MENU

Πριν περίπου τρία χρόνια, μετά από ένα τροχαίο ατύχημα, ξυπνούσε στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου και μάθαινε ότι θα πρέπει να ακρωτηριαστούν τα κάτω άκρα του. Μόλις σε ηλικία 18 ετών… Πριν το ατύχημα, έπαιζε μπάσκετ στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα, στην ομάδα του Κολεγίου Ανατόλια, μετά από αυτό, όχι μόνο δεν τον πήρε από κάτω, αλλά κατάφερε να βρει ένα νέο νόημα στη ζωή του.

Ο Στέλιος Μαλακόπουλος, άρχισε τις σπουδές του στο Οικονομικό του Πανεπιστημίου «Μακεδονία» και έγινε αθλητής στίβου ΑΜΕΑ! Στην πρώτη του συμμετοχή στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στην κατηγορία, έκανε δύο πανελλήνιο ρεκόρ. Το ένα στα 100μ. το άλλο στα 200μ. Η μεγάλη του, αγωνιστική, επιτυχία ήταν η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου στα 200μ, στις 22 Αυγούστου.

Η πιο μεγάλη του επιτυχία, όμως, πέρα από την αγωνιστική, ήταν ότι μέσα από αυτά που πέρασε, κατάφερε όχι απλά να σηκώσει κεφάλι, αλλά να διαπρέψει. Μέσα από το SDNA, στέλνει το δικό του μήνυμα, σε μια συνέντευξη… μάθημα ζωής για όλους μας.

Mετά την πρόσφατη κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο ευρωπαϊκό του Βερολίνου, έγραψες στο μήνυμα σου, ότι κάποιοι σου είπαν ότι δε μπορείς να περπατήσεις και εσύ, επέλεξες να πετάξεις. Αυτό το μότο είναι η δική σου στάση ζωής;

«Πιστεύω ότι όλα στη ζωή, είναι θέμα επιλογών. Επέλεξα να δω το ατύχημα σαν μια ευκαιρία για καινούργια αρχή και όχι σαν έναν επίλογο. Έχω την άποψη, πως ένας άνθρωπος μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί μόνο να το πιστέψει πραγματικά. Αυτή είναι η στάση ζωής μου!»

Προφανώς και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα της ζωής σου πριν τρία χρόνια, ήταν μια δύσκολη διαδικασία. Από που πήρες και παίρνεις τη δύναμη για να μετατρέψεις ένα τέτοιο γεγονός, σε μία νέα ευκαιρία;

«Από την πρώτη στιγμή του ατυχήματος, αντιμετώπισα την κατάσταση σαν μια δεύτερη ευκαιρία που μου έδωσε ο Θεός στη ζωή. Πήρα και παίρνω δύναμη σκεφτόμενος , το γεγονός ότι είμαι ζωντανός. Δεν έχασα ποτέ τις ελπίδες μου και αποφάσισα αντί να απογοητευτώ , να ζήσω το θαύμα».

Από αθλητής του μπάσκετ, αναγκαστικά αθλητής του στίβου πλέον. Μεγάλη διαφορά για ένα παιδί σε αυτήν την ηλικία. Πώς το αντιμετωπίζεις; Ποια είναι η προετοιμασία σου πριν από αγώνες και σημαντικές διοργανώσεις;

«Η μετάβαση θα έλεγα πως είναι πιο δύσκολη όσων αφορά τη φιλοσοφία των δυο αθλημάτων. Στο στίβο, όντας ένα ατομικό άθλημα , δεν έχω τη πολυτέλεια να μοιράζομαι τις ευθύνες. Η ψυχολογική πίεση είναι μεγαλύτερη αλλά και οι στιγμές δικαίωσης πιο έντονες.

Σε αθλητικό επίπεδο, μένοντας πάντα πιστός στις αξίες και τα ιδανικά μου, επιδιώκω καθημερινά να υπερβαίνω τα όρια μου. Σε προπονητικό επίπεδο, τα τελευταία δυο χρόνια δεν έχω αφήσει ούτε μια μέρα να περάσει ανεκμετάλλευτη. Μπορώ να δεχτώ ,να έχει κάποιος περισσότερο ταλέντο από εμένα, αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ, είναι κάποιος άλλος να προσπαθεί περισσότερο από εμένα».

Η οικογένεια σου είναι δίπλα σου, οι χορηγοί σου, μέσα σε αυτούς και ο μπασκετικός ΠΑΟΚ; Ένα μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις σε αυτούς τους ανθρώπους;

«Η οικογένεια μου πάντα αποτελούσε μια ασπίδα προστασίας, σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ζωής μου και δεν έπαψε ποτέ να με στηρίζει, σε όλες τις αποφάσεις μου. Στο δύσκολο δρόμο του πρωταθλητισμού συνάντησα μια άλλη οικογένεια, τη μεγάλη οικογένεια του ΠΑΟΚ. Δείχνοντας εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου, τόσο η ΚΑΕ ΠΑΟΚ όσο και η Watt+Volt, αποφάσισαν να με στηρίξουν και μάλιστα χωρίς να έχω καμία διεθνή διάκριση, μέχρι εκείνη τη στιγμή. Για αυτή τη στήριξη είμαι ευγνώμων και τους ευχαριστώ πολύ».

Ποιοι είναι οι στόχοι του αθλητή Στέλιου Μαλακόπουλου από εδώ και πέρα και ταυτόχρονα, ποιοι είναι οι στόχοι του ανθρώπου Στέλιου Μαλακόπουλου;

«Ο επόμενος στόχος μου είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2019, στο Ντουμπάι, καθώς και η Παραολυμπιάδα του 2020 στο Τόκυο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη επιδίωξή μου.

Σαν άνθρωπος θα ήμουν ευτυχισμένος αν κατάφερνα να πείσω κάποιους από τους συνανθρώπους μου, να μην τα παρατάνε εύκολα».

Τι θα έλεγες σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ένα ανάλογο πρόβλημα με εσένα;

«Θα έλεγα, απευθυνόμενος προς όλους τους ανθρώπους ότι στη ζωή μας, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διάφορες δυσκολίες. Μπορεί να νομίζουμε ότι αυτό που μας συμβαίνει δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε. Οι πιθανότητες μπορεί όντως να μην είναι υπέρ μας. Όταν όμως υπάρχει ελπίδα πάντα εξακολουθούν να υπάρχουν πιθανότητες. Όλοι μας πρέπει να μάθουμε να μην τα παρατάμε εύκολα και να μην χάνουμε τις ελπίδες μας. Και σας διαβεβαιώνω, ότι όποιος δεν τα παρατάει ποτέ , είναι ευτυχισμένος».

Ο Στέλιος Μαλακόπουλος «βρίσκεται» επίσης τόσο στο Facebook όσο και στο Instagram.

Μαλακόπουλος στο SDNA: «Αποφάσισα να ζήσω το θαύμα, αντί να απογοητευτώ»
EVENTS