MENU

«Όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει ο κόσμος ζωγραφιά» αναφέρει το τραγούδι και η Κατερίνα Στεφανίδη θα το γνωρίζει καλύτερα από όλους. Άλλωστε τόσες φορές έχει φτάσει πολύ ψηλά, όχι μόνο στα άλματα της, αλλά και στις επιτυχίες της. Χθες (29/9) το βράδυ κατέκτησε ξανά τους ουρανούς και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα βρέθηκε στην 3η θέση με άλμα 4,85 κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο προκαλώντας ξανά τον θαυμασμό όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. 

Κάπως έτσι το κορίτσι από την Παλλήνη έφτασε τα 23 μετάλλια συνολικά σε διεθνές επίπεδο στο άλμα επί κοντώ και συγκαταλέγεται ανάμεσα σε μεγάλες επικοντίστριες. Η Κατερίνα μεγάλωσε σε μία αθλητική οικογένεια, αφού οι γονείς της ανήκαν στην εθνική ομάδα Στίβου. Ασχολήθηκε με το άλμα επι κοντώ από τα 10 της, ενώ το μεγάλο εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεράσει ήταν αυτό της υψοφοβίας.

Η αγάπη της για το άθλημα είναι μεγάλη. Όταν σπούδαζε στο Στάνφορντ παράλληλα προπονούνταν ανελλιπώς για να φτάσει στην κορυφή και έτσι κατάφερε να κάνει το χόμπι της επάγγελμα. Το άλμα επί κοντώ εκτός από μεγάλες επιτυχίες της έχει χαρίσει τον σύντροφο της στην ζωή, τον σύζυγο και προπονητή της, Μιτς Κρίερ, ο οποίος την στηρίζει, όπως είναι φυσικό, σε όλους της τους μεγάλους αγώνες.

Η πρώτη διεθνή της εμπειρία ήρθε σε ηλικία μόλις 15 ετών, όταν εκπροσώπησε την Ελλάδα το 2005 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στο Μαρακές. Φυσικά κέρδισε και αυτή ήταν μονάχα η αρχή.  Σάρωνε τα μετάλλια στα πρωταθλήματα νέων, όπως και στα κολεγιακά. Το 2016 έγινε το μεγάλο... άλμα. Τον Μάρτιο του 2016 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου και τον Ιούλιο κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, με αποτέλεσμα να γίνει η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης στο επί κοντώ.

Με τέτοια φόρα ταξίδεψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και τίμησε την Ελλάδα με το χρυσό μετάλλιο. Ένα μετάλλιο που προκάλεσε ακόμη και τα σχόλια της μεγάλης, Γελένα Ινσιμπάγιεβα,  η οποία είχε δηλώσει ότι «όποια και να κερδίσει το μετάλλιο δεν θα είναι ένα σωστό χρυσό μετάλλιο», καθώς εκείνη έλειπε από τη μεγάλη συνάντηση. Φυσικά η απάντηση της «καλόκαρδης» Κατερίνας δεν άργησε να έρθει τονίζοντας  «ήταν πάνω στη στιγμή και ήταν στενοχωρημένη που δεν μπορούσε να αγωνιστεί. Ωστόσο, κάνει λίγο λες και φταίμε εμείς, λες και μαζευτήκαμε όλοι και είπαμε να τη βγάλουμε έξω». 

Εκ τότε έχει προσθέσει ακόμη περισσότερα μετάλλια στην πολύτιμη τροπαιοθήκη της. Μετά την Ολυμπιάδα βρέθηκε στην κορυφή και του Diamiond League, ενώ το 2017 έσπασε το Παγκόσμιο ρεκόρ στο ευρωπαϊκό κλειστό στίβου και μάλιστα είχε δηλώσει ότι δεν τον προτιμά σε σχέση με τον ανοιχτό. Σε ότι τουρνουά παρευρισκόταν σάρωνε τα μετάλλια. Πρωτιά πάλι στο Παγκόσμιο του 2017 και ξανά Παγκόσμιο ρεκόρ στο ευρωπαϊκό του Λονδίνου την ίδια χρονιά. Το 2018 πανηγύρισε ξανά χρυσό στο Diamond League και στο Ευρωπαϊκό του Βερολίνου. Παράλληλα βρέθηκε στην 2η και 3η θέση στo Contintal Cup και στο Παγκόσμιο κλειστού στίβου αντίστοιχα.  Στη Ντόχα έδειξε για ακόμη μία φορά το...μέταλλο της, ανέβηκε στο βάθρο για τρίτη φορά και έσπασε τον προσωπικό της ρεκόρ για δεύτερη φορά αυτή τη χρονιά. 

Η Κατερίνα Στεφανίδη έγινε  η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού που κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή και στις τρεις μεγάλες διοργανώσεις, αφού πήρε το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο, το χρυσό στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ, αλλά και την πρωτιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το μεγάλο αυτό επίτευγμα το έχουν πετύχει ελάχιστοι Έλληνες αθλητές και συγκεκριμένα ο Κώστας Κεντέρης στον στίβο, ο Πύρρος Δήμας στην άρση βαρών, ο Ηλίας Ηλιάδης στο τζούντο, ο Δημοσθένης Ταμπάκος και ο Λευτέρης Πετρούνιας στην ενόργανη γυμναστική.

Το παράπονο της ίσως να είναι ότι θυμόμαστε αθλητές, όπως και η Κατερίνα, μονάχα στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή στις μεγάλες τους επιτυχίες. «Φέτος, που δεν είναι ολυμπιακή χρονιά, όλοι συνεχίζουμε να σημειώνουμε επιτυχίες. Ο Λευτέρης Πετρούνιας, η Άννα Κορακάκη ή εγώ δεν εξαφανιστήκαμε, συνεχίζουμε» είχε δηλώσει υπενθυμίζοντας σε όλους μας να δίνουμε περισσότερη σημασία σε αθλητές λιγότερο δημοφιλών σπορ συχνότερα και όχι μονάχα όταν βρίσκονται στην κορυφή της επικαιρότητας. Γιατί πραγματικά το αξίζουν όλοι τους.

Κατερίνα Στεφανίδη: Συνεχίζει να κατακτά τους αιθέρες (pics & vids)
EVENTS