MENU

Για την Αμερικανίδα αθλήτρια των 800μ., Νία Άκινς, ο δρόμος για να την φέρει στους Αγώνες του Παρισιού περνά μέσα από την μουσική!

Η πορεία της προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες ξεκίνησε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, σε ένα εστιατόριο στο Σιάτλ, πίσω από ένα τραπέζι μπιλιάρδου. 

Το ζεστό της χαμόγελο, μια κιθάρα στο χέρι, ένα μικρόφωνο κοντά στα χείλη της και ένα τραγούδι βγαλμένο μέσα από την καρδιά της. Όλα αυτά απομάκρυναν όλες τις νευρικές καταστάσεις που μπορεί να την απασχλούσαν.

Η πρώτη της εμφάνιση ήταν σε μια εκδήλωση για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό "Bras for Girls" στην παμπ "Rough & Tumble". Ο χορηγός της Άκινς, η εταιρεία υποδημάτων και ενδυμάτων "Brooks Running", συνεργάστηκε με τους διοργανωτές της εκδήλωσης, με την Άκινς να αποτελούσε μέρος της ψυχαγωγίας. 

Η τραγουδοποιός/συνθέτης έχει αγωνιστεί σε στάδια με δεκάδες χιλιάδες θεατές. Έχει τραγουδήσει σε εκκλησία. Αλλά αυτό; Τουλάχιστον 100 άτομα συγκεντρωμένα γύρω της, κοντά της... Ένα νέο επίπεδο αγωνίας για εκείνη.

Αλλά, τα κατάφερε. Ερμήνευσε τα τραγούδια της «Of This I’m Sure» και «I Used to Care a Lot». Και, χωρίς να το γνωρίζει κανείς, ούτε η ίδια καλά-καλά, ίσως να είχε ανακαλύψει εκείνη τη στιγμή το μυστικό συστατικό για να γίνει πρωταθλήτρια και υποψήφια για μετάλλιο στο Παρίσι!

«Η ζωντανή εμφάνιση είναι το πιο τρομακτικό», είπε η 26χρονη. «Αυτό ήταν πολύ πιο τρομακτικό από οποιονδήποτε αγώνα έχω κάνει», πρόσθεσε, για να καταλήξει: «Τρέχω για περίπου 10 χρόνια. Οπότε, είπα στον εαυτό μου "Γιατί φοβάμαι τόσο πολύ το άθλημα; Γιατί φοβάμαι τόσο πολύ να διαγωνιστώ;"»

«Η ώρα για το Παρίσι»

Σε μία από τις πιο απαιτητικές κατηγορίες του στίβου, η Άκινς είναι στην κορυφή της φόρμας της. 

Στην 5η θέση στον κόσμο στα 800 μέτρα, με τα προκριματικά του αγωνίσματος να ξεκινούν την Παρασκευή (2/8). Το 2023 ήταν η χρονιά που έκανε το... ξεπέταγμα. Η υπέρβαση των ορίων της φάνηκε να φέρνει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Διότι η αυτοπεποίθηση, είναι ένας επιπλέον παράγοντας που ενισχύει το ταλέντο και απελευθερώνει τη δύναμη που κρύβει μέσα του κάθε αθλητής. Θα κάνει το Ολυμπιακό της ντεμπούτο διανύοντας την καλύτερη αγωνιστική κατάσταση της καριέρας της, έτοιμη για να κάνει άλλη μία υπέρβαση, αλλά και προετοιμασμένη για... να αποτύχει!

Χωρίς την Άθινγκ Μου, πρωταθλήτρια των 800 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η οποία λόγω πτώσης κατά τη διάρκεια των trials, δεν προκρίθηκε στο Παρίσι, η Αμερική δεν έχει φαβορί σε αυτή την κούσρα στο Παρίσι. 

Η Άκινς κάνοντας ατομικό ρεκόρ (1:57.36) κατέκτησε την πρώτη θέση στα αμερικανικά trials. Τον περασμένο Μάιο στο «Prefontaine Classic», αγωνίστηκε εναντίον της Χόντσκινσον και της Μάρι Μόρα (έχει τον δεύτερο καλύτερο χρόνο στον κόσμο), τερματίζοντας στην 4η θέση, 2.2 δευτερόλεπτα πίσω από τη Χόντσκινσον.

Με την κιθάρα της σε μία πολυσύχναστη γωνιά του Παρισιού 

Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της στον στίβο, η απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια έχει ξεχωρίσει από την ικανότητά της να διαχειρίζεται τις... μέτριες στιγμές της στο αγώνισμα. 

Έχει γνωρίσει πολλές ήττες. Έχει πληγωθεί αρκετές φορές. Η πανδημία του κορονοϊού της στέρησε δύο σεζόν, καταστρέφοντας, ουσιαστικά, την τελευταία της χρονιά στο κολέγιο. Μια πτώση στους Παναμερικανικούς αγώνες το 2021 τερμάτισε πρόωρα τα όνειρά της για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο. 

Γι' αυτό η μουσική είναι τόσο σημαντική για την ίδια. Τη βοηθά να αντεπεξέλθει στον κόπο, να μην χάσει τον εαυτό της στη δύσκολη προσπάθεια. Μπορεί να πιάσει την κιθάρα της, να βρει μια γωνιά ηρεμίας κάπου, και να αποδράσει σε μελωδίες και στίχους. Ή να κλειστεί στο στούντιο και να βγάλει μέσα από την καρδιά της όλα της τα συναισθήματα...

Το Παρίσι είναι σίγουρο ότι θα φέρει μια νέα δόση νευρικότητας. Όχι μόνο η προοπτική του να αντιμετωπίσει τους καλύτερους στον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα και η προοπτική να κάνει κάτι εξαιρετικό. 

Η Άκινς έχει ήδη εκπληρώσει ένα όνειρο, το να μπει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι σε θέση να επιτύχει άλλο ένα: να κερδίσει ένα μετάλλιο. 

Γι' αυτό πήρε στο Παρίσι και την κιθάρα της. Έχει κάνει μερικές εμφανίσεις σε ανοιχτές σκηνές από τότε που έκανε την πρώτη της στο «Bras for Girls» τον Ιανουάριο του 2023. 

Εργάζεται πάνω σε ένα νέο άλμπουμ. Ίσως να της ταιριάζει να βρει μια πολυσύχναστη γωνιά του Παρισιού, να στήσει ένα μικρόφωνο, να καθίσει σε μια καρέκλα με την κιθάρα της, την πλάτη της να ακουμπά σε κάποια πρόσοψη του 19ου αιώνα, και να τραγουδήσει από καρδιάς. Να βγει πραγματικά μπροστά.

Η υπέρβαση των ορίων της φάνηκε να φέρνει εξαιρετικά αποτελέσματα...

Νία Ακινς: Παρέα με την κιθάρα της, σε μία μποέμ γωνιά του Παρισιού, έτοιμη για το μετάλλιο...