MENU
Χρόνος ανάγνωσης 5’

Από την καρδιά του πολέμου, στην κορυφή: Ταξιδεύοντας τρεις μέρες για το πιο ψηλό σκαλί του βάθρου

0

Το ψηλότερο σκαλί του βάθρου, το χρυσό μετάλλιο, μα πάνω απ' όλα η σημαία. Η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ τυλίχθηκε με τη σημαία της χώρας της, της Ουκρανίας λίγες στιγμές μετά τη νίκη της στο αγώνισμα του ύψους στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κλειστού στίβου.

Ήταν τόσο μακρύς και επίπονος ο δρόμος μέχρι το Βελιγράδι. Η 20χρονη άλτρια ήταν ανάμεσα στους χιλιάδες Ουκρανούς των οποίων η ζωή άλλαξε από τη μία στιγμή στην άλλη μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

«Ήταν 24 Φεβρουαρίου, στις 4:30 τα ξημερώματα όταν ξύπνησα στο διαμέρισμά μου στο Ντνίπρο εξαιτίας κάποιων απαίσιων θορύβων από εκρήξεις και πυροβολισμούς. Προτού τηλεφωνήσω στους γονείς μου κατάλαβα ότι είχαμε πόλεμο» είπε η 20χρονη αθλήτρια. Αυτό ήταν. Η Ουκρανία δε θα ήταν ξανά η ίδια.

Όλα όσα ήξερε η ίδια και οι συμπατριώτες της έπρεπε να τα ξεχάσουν. Η εισβολή, ο πόλεμος, ο θάνατος που παραμόνευε παντού.

Τότε ξεκίνησε ένα μεγάλο και δύσκολο ταξίδι, όσο πιο μακριά γίνεται. Μακριά από τον θάνατο, μακριά από το σπίτι, μακριά από τον όλεθρο.

«Μετά από ώρες απόλυτου πανικού, αφήσαμε την πόλη μας και καταφύγαμε σε ένα χωριό όχι πολύ μακριά από το σπίτι μας. Κανείς δε σκεφτόταν τις προπονήσεις εκείνο το χρονικό διάστημα αφού ήμασταν υποχρεωμένοι να περάσουμε μέρες σε έναν καταφύγιο μαθαίνοντας απλά νέα από το Κίεβο, το Χάρκοβο και όλες τις μεγάλες πόλεις. Μερικές μέρες μετά ξεκινήσαμε κάποιες προπονήσεις αλλά όχι μέσα στο στάδιο» τόνισε περιγράφοντας τις πρώτες ώρες μετά την εισβολή.

Η ζωή όμως έπρεπε να προχωρήσει. Ο μεγάλος στόχος του Βελιγραδίου και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κλειστού ήταν μπροστά. Οι προσδοκίες μετά το χάλκινο μετάλλιο στο Τόκιο ήταν υψηλές.

«Ήμασταν σε επαφή με την ουκρανική ομοσπονδία, τον μάνατζέρ μου και τον βοηθό του προκειμένου να βρούμε τον καλύτερο, και ασφαλέστερο τρόπο για να επανέλθω στις προπονήσεις. Μόνο τότε ξεκινήσαμε να σκεφτόμαστε την πιθανότητα να αγωνιστώ στο Βελιγράδι.

Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πώς κανονίστηκε το ταξίδι αλλά σε συνεννόηση με την Παγκόσμια ομοσπονδίες και τις ομοσπονδίες της Ρουμανίας και της Σερβίας κλείστηκε το ταξίδι μου για το Βελιγράδι, ένα ταξίδι σχεδόν 2.000 χιλιομέτρων» περιέγραψε η νεαρή αθλήτρια.

Δύο χιλιάδες χιλιόμετρα οδικώς. Ένα ταξίδι μέσα από τον εφιάλτη. Με τις βόμβες και τους πυροβολισμούς να σκίζουν τον αέρα.

«Μας πήρε περισσότερες από τρεις μέρες να φτάσουμε στο Βελιγράδι. Ήταν ένα νευρικό ταξίδι. Εκατοντάδες τηλεφωνήματα, πολλές αλλαγές κατεύθυνσης, εκρήξεις, φωτιές και σειρήνες. Ήθελα να πιστεύω ότι αυτό ήταν απλά ένας άσχημος εφιάλτης αλλά είναι μία πραγματικότητα για τη χώρα μου ακόμη και σήμερα. Αυτή είναι η πραγματικότητα του πολέμου»

Η Γιαροσλάβα έφτασε στο Βελιγράδι μαζί με τους συναθλητές της στις 9 Μαρτίου. Ο αποκλεισμός των Ρώσων και των Λευκορώσων αθλητών έφερε τη χρυσή Ολυμπιονίκη του Τόκιο, Μαρίγια Λασιτσκένε εκτός αγώνων.

Αυτό καθιστούσε τη Γιαροσλάβα Μάχουτσικ φαβορί. «Στόχος μου δεν είναι μόνο η νίκη αλλά να κάνω το κάτι παραπάνω» ομολόγησε η ίδια.

Και το έκανε.

Η 20χρονη άλτρια μπήκε στον τελικό νευρικά. Πέρασε με την πρώτη το 1.88 και με τη δεύτερη το 1.92 με την αντίπαλό της για το χρυσό μετάλλιο, Ελεάνορ Πάτερσον να περνάει όλα τα ύψη μέχρι το 1.95 με την πρώτη.

Η αθλήτρια από την Ουκρανία πέρασε με την πρώτη το 1.98, ύψος που η Πάτερσον πέρασε με τη δεύτερη. Η Μάχουτσικ πέρασε με την τρίτη προσπάθεια τα δύο μέτρα και με την πρώτη τα 2.02 ύψος που της έφερε και το χρυσό μετάλλιο αφού η αντίπαλός της απέτυχε.

https://twitter.com/AthleticsWeekly/status/1505236062733574154

Αυτό ήταν. Χρυσό μετάλλιο με την κορυφαία επίδοση στον κόσμο, για μία αθλήτρια που δεν ήταν σίγουρο ότι θα καταφέρει να κατέβει στους αγώνες.

«Αυτό το μετάλλιο είναι για την Ουκρανία, για την πατρίδα μου, τους ανθρώπους της και τον στρατό. Πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα μας» είπε η νεαρή αθλήτρια μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

«Σκοτώνουν τους ανθρώπους μας, το έθνος μας. Σκοτώνουν τα παιδιά μας, το μέλλον της Ουκρανίας. Δεν ξέρω τι θέλουν γιατί απολαμβάναμε τη ζωή μας στην Ουκρανία. Ξέρω ότι πολλοί Ρώσοι πιστεύουν ότι ο πόλεμος δεν είναι πραγματικός, ότι υπάρχουν ψεύτικα βίντεο αλλά πολλές πόλεις έχουν καταστραφεί. Πώς είναι δυνατόν να είναι όλο αυτό ψεύτικο;» συμπλήρωσε

«Πριν βγω στο στάδιο η μόνη μου σκέψη ήταν στην Ουκρανία γιατί εκεί συμβαίνουν πολλά άσχημα πράγματα. Αμφέβαλλα αν θα καταφέρω να αγωνιστώ αλλά ο προπονητής μου είπε να βγω έξω να κάνω την εμφάνιση που θα έκανε πριν την ρωσική εισβολή» ομολόγησε η Ουκρανή αθλήτρια που κατάφερε να στρέψει πάνω όλα τα φώτα του αθλητικού κόσμου.

https://twitter.com/WorldAthletics/status/1505165476514648068

Ιδιαίτερα χαρούμενη παρά το ασημένιο μετάλλιο ήταν και η Ελέανορ Πάτερσον. Η αθλήτρια από τη Νέα Ζηλανδία είχε βάψει τα νύχια της στα χρώματα της Ουκρανίας και παραδέχτηκε ότι «το να κερδίσεις το ασημένιο μετάλλιο πίσω από τη Γιαροσλάβα, το κάνει ακόμη πιο ιδιαίτερο. Έπρεπε να ανταπεξέλθει σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και είμαι πολύ περήφανη για εκείνη».

Η Γιαροσλάβα λόγω της κατάστασης δε μπορεί να γυρίσει στην Ουκρανία. Η Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο ύψος θα μεταβεί στη Γερμανία όπου θα συνεχίσει την προετοιμασία της για τον ανοιχτό στίβο.

Από την καρδιά του πολέμου, στην κορυφή: Ταξιδεύοντας τρεις μέρες για το πιο ψηλό σκαλί του βάθρου