MENU

Ήταν χωρίς αμφιβολία η κορυφαία σπρίντερ που γεννήθηκε ποτέ. Τα παγκόσμια ρεκόρ που είχε σημειώσει στα 100 και τα 200 μέτρα κρατούν μέχρι και σήμερα, 32 χρόνια μετά τις κούρσες και 22 μετά τον ξαφνικό θάνατό της το 1998.

Η Γκρίφιθ Τζόινερ έτρεξε τα 100 μέτρα σε 10.49 δευτερόλεπτα στην Ιντιανάπολη το 1988 κατά τη διάρκεια των αμερικανικών trials. Ο κοντινότερος χρόνος στο δικό της ρεκόρ ήταν το 10.64 από την Καρμελίτα Τζέτερ το 2009 στην Σανγκάη. Το ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι ότι η Τζόινερ έχει σημειώσει τρεις φορές χρόνο μικρότερο από το 10.64.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τα 200 μέτρα όπου το ρεκόρ της Τζόινερ παραμένει ακατάρριπτο. Το 21.34 που σημειώθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ θεωρείται μυθικός χρόνος αν αναλογιστεί κανείς ότι ο επόμενος κοντινότερος σε αυτόν είναι το 21.62 της Μάριον Τζόουνς που είχε παραδεχθεί ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Η Γκρίφιθ Τζόινερ κατάφερε να γίνει γνωστή με το μικρό της όνομα. Το προσωνύμιο «Φλο - Τζο» τη συνόδευσε σε όλη την αθλητική της καριέρα. Εκτός από τις τρομακτικές της επιδόσεις, η Γκρίφιθ - Τζόινερ κατάφερε να εξελιχθεί και σε fashion icon για την αμερικανική κοινωνία και όχι μόνο.


Τα πολύ μακριά μαλλιά και τα κοσμήματα σε συνδυασμό με τα νύχια που ήταν έργα τέχνης αλλά και τις ιδιαίτερες φόρμες της συνέθεσαν την εικόνα ενός ειδώλου που ξεπερνούσε τα όρια του στίβου. «Να ντύνεσαι καλά και να φαίνεσαι καλά. Φαίνεσαι καλά και νιώθεις καλά. Και νιώθεις καλά και τρέχεις γρήγορα» συνήθιζε να λέει η ίδια για το εκκεντρικό της στυλ.

Η Γκρίφιθ - Τζόινερ γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1959 στο Λος Άντζελες όπου και μεγάλωσε. Ήταν το έβδομο από τα συνολικά 11 παιδιά της οικογένειάς της. Από πολύ νωρίς έδειξε την κλίση της προς τον στίβο και όταν ήταν μαθήτρια δημοτικού συμμετείχε στον οργανισμό «Sugar Ray Robinson» όπου και έτρεχε σε αγώνες κάθε Σαββατοκύριακο.

Κατάφερε να κερδίσει τους αγώνες νεότητας «Τζέσε Όουενς» δύο σερί χρονιές σε ηλικία 14 και 15 ετών. Όταν ήταν μαθήτρια γυμνασίου, η Τζόινερ κάλεσε τις συναθλήτριές της να φορέσουν καλσόν μαζί με τις στολές τους. Ήταν ένα πρώτο σημάδι για τις μετέπειτα ενδυματολογικές επιλογές της.

Φοιτούσε στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια αλλά αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές της για να ενισχύσει οικονομικά την οικογένειά της. Ξεκίνησε έτσι να δουλεύει ως τηλεφωνήτρια σε τράπεζα.

Ο προπονητής της Μπομπ Κέρσι κατάφερε να της εξασφαλίσει οικονομικούς πόρους και συνέχισε τις σπουδές της. Κατάφερε μάλιστα να πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Μόσχας στα 100 μέτρα αλλά δεν αγωνίστηκε λόγω του μποϊκοτάζ των ΗΠΑ.

Το 1983 πήρε το πτυχίο ψυχολογίας και την επόμενη χρονιά κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες στα 200 μέτρα. Ακόμη και τότε βέβαια δεν είχε σκεφθεί να ακολουθήσει full time καριέρα στους στίβους.

Έτρεχε περιστασιακά και επέστρεψε στη δουλειά της στην τράπεζα. Παράλληλα, τον ελεύθερό της χρόνο έφτιαχνε μαλλιά και νύχια. Το 1987 παντρεύτηκε τον Αλ Τζόινερ, χρυσό Ολυμπιονίκη στο τριπλούν το 1984 στο Λος Άντζελες. Οι δυο τους είχαν γνωριστεί το 1980 κατά τη διάρκεια των αμερικανικών trials.

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ρώμης το 1987 η Τζόινερ κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 200 μέτρα φορώντας μάλιστα στολή με κουκούλα. Παράλληλα, ο σύζυγός της είχε αρχίσει ήδη να την προπονεί μαζί με τον μέντορά της Μπομπ Κέρσι. 

Τον Απρίλιο του 1988 ξεκίνησε να τρέχει φορώντας μία φόρμα όπου εκτεινόταν το δεξί μπατζάκι μέχρι τον αστράγαλο. Το στυλ αυτό ονομαζόταν από την ίδια «one-legger». Οι φόρμες που φορούσε είχαν έντονα χρώματα, ανοιχτό πράσινο, μωβ με λευκό μπικίνι και αστραπές.

Στα trials των ΗΠΑ, πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες σημείωσε το εντυπωσιακό 10.49 στα 100 μέτρα, χρόνος που ήταν νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων αγώνων στην Ινδιανάπολη η Γκρίφιθ - Τζόινερ σημείωσε τις τρεις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών στα 100 μέτρα αλλά και ρεκόρ ΗΠΑ στα 200 μέτρα.

Μετά τα trials η σπρίντερ άφησε τον Κέρσι και ο σύζυγός της έγινε πλέον μόνος προπονητής. Στους Ολυμπιακούς αγώνες έπρεπε να φορέσει συμβατικές φόρμες αλλά τα εντυπωσιακά της νύχια βαμμένα στα χρώματα της σημαίας των ΗΠΑ.

Οι εμφανίσεις της στα trials την κατέστησαν τεράστιο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο. Με χρόνο 10.54 νίκησε την Έβελιν Άσφορντ και επιβεβαίωσε την κυριαρχία της. Στα 200 μέτρα προκρίθηκε στον τελικό με το εντυπωσιακό 21.56 που ήταν παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο βελτιώνοντας τη δική της κορυφαία επίδοση κατά 22 εκατοστά του δευτερολέπτου.

Ήταν ακόμη μέλος της ομάδας που κατέκτησε το χρυσό στην σκυταλοδρομία 4Χ100 και το ασημένιο στα 4Χ400 μέτρα. Η κατακόρυφη άνοδος στις επιδόσεις της έφεραν δυσπιστία από τους συναθλητές της και όχι μόνο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πριν το 1988 και τα παγκόσμια ρεκόρ οι χρόνοι της δεν ήταν κάτι το αξιοσημείωτο.

Μέσα σε λίγους μήνες βελτίωσε τον χρόνο της στα 100 μέτρα κατά 47 εκατοστά του δευτερολέπτου και στα 200 κατά 62. Η υπόθεση του Μπεν Τζόνσον που πιάστηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, στέρησε στον Καναδό το χρυσό μετάλλιο στη Σεούλ και αύξησε τις υποψίες για την Γκρίφιθ - Τζόινερ.

Η ίδια απέδωσε την αλλαγή στη σωματική της διάπλαση στα νέα προγράμματα εκγύμνασης υπό τον σύζυγό της, τα οποία περιελάμβαναν περισσότερες ασκήσεις χαμηλότερης δύναμης. Όπως ήταν φυσικό έπεισε πολύ λίγους.

Τον Φεβρουάριο του 1989 η Τζόινερ ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τους στίβους. Ήταν μόλις 29 ετών αλλά όπως εξήγησε και η ιδία ανοίχτηκαν άλλοι δρόμοι για την επαγγελματική της πορεία. Είχε υπογράψει συμβόλαιο εκατομμυρίων με ιαπωνική εταιρεία ενώ σχεδίασε και την εμφάνιση των Indiana Pacers.

Το 1989 ο Ντάρελ Ρόμπινσον, πρώην συναθλητής της Τζόινερ, υποστήριξε ότι πούλησε στην ίδια 10 c.c αυξητικής ορμόνης για δύο χιλιάδες δολάρια το 1988. Μάλιστα υποστήριξε ότι του είπε η ίδια ότι «αν θέλεις να βγάλεις εκατομμύρια πρέπει να επενδύσεις κάποιες χιλιάδες».

Ο Ρόμπινσον παραδέχτηκε ότι έλαβε στεροειδή από τον προπονητή Μπο Κέρσι και ότι είδε τον Καρλ Λιούις να παίρνει αναβολικά, πιθανότατα τεστοστερόνη. Ο Ρόμπινσον ουδέποτε απέδειξε τους ισχυρισμούς του κάτι που τον οδήγησε στο περιθώριο και στη συνέχεια στο άδοξο τέλος της καριέρας του.

Η Τζόινερ αποσύρθηκε την ίδια χρονιά που έγιναν υποχρεωτικοί οι τυχαίοι έλεγχοι για αναβολικά. Πάντως ουδέποτε βρέθηκε θετική σε κάποια απαγορευμένη ουσία σε όσα τεστ της έγιναν. Το 1990 απέκτησε μία κόρη ενώ επιχείρησε να επιστρέψει στους στίβους το 1996 αλλά ένα πρόβλημα τραυματισμού δεν της το επέτρεψε.

Η Τζόινερ πέθανε ξαφνικά στις 21 Σεπτεμβρίου 1998 κατά τη διάρκεια του ύπνου της. Ήταν μόλις 38 ετών. Ο απροσδόκητος χαμός της διερευνήθηκε από το γραφείο του σερίφη, που ανακοίνωσε ότι η αιτία του θανάτου ήταν ασφυξία κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής επιληπτικής κρίσης. Διαπιστώθηκε επίσης ότι είχε συγγενή αγγειακή ανωμαλία του εγκεφάλου που την έκανε να υποστεί επιληπτικές κρίσεις.

Ο θάνατός της βύθισε στο πένθος όλη την αθλητική κοινότητα των ΗΠΑ και όχι μόνο. «Μας εντυπωσίασε η ταχύτητά της, υποκλιθήκαμε στο ταλέντο της και γοητευτήκαμε από το στυλ της» ανέφερε ο Μπιλ Κλίντον, τότε πρόεδρος των ΗΠΑ σε μήνυμά του για τον αιφνίδιο θάνατό της.

Η απώλειά της έγειρα πλήθος ερωτημάτων που παραμένουν μέχρι σήμερα αναπάντητα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα ρεκόρ της θα παραμείνουν αξεπέραστα για χρόνια ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τον μύθο της.

Πηγές: sundaypost, sportsillustrated, wikipedia

32 χρόνια στην κορυφή, δεκάδες ρεκόρ, μυστηριώδης θάνατος: Η μέρα που η ανίκητη «Φλο-Τζο» έσβησε για πάντα