MENU
Ο Πομάσκι δηλώνει πλέον «πλήρης» ως προπονητής μετά το δεύτερο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο με τον Τεντόγλου και προαναγγέλει ότι θα αρχίσει να αποσύρεται σιγά - σιγά, αφήνοντας πιο νέα παιδιά να αναδειχθούν και μένοντας ο ίδιος στα μετόπισθεν ως βοηθός τους.
 
Προβλέπει ότι ο Έλληνας πρωταθλητής θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στους στίβους καθώς «είναι καλά συντηρημένος», χαρακτηρίζει μάλιστα μεγαλύτερη επιτυχία σε σχέση με τα μετάλλια την διάρκεια που έχει σε υψηλό επίπεδο χωρίς καταπόνηση και χωρίς τραυματισμούς.
 
Δηλώνει ότι ο Τεντόγλου δεν κάνει για το τριπλούν και ότι... πάνω από το πτώμα του θα αλλάξει αγώνισμα, ενώ τονίζει ότι άλλη είναι η σχέση το με τον Μίλτο ως άνθρωπο, τον οποίο σέβεται και στηρίζει σε κάθε προσωπική απόφαση, ενώ άλλη είναι η σχέση του με τον Τεντόγλου ως αθλητή, οπότε οι ρόλοι αντιστρέφονται.
 
Αξίζει να τονιστεί ότι η συνέντευξη με τον Πομάσκι παραχωρήθηκε λίγες ώρες πριν προκύψει το θέμα με τον Στέφανο Τσιτσιπά και τον πατέρα του Απόστολο, που οδήγησε και στο μεταξύ τους «διαζύγιο», αλλά λόγω της χρονικής συγκυρίας, οι συγκρίσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των προπονητώς τους από δύο κορυφαίους Έλληνες αθλητές είναι αναπόφευκτες. 
 
 
Αναλυτικά η συζήτηση του SDNA με τον Γκεόργκι Πομάσκι, αρχιτέκτονα της επιτυχίας του Μίλτου Τεντόγλου και της εξέλιξης και σταθερότητάς του στην κορυφή: 
 
 
Δεύτερο σερί χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο για τον Μίλτο Τεντόγλου, δεύτερο σερί χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και για εσάς σαν κόουτς. Ποιος είναι ο επόμενος στόχος;
Μετά από αυτό, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι που να θέλει να ζητήσει κάποιος που να ασχολείται με τον αθλητισμό. Είμαι πλήρης. Από εδώ και πέρα, όπως έχω πει, εγώ θα προσπαθώ να ικανοποιώ τα όνειρα των παιδιών και θα είμαι δίπλα σε κάθε παιδί που θέλει να ανεβάσει επίπεδο και να προσπαθήσει για το κάτι παραπάνω, για να κάνει ένα ακόμα όνειρό του πραγματικότητα.

Το «είμαι πλήρης» το είχα ακούσει και στο Τόκιο και βρισκόμαστε τρία χρόνια μετά και έχετε συνεχίσει, έχετε «σαρώσει» για να μιλήσω με απλή λαϊκή δημοσιογραφική γλώσσα, έχετε πάρει ό,τι χρυσό μετάλλιο υπάρχει σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και πήρατε με τον Μίλτο ένα ακόμα χρυσό ολυμπιακό. Πάντα υπάρχει κάτι παραπάνω...

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο έγινα πλήρης σαν προπονητής. Γιατί ναι μεν είχα φέρει μια σειρά από άλλα μετάλλια πολύ σημαντικά, αλλά δουλεύοντας στην Ελλάδα, το ολυμπιακό μετάλλιο για τον Έλληνα αθλητή, τον Έλληνα προπονητή, τις Ομοσπονδίες μας, την Ολυμπιακή Επιτροπή, είναι το κάτι παραπάνω. Κάποιος που δεν εχει πάρει ολυμπιακό μετάλλιο ποτέ δεν είναι πλήρης στον ψυχισμό του, στην αθλητική του ψυχή. Τότε λοιπόν σας είπα «είμαι πλήρης» γιατί έκανα και αυτό, κάτι μάλιστα που με τον τρόπο που έγινε, ήταν κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Τώρα τα πράγματα ήταν λίγο πιο εύκολα. Λέω λοιπόν ότι είμαι πλήρης, με την έννοια ότι όταν έχεις καταφέρει να επαναλάβεις κάτι, μπορείς με χαλαρά χέρια να δώσεις την θέση σου, να προωθήσεις κάποιον άλλον στη θέση σου, να του δώσεις ακόμα και τα ηνία, να βρεθεί αυτός μπροστά και εσύ να γίνεις ακόμα και βοηθός του. Αυτό θα κάνω από εδώ και πέρα και για αυτό το λέω πλήρης, δεν θέλω κάτι παραπάνω για εμένα από εδώ και πέρα.

 

Μου λέτε έμμεσα ότι θα χωρίσουν οι δρόμοι σας με τον Μίλτο;

Εχουμε άλλη σχέση με τον Μίλτο και άλλη σχέση με τον Τεντόγλου τον μηκίστα. Ως προς την προσωπική ζωή του Μίλτου, εγώ είμαι σύμφωνος σε οτιδήποτε επιλέξει. Στην προπόνηση είναι ανάποδα, αυτός συμφωνεί μαζί μου. Στην ζωή του με χαρά θα είμαι στο πλευρό του σε ό,τι αποφασίσει και θα τον στηρίξω στην όποια απόφασή του. Στην προπόνηση όμως φροντίζει και κρατάει τα προσχήματα, η απάντησή του είναι πάντα “ναι” σε ό,τι κι αν του πω. Και έτσι έχουμε μια ομοιόμορφη σχέση.

 

Η οποία σχέση πάντως βλέπουμε εμείς απέξω ότι έχει αλληλοσεβασμό, είναι σχέση ζωής και οδηγεί σε αποτελέσματα. Δεν είναι ικανοποίηση για εσάς να κάνει σε έναν τελικό Ολυμπιακών Αγώνων πέντε πολύ καλά άλματα, μόνο το έκτο ξέφυγε κάπως...

Αυτός είναι ο Μίλτος. Αυτό το έκτο άλμα ειλικρινά δεν με ένοιαζε καθόλου. Ειχα χαρεί ήδη. βάλαμε και λίγο να το ρισκάρουμε αν του βγει το μεγάλο άλμα τώρα που δεν είχε πίεση, γιατί πριν ήταν λίγο πιεσμένος. Το δεύτερο είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθείς, να το εκτελέσεις και να το πάρεις. Προφανώς κάτι μας ξέφυγε σε αυτό το άλμα, αλλά το σημαντικό είναι ότι στα πέντε προηγούμενα ήταν προσηλωμένος και τα εκτέλεσε όπως έπρεπε. Στο Τόκιο ο Μίλτος ήταν ακόμα μικρό παιδί. Αν θυμάστε, πριν το Τόκιο, την ημέρα που αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 λόγω της πανδημίας και πήγαν έναν χρόνο μετά, εγώ είχα δηλώσει ότι ήμουν τυχερός γιατί ο Μίλτος θα μεγαλώσει άλλον έναν χρόνο και θα είναι πιο ώριμος και πολύ πιο έτοιμος στο Τόκιο, ώστε ό,τι και να συμβεί στον αγώνα να μπορεί να ανταποκριθεί. Πλέον αυτή τη φορά ο Μίλτος είναι σε τέτοιο επίπεδο που μπορείς να τον αφήσεις μόνον του να αγωνίζεται. Είναι συγκεντρωμένος, ξέρει, τακτοποιεί και το εκτελεί.

 

Ναι αλλά πάντα θα χρειάζεται και ένας κόουτς, όχι απαραίτητα στον αγώνα αυτόν καθεαυτόν αλλά για να έχει την γενική επίβλεψη, να βγάζει το πρόγραμμα της προπόνησης. Προτρέχουμε λίγο, αλλά η συζήτηση ξεκίνησε. Μπορούμε να έχουμε τρίτο σερί χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο σε τέσσερα χρόνια από τώρα στο Λος Άντζελες; Ήδη κάποιοι αρχίζουμε να ονειρευόμαστε, αλλά βλέπουμε και αυτόν τον 19χρονο Φουρλάνι και σκεφτόμαστε ότι ο ανταγωνισμός αυξάνεται…
 
Ανταγωνισμός πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει, ειδικά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά αν θέλετε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση, θα δείτε τρομερά ταλέντα που είναι μπαταριασμένα, είναι με σοβαρούς τραυματισμούς πια, είναι τα κορμιά τους ταλαιπωρημένα. Εγώ συζητάω πολύ με τον Μίλτο την διαχείριση της προπόνησης και την συγκέντρωση και την ετοιμότητά του αγωνιστικά. Προσπαθούμε να βγάλουμε κάτι παραπάνω από τον αγώνα παρά να το ετοιμάσουμε προπονητικά. Το λεω αυτό, γιατί αν αυξάνουμε συνέχεια την επιβάρυνση για να μπορεί να είναι κατάλληλα προτετοιμασμένος, μπορεί να μην φτάσει στον αγώνα, γιατί κάποια στιγμή είσαι ήδη πια πολύ στα κόκκινα και έρχονται οι τραυματισμοί. Θα δείτε πάρα πολλά παιδιά με προβλήματα αύριο, και μιλάμε για τεράστια ταλέντα, που δεν θα φτάσουν καν σε αγώνες γιατί θα έχουν πόνους στα κορμιά τους. Οι προπονητές για αυτόν τον λόγο πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν την σταδιοδρομία των αθλητών τους. Αν έχετε προσέξει, ο Μίλτος δεν είχε τραυματισμούς αυτή τη στιγμή, τα τελευταία χρόνια. 
 
 
Ναι, είναι αλήθεια αυτό. Και δεν αφήνετε και αγώνες...
 
Χτυπάω ξύλο, να είναι πάνω από όλα καλά στην υγεία του. Είναι ένας ανάλαφρος αθλητής, δεν παίζει με τα κιλά του, από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η συνεργασία μας μετά τους αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο μέχρι σήμερα, οκτώ χρόνια μετά, είναι σταθερά στα 71 κιλά. Νομίζω ότι τον έχω προφυλάξει, παρόλο που είχε πάρα πολλές καταπονήσεις από το παρκούρ που έκανε όταν ήταν πιο μικρός. Δεν χάσαμε ούτε μια μεγάλη διοργάνωση είτε λόγω Covid, είτε λόγω βήχα, είτε λόγω αμυγδαλών, είτε λόγω πόνου είτε για οποιονδήποτε τραυματισμό. Αυτή νομίζω είναι η μεγαλύτερή μας επιτυχία, γιατί άμα δεν έχεις αυτά, δεν μπορείς να διεκδικήσεις κανένα μετάλλιο…

 

Και έτσι έρχεται η διάρκεια, που υπάρχει σε όλα αυτά τα χρόνια…

Εννοείται. Για αυτό, ο Μίλτος είναι συντηρημένος καλά και για αυτό πιστεύω ότι η σταδιοδρομία του και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι στα ίδια υψηλά επίπεδα.

 
Αρα πάμε για το χρυσό και στο Λος Άντζελες, μου λέτε, απλά το λέτε πιο... διπλωματικά. Ο Λευτέρης Πετρούνιας, που είναι λίγο πιο μεγάλος βέβαια, μας είπε ότι θα κάνει έναν χρόνο αποχή από αγώνες και συντήρηση, ώστε να επιστρέψει μετά με στόχο το Λος Άντζελες. Δεν χρειάζεται κάποια ξεκούραση και για τον Μίλτο; Σας το ρωτάω, γιατί ακόμα και χθες μας έλεγε ότι άμεσα ξεκινά προπονήσεις ενόψει Diamond League...

Ο Μίλτος είναι σε ηλικία 26 ετών που δεν χρειάζεται καμία αποχή, καμία ξεκούραση. Απλώς χρειάζεται διαχείριση της επιβάρυνσης. Άρα καλά σας είπε, δεν θα χάσουμε καμία προπόνηση.

 

Είστε ένας από τους κορυφαίους προπονητές στα άλματα. Αφού ο ίδιος δεν μας απαντά, εσείς τι θεωρείτε, είναι ο Μίλτος ένα από τα τρία κορυφαία ονόματα του αγωνίσματος του μήκους, όλων των εποχών;

Την βλέπω αυτήν την συζήτηση που έχει ξεκινήσει, αλλά κανένας δεν εξηγεί μέχρι τέλους για να καταλάβει και ο κόσμος. Εγώ τα έχω συζητήσει με τον Μίλτο, που ενδιαφέρεται πολύ για την ιστορία του αγωνίσματος. Ο Μπομπ Μπίμον που έκανε το 8.90μ το έκανε σε υψόμετρο 2.000 μέτρων και με 2 μέτρα ευνοϊκό άνεμο στο Μεξικό το 1968, ενώ γενικά δεν έκανε ξανά τόσο μακρινά άλματα. Ο Μάικ Πάουελ που έχει από το 1991 το παγκόσμιο ρεκόρ με 8.95μ το έκανε με τρεις πόντους να βρίσκεται μπροστα το μπροστινό μέρος στο παπούτσι, αφου δεν ακούμπαγε την πλαστελίνη, τώρα αυτό δεν επιτρέπεται με τίποτα, ελέγχεται ηλεκτρονικά. Εκανε και αυτός αυτό το άλμα και μετά πήδαγε και 7.80μ. Υπάρχουν πολλες συγκυρίες για ένα καλό άλμα στο μήκος. Επίσης εξελίσσεται το αγώνισμα, έχει μπει η τεχνολογία έτσι ώστε αυτό που παλιά λέγαμε “το τέλειο πάτημα” και έβγαινε έγκυρο, τώρα να βγαίνει άκυρο λόγω του λέιζερ. Αυτές είναι συγκυρίες που σε κάνουν να σφίγγεσαι πολλές φορές, να προσέχεις κάτι παραπάνω και να μην έχεις αυτές τις ελευθερίες που είχε η προηγούμενη γενιά. Εγώ ήδη λοιπόν έκανα μια συζήτηση με τον Μίλτο και του είπα ότι πρέπει να μην εμπλακούμε στη συζήτηση... "Μέσι ή Μαραντόνα". Αλλη εποχή ο ένας, άλλη ο άλλος. Σημασία έχει στη δική μας εποχή ποιος θα είναι ο κορυφαίος. Και αυτός είναι ο Μίλτος.

 

Σας ακούει πάντως, πάνω κάτω τα ίδια μας είπε και ο Μίλτος. Αλήθεια, υπάρχει συζήτηση να καταργηθεί το άκυρο άλμα και να μετράει πλέον ηλεκτρονικά από το σημείο που απογειώνεται ο αθλητής μέχρι το σημείο που προσγειώνεται…

Κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό. Δεν θα είναι μήκος. Ξεκαθαρα αντίθετος είμαι.

 

Τελευταία ερώτηση κόουτς, επειδή ο Μίλτος έχει πει ότι αν συμβεί αυτό θα το ρίξει στο... τριπλούν, που είναι και το αγαπημένο του αγώνισμα. Αν δεν ήταν μηκίστας, θα ήταν καλός τριπλουνίστας;

Το σώμα του δεν είναι φτιαγμένο για τριπλούν. Γιατί είναι πάρα πολύ αλτικός, πάρα πολύ ευαίσθητος και οι καταπονήσεις στο τριπλούν είναι πάρα πολύ βάρβαρες. Πάνω από το πτώμα μου θα αλλάξει αγώνισμα. Μακάρι να τον φωτίζει ο Θεός να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για νέες επιτυχίες. Στο μήκος...

 

 

Πομάσκι στο SDNA: «Ο Μίλτος λέει πάντα "ναι" σε ό,τι του λέω στην προπόνηση, αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας μας»