MENU

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης είχαν ελλείψεις και αντιμετώπιζαν για χρόνια, πολλά προβλήματα, λόγω παλαιότητας, και λόγω μη βελτιωτικών εργασιών, με αποτέλεσμα το κοινό, αλλά και οι αθλητές και αθλήτριες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν καταλλήλως. Το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου και ο πρόεδρος των ΕΑΚΘ, κ. Τριαντάφυλλος Πέτρογλου, μιλά στο SDNA, για τα έργα που έγιναν και θα γίνουν.

Προβλήματα σε πολλά επίπεδα, λειτουργικότητας, θέρμανσης,  παλαιότητας οργάνων, κλειστά γυμναστήρια, είναι μερικά από τα θέματα που «ταλαιπωρούν» τις αθλητικές εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα που η άθληση είτε σε επίπεδο πρωταθλητισμού, είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο, ανθίζει. Το θετικό όμως είναι ότι φαίνεται κάτι, να αλλάζει και η πανδημία στάθηκε αφορμή για να πραγματοποιηθούν αρκετές εργασίες για τη βελτίωση των χώρων.

Με αφορμή τις πρόσφατες εργασίες στα γηπεδάκια μπάσκετ, στο Ποσειδώνιο, ο Τριαντάφυλλος Πέτρογλου, εξηγεί στο SDNA πως έχουν προχωρήσει οι εργασίες σε γήπεδα, κολυμβητήρια στη Θεσσαλονίκη, αναφέρεται στο τι θα γίνει με το κλειστό βαρέων αθλημάτων, που «βουλιάζει» τα τελευταία χρόνια, ενώ αθλητές δεν έχουν χώρο για προπόνηση, και παράλληλα μιλά και για το αίτημα των Α.Σ και ΚΑΕ Άρης για την παραχώρηση του Αλεξανδρείου.

«Αναλάβαμε ένα λειτούργημα, σε μια περίοδο που ήταν ακριβώς πριν την πανδημία που επακολούθησε. Γενικά αυτά τα 2,5 χρόνια ήταν δύσκολα -όσον αφορά την αθλητική δραστηριότητα- και κληθήκαμε να αναλάβουμε μια κατάσταση και όσον αφορά την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και να εκμεταλλευτούμε αυτή την ατυχή συγκυρία, έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε εργασίες αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων των αθλητικών κέντρων Θεσσαλονίκης, που απλώνονται σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα σε πέντε δήμους».

Ο κ.Πέτρογλου μας συστήνει τα Ε.Α.Κ.Θ:

«Τα Ε.Α.Κ.Θ. είναι ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, όπου διαχειριζόμαστε όλες τις εθνικές αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στο δημόσιο και δεν είναι δημοτικές. Σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις συμπεριλαμβάνονται το κλειστό γυμναστήριο στους Αμπελοκήπους, οι εγκαταστάσεις στη Σταυρούπολη που έχουμε ένα ανοιχτό ποδοσφαιρικό γήπεδο και ένα κλειστό γυμναστήριο, στη Νεάπολη, που έχουμε ένα κλειστό γήπεδο και ένα κολυμβητήριο, το Εθνικό Κολυμβητήριο, το Αλεξάνδρειο, το Ποσειδώνιο, το κλειστό του Βότση, οι εγκαταστάσεις της Μίκρας και λίαν προσφάτως προστέθηκαν και οι εγκαταστάσεις του Φοίνικα Καλαμαριάς που περιλαμβάνουν ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο και ένα γυμναστήριο. Στα τελευταία προσπαθούμε να τα αναβαθμίσουμε, γιατί ήταν σε κακή κατάσταση σε σχέση με τα υπόλοιπα».

Σε τι κατάσταση παραλάβατε τις εγκαταστάσεις, όταν αναλάβατε;

«Δεν θα μπω στη διαδικασία να κρίνω την προσπάθεια κανενός. Θεωρώ ότι μέτρο σύγκρισης είναι η προσπάθεια αυτής της διοίκησης. Γενικά οι εγκαταστάσεις είναι από μόνες τους παλιές, δηλαδή χρειάζονται διαρκώς συντήρηση και προσπάθεια να βρίσκονται σε αξιοπρεπές επίπεδο. Στις εγκαταστάσεις μας έχουμε εκτός από τον σωματειακό αθλητισμό και πρωταθλητισμό, δηλαδή όταν στο Αλεξάνδρειο η ΚΑΕ Άρης αγωνίζεται στη μεγαλύτερη κατηγορία, ή στα κολυμβητήρια μας έχουμε ομάδες Α1, όπως ο ΠΑΟΚ, ο Άρης, ή στη Μίκρα με την Α1 χάντμπολ, αν μη τι άλλο για να διατηρούνται αξιοπρεπείς οι χώροι θα πρέπει να καταβάλλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια. Το επίπεδο είναι υψηλό, άρα και οι απαιτήσεις περισσότερες. Προσπαθήσαμε να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, γιατί αυτός μας τοποθέτησε και ξεκινήσαμε μια προσπάθεια αναβάθμισης στο σύνολο των εγκαταστάσεων».

Ποιες εργασίες έγιναν…

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας προχωρήσαμε στη ριζική ανακαίνιση του κολυμβητηρίου Νεάπολης. Άδειασε η πισίνα, άλλαξε ο πυθμένας, οι αρμοί, τα πλακάκια. Βάφτηκαν οι κερκίδες του και η όψη άλλαξε τελείως ενώ λίαν προσφάτως άλλαξε το λεβητοστάσιο και είναι χαρακτηριστικό της δουλειάς που έγινε και της εξέλιξης.

Σε ότι αφορά το Εθνικό Κολυμβητήριο, άλλαξε επίσης το λεβητοστάσιο, ήταν πανάρχαιο. Οι σωληνώσεις αμιάντου άλλαξαν με καινούριες PVC που είναι και οικολογικές και πιο ασφαλείς. Σημαντικό έργο έγινε στη Μίκρα, που ήταν και προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι το γήπεδο 5Χ5 τυφλών, στο οποίο είχε έρθει πριν 3-4 χρόνια και είχε παίξει μαζί τους, σαν αρχηγός –τότε- της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήταν ένα γήπεδο που ήταν ασυντήρητο και καταφέρουμε να το αναβαθμίσουμε σε ένα σύγχρονο γήπεδο που κοσμεί τις εγκαταστάσεις και έγινε με μεγάλη προσπάθεια, αποκλειστικά από χορηγίες. Απευθυνθήκαμε σε ανθρώπους που έδειξαν ενδιαφέρον να μας βοηθήσουν και έτσι έγινε το στρώσιμο του καινούριου τάπητα και οι κερκίδες.

Πρόσφατα παραδόθηκαν τα εμβληματικά γήπεδα του Ποσειδωνίου. Τα εξωτερικά γήπεδα μπάσκετ που μεγάλωσαν γενιές και γενιές και έγιναν με τη συνέργεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ευχαριστώ όλους τους συντελεστές και τον Περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και προσωπικά τη Βούλα Πατουλίδου. Τα συγκεκριμένα γήπεδα πραγματοποιήθηκαν με προγραμματική σύμβαση των Ε.Α.Κ.Θ. και της Μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης με επιμερισμό των εξόδων και τοποθετήθηκαν και μηχανήματα άθλησης. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα φτιαχτούν και οι κερκίδες για να αποκτήσει ο χώρος ενιαία όψη και να φαίνεται καλαίσθητος στο σύνολό του.

Στο κλειστό Σταυρούπολης έγινε η σύνδεση για τη θέρμανση και υπάρχει πλέον και ζεστό νερό. Ανακαινίστηκε και το παρκέ του Αλεξανδρείου, ενώ στο υπόγειο του Παλέ -που αποτελεί ένα κύτταρο του αθλητισμού- καλλιεργούνται αθλήματα από πολλές ομοσπονδίες και είμαστε περήφανοι που εκεί προστέθηκαν δύο, ολυμπιακών προδιαγραφών, διάδρομοι ξιφασκίας. Αυτά είναι από τα πιο χαρακτηριστικά έργα μέχρι στιγμής».

Έχοντας προχωρήσει σε μια σειρά διορθώσεων και έργων, τι μηνύματα λαμβάνετε;

«Η ποιότητα της άθλησης είναι η προτεραιότητα της Επιτροπής. Με την επαφή που έχω με αθλούμενους, αλλά και με εκπροσώπους ομοσπονδιών, διακρίνω μια ικανοποίηση. Τονίζω ότι δεν είναι όλα τέλεια, αυτή η ικανοποίηση μετουσιώνεται με ένα ευχαριστώ από τους αθλούμενους. Αυτό το ευχαριστώ μου δίνει την εντύπωση ότι κάνει γίνεται καλά».

Σε παλαιότερη δήλωσή σας, είχατε πει, ότι το κλειστό βαρέων αθλημάτων στη Σταυρούπολη, αποτελεί «γόρδιο δεσμό».

«Είχε παραδοθεί προς χρήση το 2004, σαν ολυμπιακό ακίνητο, πλην όμως δεν χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς και από τότε βαλτώνει. Εδώ και 2,5 χρόνια έχει γίνει πολύ μεγάλος διάλογος με τους φορείς του αθλητισμού και τον Δήμο Παύλου Μελά και είναι από τις βασικές προτεραιότητες η αξιοποίησή του. Ο ίδιος ο υφυπουργός, ο κ. Αυγενάκης, τις δύο φορές που έχει επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη, έχει έρθει εκεί για να κάνει αυτοψία. Σε ένα δημόσιο κτίριο, καλώς ή κακώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά στην υλοποίησή τους. Έτσι για να τεθεί σε λειτουργία πρέπει να υπάρξει μια μελέτη, να ωριμάσει από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού,  να βρεθεί ένας εργολάβος για να το φτιάξει και να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τις δημόσιες υπηρεσίες για τη στατικότητα, για την πυρασφάλεια, για να μπει στη συνέχεια ο κόσμος να προπονηθεί. Αυτό όμως δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι τώρα. Το 2020 ήρθαμε σε επαφή με την Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας για να γίνει μια προεκτίμηση κόστους μελέτης, επειδή είναι και πιο γρήγορη η διαδικασία και θα μπορούσε να γίνει από έναν δημόσιο φορέα και πιο οικονομικά. Αυτή η προεκτίμηση έχει γίνει και είναι στις υπηρεσίες της Γ.Γ.Α. για να προωθηθεί και να γίνει.

Η έλλειψη χώρων για την άθληση, δημιουργεί εύλογα το ερώτημα για απαντήσεις. Μετά και τις τελευταίες επιτυχίες της πόλης μας, έγινε αδήριτη ανάγκη για ένα χώρο προπονήσεων, ενώ γίνονται σε ακατάλληλους χώρους, κι ενώ υπάρχει ένα κλειστό που μπορεί να γίνει στολίδι για τα βαρέα αθλήματα. Μόλις πριν δύο εβδομάδες είχαμε μία συνάντηση και είμαστε σε συνεννόηση με το Δήμο Παύλου Μελά, έτσι ώστε μέχρι να αδειοδοτηθεί το κτίριο να υπάρξει μία παραχώρηση αίθουσας προπονητηρίου, για να βοηθηθεί η πάλη. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Παύλου Μελά, της Περιφέρειας, αλλά και οι δικές μας έχουν διενεργήσει μια αυτοψία. Η προσωρινή χρησιμοποίηση ενός χώρου για την πάλη, μέχρι να αδειοδοτηθεί το κτίριο είναι κάτι εφικτό και θεωρώ ότι το επόμενο 2-3μηνο θα έχουμε ευχάριστα νέα.

Επίσης στο Μίκρα 4 είχε κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος και έκτοτε είμαστε στην ίδια διαδικασία, της προεκτίμησης μελέτης κόστους για να λειτουργήσει επιτέλους κι εκείνο».

Όσον αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων πως έχετε προχωρήσει; Και τι αναμένουμε στη συνέχεια;

«Η ενεργειακή αναβάθμιση έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό. Έχει ενταχθεί και σε χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αφού έχει κατατεθεί η μελέτη, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο διαγωνιστικό πλαίσιο. Είναι ένα έργο αξίας 3,5 εκατ. ευρώ και αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση της Μίκρας, του Ποσειδωνίου και του Κολυμβητηρίου Νεάπολης και έχει να κάνει με οροφές, μονώσεις, φωτισμό, φωτοβολταϊκά. Θα γίνει ένα έργο που θα βοηθήσει στην οικονομία του φορέα και τα επόμενα 1,5-2 χρόνια θα ολοκληρωθεί η υλοποίησή του. Στα δυτικά της πόλης στο γήπεδο ποδοσφαίρου στη Σταυρούπολη θα μπει  ταρτάν στίβου. Αναμένουμε να βγει σε διαγωνισμό για να εξελιχθεί».

Στα προσεχή σας έργα τι έχετε συμπεριλάβει;

«Κάτι που περιμένει η αθλητική κοινωνία, θα ξεκινήσει με διαγωνισμό από εμάς το επόμενο 20μερο και θα γίνει το καλοκαίρι. Έχουμε εξασφαλίσει με ορθή διαχείριση κονδύλιο 250.000 ευρώ για αλλαγή βατήρων εκκίνησης και πλακών χρονομέτρησης στο Ποσειδώνιο με καινούριους το οποίο είναι διαχρονικό αίτημα των σωματείων και δεν έχει γίνει ποτέ. Για πρώτη φορά από κατασκευής του, θα τα αλλάξουμε. 

Επίσης είχα συναντήσει τον Ιωάννη Μελισσανίδη, πριν καιρό και μου έλεγε χαρακτηριστικά ότι από τότε που αθλούνταν στη Μίκρα, τα όργανα είναι τα ίδια και δεν έχει αλλάξει τίποτα και ποτέ. Μέχρι και σήμερα, όμως, γιατί και αυτά θα αλλάξουν για πρώτη φορά. Θα μπούνε καινούρια μηχανήματα, τα οποία ρωτήσαμε την ομοσπονδία τι έχει περισσότερο ανάγκη και αυτά θα αλλάξουν στο ίδιο πλαίσιο και στον ίδιο διαγωνισμό. Περιμένουμε λοιπόν να ολοκληρώσουμε τον διαγωνισμό και να ολοκληρωθεί και η αντικατάσταση των οργάνων γυμναστικής. Στο σπίτι της γυμναστικής μετά από χρόνια λειτούργησε η ψύξη και η θέρμανση».

Όσον αφορά με το καθεστώς του Εθνικού Κολυμβητηρίου, το οποίο είναι υπό τη διαχείριση των Ε.Α.Κ.Θ., αλλά ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, έχει αλλάξει κάτι;

«Κι εκεί βρισκόμαστε σε μια διαδικασία. Έχουμε μιλήσει με τις πρυτανικές αρχές για να οριστικοποιηθεί η παραχώρηση και πλέον είναι στη διαχείριση των Ε.Α.Κ.Θ. αλλά η ιδιοκτησία είναι στο Α.Π.Θ. Δεν έχει ολοκληρωθεί η παραχώρηση, καθώς η αδειοδότηση θέλει πολλή δουλειά.

Ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι και οι εγκαταστάσεις του Φοίνικα και ο ευπρεπισμός και εξωραϊσμός τους. Νομίζω ότι τα έχουμε βάλει όλα σε μία σειρά, γνωρίζουμε τι δυνατότητες έχουμε για να εξελίξουμε την προσπάθειά μας. Έχουμε το «μάτι άγρυπνο» για τα καθημερινά, αλλά και για τα μεγάλα που αναφέραμε».

Κεφάλαιο Αλεξάνδρειο. Ο Α.Σ Άρης και η ΚΑΕ έχουν αιτηθεί την   παραχώρησή του. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται;

 «Το ενδιαφέρον του Άρη για μακροχρόνια παραχώρηση του Παλέ είναι διαρκές. Εμείς σαν διοίκηση είμαστε θετικά διακείμενοι λόγω ιστορικότητας και σύνδεσης του Άρη με το γήπεδο, αλλά πρέπει να περάσει αυτό το αίτημα και από το Υφυπουργείο Αθλητισμού. Μιλάμε για δημόσια εγκατάσταση που για να συντηρηθεί και να διαχειριστεί πρέπει να έχει μετρήσιμα μεγέθη, χρειάζεται οικονομοτεχνικές μελέτες και απαιτούμενα για να γίνει σαφές ότι μπορεί να συντηρηθεί από την ΚΑΕ. Ο ρόλος ο δικός μας είναι καθαρά γνωμοδοτικός. Αυτό έγινε και πλέον έχει φύγει από την αρμοδιότητα μου και γίνεται προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή» όσον αφορά το τεχνικό και το οικονομικό κομμάτι».

Αναλάβατε πρώτη φορά έναν τέτοιο ρόλο, πως ήταν η θητεία σας;

 «Ήταν διετής και παρατάθηκε από τον κ.Αυγενάκη, τον οποίο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και για το ότι ανανέωσε τη θητεία μεταβατικά.

Είναι πολλές και διασπαρμένες οι εγκαταστάσεις και είμαστε με μειωμένο προσωπικό. Η θητεία ξεκίνησε δύσκολα, συνεχίστηκε δύσκολα και λόγω της πανδημίας και λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά τελικά μου αφήνει μια γλυκιά γεύση η όλη προσπάθεια και όλα όσα έχουν επιτευχθεί και όσα θέλουμε να πετύχουμε».

Πώς κρίνετε το επίπεδο της άθλησης στη Θεσσαλονίκη;

«Ειδικά μετά την πανδημία, υπάρχει δίψα του κοινού και το βλέπουμε στις παραχωρήσεις γηπέδων στο κοινό, τα οποία είναι γεμάτα, και υπάρχει μια στροφή προς τον αθλητισμό. Όσον αφορά στα σωματεία, φιλοξενούμε στις εγκαταστάσεις μας 150 σωματεία με τα τμήματα τους. 6.000-7.000 άτομα μπαινοβγαίνουν καθημερινά στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Οπότε οι απαιτήσεις είναι πολλές και προσπαθούμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους, καθώς έχουμε να κάνουμε με διαφορετικούς τύπους αναγκών».                                                                                    

Πέτρογλου: «Προτεραιότητα των Ε.Α.Κ.Θ είναι η ποιότητα της άθλησης»