Ο θάνατος της 33χρονης αθλήτριας προκάλεσε διεθνές κύμα αφιερωμάτων και αγανάκτησης, καθώς υπέκυψε τέσσερις ημέρες αργότερα στα σοβαρά και πολλαπλά εγκαύματά της.
Ο δράστης και σύντροφός της, Ντίξον Ντιέμα Μαράνγκα, κάηκε επίσης σοβαρά και πέθανε στο νοσοκομείο τη Δευτέρα.
Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν αυτή τη νέα γυναικοκτονία στην Κένυα, όπου δύο άλλες αθλήτριες, η Ανιές Τίροπ και η Νταμάρις Μούτουα, σκοτώθηκαν και οι σύντροφοί τους κατηγορήθηκαν για τις δολοφονίες, από το 2021.
Την Παρασκευή, συγγενείς της Ρεμπέκα Τσεπτεγκέι στην Κένυα συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη της γύρω από το φέρετρό της στην πόλη Ελντορέτ στην κοιλάδα Ριφτ, κοντά στο σημείο όπου ζούσε.
«Είμαστε εξαιρετικά λυπημένοι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάιμον Αγιέκο, ο πρώην σύζυγός της, με τον οποίο είχε δύο κόρες. «Ως πατέρας, ήταν πολύ δύσκολο», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι δεν μπόρεσε να μεταφέρει τα νέα στα παιδιά τους. «Σιγά-σιγά θα τους πούμε την αλήθεια».
Η Ρεμπέκα Τσεπτεγκέι, λοχίας του στρατού της Ουγκάντα, θα ταφεί με στρατιωτικές τιμές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπεατρίς Αγικόρου, γενική γραμματέας της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουγκάντα.
Δεκάδες αθλητές έκαναν το ταξίδι στο μικρό χωριό για να παρακολουθήσουν την τελετή και να αποτίσουν φόρο τιμής στη γυναίκα που τερμάτισε 44η στον Μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού στις 11 Αυγούστου.
«Συνέβαλε τα μέγιστα στην προώθηση του στίβου μέχρι τις τελευταίες της μέρες», διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλεξ Μαλίγκα, ο οποίος την προπονούσε όταν ήταν έφηβη.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι κόρες της Τσεπτεγκέι έγιναν μάρτυρες της επίθεσης. Η αστυνομία, από την πλευρά της, ανέφερε ότι ο Μαράνγκα είχε εισβάλει στο σπίτι της ενώ βρισκόταν στην εκκλησία με τα παιδιά της.
Η οικογένεια της εκλιπούσας ισχυρίζεται ότι το ζευγάρι μάλωσε για το ακίνητο όπου έμενε με την αδερφή και τις κόρες της. «Νομίζω ότι σε εκείνο το σημείο η σχέση τους είχε επιδεινωθεί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μωυσής Κιψίρο, κουνιάδος της Τσεπτεγκέι. «Δεν ήξερα ότι τίποτα δεν πήγαινε καλά», συνέχισε ο Κιψίρο, ο οποίος κατάγεται από το Μπούκβο και είχε προπονηθεί με την Ρεμπέκα Τσεπτεγκέι.
Αυτή η βάναυση δολοφονία ανέδειξε για άλλη μια φορά αυτό που οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιγράφουν ως επιδημία γυναικοκτονίας στην Κένυα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η χώρα ανέφερε 725 κρούσματα μόνο το 2022.
Μια έκθεση που κυκλοφόρησε το επόμενο έτος από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κένυας, διαπίστωσε ότι το ποσοστό των γυναικών ηλικίας 15-49 ετών που είχαν υποστεί σωματική βία από την ηλικία των 15 ανέρχεται σε 34%.