποψία κατά των διαιτητών έχει μειωθεί στην Ελλάδα».